Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość developpe

kto mi latwo wytlumaczy kiedy uzywac PAST SIMPLE a kiedy PAST CONTINUOUS.

Polecane posty

Gość developpe

prosze, bo mam problem by rozroznic jakiego czasu mam uzyc.

Gość wlasny garnek
to tak jak ugotowalam makaron i gotowalam makaron :)

Gość banal nad banaly
past contunuous - czynnosc TRWA w przeszlosci past simple - czynnosc zakonczona w przeszlosci ktora jest czesto okreslina (zp. w zeszlym roku)

Gość anulkaaaaa
Past simple używa się do określenia krótkiej czynności z przeszłości a past continuous do długiej

Gość developpe
no wlasnie ja wypisalam sobie wszystkie zasady ale pozniej jak robie zadania t juz mam problem. zawsze wydawalo mi sie, ze past simple jest do czynnosci w przeszlosci ktore trwaly krotko a past conti. do czynnosci, ktre zabieraja wiecej czasu :P

Gość developpe
a, czyli dobrze myslalam?:| ale czasem to trudno okreslic

Gość tak jak ktoś wyzej podał
past simple- przeczytałam książkę past continous- czytałam książkę (czytałam ją w przeszłości przez jakiś czas) ;)

Gość avec
aaaaa

Czas PAST SIMPLE opisuje wydarzenia z przeszłości i jest prosty w tworzeniu. Potrzebujemy tylko czasownika w II formie, który wstawiamy po podmiocie i zdanie gotowe She spoke to Mary two days ago- Ona rozmawiała z Mary dwa dni temu. I visited Spain last year. Odwiedziłem Hiszpanię w zeszłym roku. Potrzeba nam II formy czasownika. Czasownikom regularnym dodajemy -ed (lub -d). Past Simple opisuje jedynie wydarzenia z przeszłości - nie ma związku z chwilą obecną. Podajemy często określenia czasu: yesterday -wczoraj two days ago -dwa dni temu last week -w poprzednim tygodniu last summer -poprzedniego lata in 1985 -w roku 1985 seven hours ago- siedem godzin temu the day before -dzień wcześniej PAST CONTINUOUS Past Continuous jest czasem bardzo podobnym do Present Continuous z tym, że wyraża czynność trwającą określony czas w przeszłości. Różnica tkwi w wyrazie być to be - zamiast formy teraźniejszej używamy formy czasu przeszłego. Past Continuous jest trybem niedokonanym. Do tego dokładamy czasownik z końcówką -ing i zdanie w Past Continuous gotowe. Tom was writing the letter all day yesterday- Tom pisał list przez cały wczorajszy dzień. Yesterday at about eight we were listening to the music- Wczoraj około ósmej słuchaliśmy muzyki Czasu Past Continuous używamy do mówienia o wydarzeniach trwających w określonym momencie w przeszłości. Bardzo często do opisu kiedy dana czynność trwała, używamy drugiego zdania w Past Simple. W takim przypadku bardzo pomocne są słowa: when, while

I was watching TV when the telephone rang- Oglądałem telewizję, kiedy zadzwonił telefon. Możemy także wyrazić dwie czynności, które trwały jednocześnie: Mark was taking a bath when Sue was lying in bed and waiting for him- Mark się kąpał podczas gdy Sue leżała w łóżku i czekała na niego. Czynność, która w sposób ciągły wypełniała jakiś okres w przeszłości: I was learning all Sunday- Uczyłam się całą niedzielę 🖐️

Gość developpe
dzieki sweet ale ja to wszystko w teoretycznie znam:) i wlasnie pozniej jak robie jakies zadanka to nie potrafie kreslic nadal ktory cza stzreba uzyc i myslalam, ze wy moze macie jakies swoje sposoby, takie nieksiazkowe.

anulkaaaaa Past simple używa się do określenia krótkiej czynności z przeszłości a past continuous do długiej hahahahah zajbeiste wytlumaczenie, czyli jak wczoraj szybko zobilam kupe to ps, a jak siedzialam na kublu dlugo to pc. nie no rewelacja, sama to wymylilas?:)

PAST CONTINUOUS uzywamy: * chcac wyrazic czynnosc, ktora wykonywana byla w przeszlosci w sposob ciagly np. Kate was sleeping all morning *chcac wyrazic czynnosc przeszlą odbywajacą się w momencie wystapineina innej czynnosci, gdzie czynnosc wyrazona w past cont. rozpoczeta zostala wczesniej i prawdopodobnie jeszcze trwala po zakonczeniu tej drugiej np. I was driving my car when i saw my sister.

