Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość madziaraaaaaaaa

jak to jest z tymi weglowodanami ??

Polecane posty

Gość madziaraaaaaaaa

bo na niektorych produktach pisze tylko weglowodany a na niektorych weglowodany przyswajalne. i jaka to jest miedzy nimi roznica??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marazen

W sumie warto to sprawdzić... 

Spotkałam się wiele razy ze stwierdzeniem, że są niezdrowe i warto z nich zrezygnować... A tu taki filmik : ) ale jak to z nimi bywa co człowiek to inna opinia. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marazen

Pytanie dotyczące szkodliwości...

"Nie, wolno przyswajalne węglowodany (złożone, o niskim IG) nie są szkodliwe – wręcz przeciwnie 👍

👉 Dlaczego są korzystne?

Stabilizują poziom cukru we krwi – nie powodują gwałtownych skoków glukozy i insuliny.

Dają sytość na dłużej – dzięki obecności błonnika i wolnemu wchłanianiu energii.

Wspierają jelita – błonnik działa jak „pokarm” dla dobrej mikroflory jelitowej.

Pomagają w kontroli masy ciała – ograniczają napady głodu i podjadanie.

Zmniejszają ryzyko chorób metabolicznych – cukrzycy typu 2, insulinooporności, otyłości, a także chorób sercowo-naczyniowych.

⚠️ Kiedy mogą zaszkodzić?

jeśli ktoś ma problemy trawienne (np. zespół jelita drażliwego, SIBO) – niektóre źródła błonnika mogą powodować wzdęcia i dyskomfort,

jeśli są jedzone w nadmiarze – nawet zdrowe węglowodany dostarczają kalorii i mogą sprzyjać przybieraniu na wadze,

w pewnych chorobach trzeba ograniczać niektóre produkty (np. przy zaawansowanej niewydolności nerek – rośliny strączkowe ze względu na potas i fosfor).

✅ Podsumowanie:
Węglowodany wolno przyswajalne są zdrowe i zalecane jako główne źródło energii w diecie – o ile dobierzesz je do swojego stanu zdrowia i nie przesadzasz z ilością.

👉 Szybko przyswajalne węglowodany (cukry proste) same w sobie nie są trucizną – organizm ich potrzebuje (np. glukoza to podstawowe paliwo dla mózgu). Problem zaczyna się wtedy, gdy spożywamy ich za dużo i zbyt często.

✅ Kiedy szybko przyswajalne węglowodany są potrzebne?

przy nagłym spadku cukru we krwi (hipoglikemii, np. u diabetyków),

podczas i po intensywnym wysiłku fizycznym – wtedy szybko uzupełniają energię,

w sytuacjach wymagających błyskawicznego „zastrzyku” energii (np. ratowanie zdrowia).

⚠️ Dlaczego mogą być szkodliwe przy nadmiarze?

powodują gwałtowne skoki glukozy i insuliny, a po nich szybki spadek → uczucie głodu i chęć podjadania,

sprzyjają insulinooporności, cukrzycy typu 2 i zespołowi metabolicznemu,

zwiększają ryzyko otyłości, bo łatwo przejadać kalorie,

mogą szkodzić zębom (próchnica),

nadmiar prostych cukrów jest związany z chorobami serca i stanami zapalnymi w organizmie.

✅ Podsumowanie:

w małych ilościach i w odpowiednich sytuacjach (sport, hipoglikemia) – nie są szkodliwe,

ale ich nadmiar w codziennej diecie zdecydowanie szkodzi zdrowiu metabolicznemu."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×