Gość ty rebelio
kurwa kopiowac i wklejac to kazdy durny umie:O

natomiast PAST SIMPLE : * mowiąc o czynnosciach lub stanach nie majacych juz zwiazku z terazniejszoscią W zdaniach tego typu pojawia sie okolicznik czasu, okreslajacy moment wykonania danej czynnosci np. We played tennis yesterday * pytając o date lub czas wykonania czynnosci przeszlej np When did you see Paul?

ty rebelio > a co ci do tego? :O co cie to k... obchodzi? :O boze jakmnie draznią takie jazgoczace moralizatorki :O poza tym ostatnie dwa posty nie są skopiowane :O

Gość napisala ze zna zasady

i moze szybciej ja cos pomoge kopiując ze znajomej mi strony z czasami angielskimi gdzie nieraz mi pomogla, niz ty przychodząc tutaj i mlaszcząc jęzorem 🖐️

a prosila o LATWE wytlumaczenie a nie wszystkie zasady z jakiejs stronki

no to jak zna zasady to powinna wiedziec gdzie co i jak chcesz jej stworzyc odrębną gramatyke? :O mi np. ta strona wiele pomogla i wyjasnila

Gość developpe
sweet dreams dzieki, ze pomagasz :)ale racja, zasady znam tylko po prostu w praktyce juz z nimi gorzej :)

to wystarczy link

z moich skromnych obserwacji wynika ze PS najczesciej uzywamy gdy mowimy o sobie bo dokladnie wiemy co robilismy i czy to skonczylismy w odniesieniu do innych osob rowniez jesli dokladnie wiemy czy czynnosc ktora wykonywali zostala zakonczona jakims skutkiem- bylam wczoraj w szkole(I was at school yesterday)bylami wrocilam) Anka kupila nowa skuienke w poniedzialek(Anka bought a new dress last Monday).byla w sklepie i wyszla z sukienka Tomek przyjechal 3 godziny temu(Tomek came 3 hours ago) byl w drodze teraz jest u nas od 3 godzin(podroz sie zakonczyla) PC uzywamy jak wiemy ze ktos cos robil w danym momencie ale nie wiemy czy na przyklad po naszym wyjsciu kontynuowal i skonczyl-Anka czytala wczoraj ksiazke caly dzien - wiemy ze czytala ale nie wiemy czy skonczyla(Anka was reading a book all day yesterday) kapalam sie kiedy zadzwonil telefon - cos sie stalo w momencie innej czynnosci ktorej nie skonczylismy(I was having a bath when the telephone rang) kurcze inaczej nie potrafie i przyznam ze sama czesto mam problemy z nie pomyleniem :)

Gość Madlena77
Bardzo prosto je odroznic. W past simple chodzi o to co robilas w przeslosci, np pomalowalas pokoj, ta informacja nic ze soba nei niesie poza tym, ze cos jest zrobione i koniec. Cos sie dzialo, stalo, nic wiecej. Prosty czas. Cos bylo nie wazne czy ma to skutki w terazniejszosc czy nie, bylo i juz. Koniec kropka. W past cont. jest juz troche inaczej, bo ten czas odnosi sie bardziej do okolicznosci i do...czasu. Np mowie do Ciebie "dzwonilam wczoraj o 4,00 ale nie odbieralas" a Ty mowisz, " bo wczoraj o 4,00 bylam na zakupach". Poza forma gramatyczna mozesz PRZYPUSZCZAC ze to jest czas past cont. jesli sa np takie zwroty : when, while. Interesuje Cie dana chwila, co sie dzialo wtedy kiedy...

Gość Madlena77
Jeszcze Ci dopisze, ze to ladnie widac w zdaniach zlozonych. Np takie zdanie, kiedy wedrowalam po gorach, zobaczylam orla. Ono sie sklada z dwoch czesci: "kiedy wedrowalam po gorach" oraz "zobaczylam orla" Pierwsza czesc zdania bedzie w czasie past cont. poniewaz while i was walking odnosi sie do czasu, bo mowisz o czasie, wtedy kiedy wedrowalas po gorach, a 'i sow an eagle' mogloby istniec samo prawda? Widzialas orla i tyle. Ale stalo sie to wlasnie wtedy w tym czasie, kiedy cos robilas. CZyli dluga czynnosc okreslajaca czas bedzie w past cont. a krotka ktora sie stala po prostu bedzie w past simple.

Gość developpe
dziewczyny! chcialam tu napisac, ze wlasnie takiej pomocy od was oczekiwalam, tak jak mowilyscie roznica miedzy gotowac makaron a ugoowac. kierowalam sie ta zasada i zroblam cwiczenia i mialam tylko 3 bledy na 30 zdan :) wiec w koncu latwo to zrozumialam i szybko wypleniam luki anie czytam zasady i mysle co wstawic:). dzieki wielkie! :):):)🌼

Gość ghghgg
))ktoś Ci najlepiej wytłumaczył jak tylko można wczoraj czytałam książkę - continuous (coś robiła a niekoniecznie skończyłam) wczoraj przeczytałam książkę - past simple bo coś zrobiłam a nie coś robiłam rozumiesz? continuous to stan jakiś trwał simple to coś się wydarzyło pamietaj tylko o czasownikach, które nie występują w continuous i wówczas nawet jeśli stan trwał to i tak nie uzywasz continuous a poza tym to brawo za naukę w wakacje i w takie upały :)