Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość staram się pisać poprawnie

Wy też osoby, które nie robią błędów ortograficznych traktujecie poważniej?

Polecane posty

Gość staram się pisać poprawnie

Czasem z kimś gadam i często łapię się na tym, że dyskwalifikuję osoby, które robią rażące błędy ortograficzne. Niby nie powinno się na to zwracać uwagi, ale jakoś mnie to drażni. Też coś takiego macie? bo zauważyłam, że na tym forum również zwraca się na to uwagę.

Gość krotko i na temat
TAK

Gość disizmi
tak, drażni mnie to. ktos kto robi byki to od razu widać, ze to burak, leń, uczyć sie nie chcialo i czytać ksiązek. jeszcze najzabawniejsze jak taki ktoś tłumaczy sie dysleksją :D bez komentarza :D

Gość purple lilly rose
ja też zwarcam na to uwagę

Gość oczywiście że TAK

!!!!!!!!!TAK TAK TAK!!!!!!!!!! a ze mam dzisiaj zly dzien, niech mi sie tylko taki jelen napatoczy na droge to...!!!! 😭

Gość
Zdecydowanie tak, chociaz nie zawsze. Znam czlowieka, ktory robi bledy, ale jest bardzo bystrym, ambitnym facetem., osiagnal w zyciu duzo, a robienie ortow nie przeszkodzilo mu w karierze

Gość oczywiście że TAK
i wkurza mnie jak sie wszyscy chorobą tłumaczą taa

Mnie to razi, nie powiem....ale uwagę zwracam najwyżej mojemu synowi, chociaż już tez właściwie nie muszę....radzi sobi nieźle z ortografią....obcych mi ludzi uczyć nie zamierzam :D

Gość tak . . .

Gość 28/2
tak!

zawsze dostrzegam bledy i zawsze mnie irytuja, ale przewaznie staram sie to ignorowac. choc bywaja wyjatki, to zalezy tez od konkretnego bledu - sa mniej i bardziej wkurzajace :)

noo, np jak ktos pisze \'curka\' i jeszcze szczeka na mnie, ze zwracam uwage i kazdy popelnia bledy, no to sorry.. albo ma 12lat albo jest OBY po podstawowce. dysleksje wykluczam na kafe;)

Ja myślę, że wykształcenie nie ma nic do tego. Znam ludzi po podstawówce, którzy równie dobrze piszą jak ja po liceum. Niektórym po prostu ortografia sama wchodzi w krew wraz z czytanymi książkami, u niektórych jest trochę ciężej, ale to nie znaczy przecież, że u takich bardziej niewrażliwych na zasady nie da się wypracować jakiejś orientacji.

Wykształcenie absolutnie nie ma nic do rzeczy. Jedni piszą poprawnie, drudzy od czasu do czasu strzelą byka, a trzeci w jednym zdaniu potrafią zrobić 5 błędów. Zauważyłam, że czytanie książek ma duży wpływ na to, jak piszemy. Osoby czytające książki, gazety częściej piszą poprawnie aniżeli osoby, które zamiast czytać wolą oglądać. Tak już ten świat skonstruowano, że jedni zdolność poprawnej pisowni wyssali z mlekiem matki, a drudzy muszą się wciąż doskonalić. Nie przekreślam osoby tylko dlatego, że pisze \"rzeka\" przez Ż, ale jednak nie wywiera na mnie pozytywnego wrażenia. Mój kolega z liceum pisał wiersze. Miał je w grubym zeszycie. Wiersze piękne, ujmujące, szalenie romantycznie, ale ilość błędów ortograficznych sprawiała, że czytając te wiersze miałam ochotę jak najszybciej skończyć.

tak. Niestety ale tak jest, że najczesciej traktujemy inaczej osoby nie robiące błędów ortograficznych, oraz osoby z wyższym wykształceniem, oraz te które są uważanie za inteligentne. Te osoby tratujemy lepiej i nie podchodzimy do nich lekceważąco. Popełnianie błędów ortograficznych związane jest często z dysleksją i nie oszukujmy się osoby z ta przypadłością nie radzą sobie najlepiej w szkole nie tylko w zakresie języków. To znaczy tak wynika z moich doświadczeń gdyż znam kilka takich osób.

kazdego traktuje wedle tego jakim jest czlowiekiem a nie czy pisze poprawnie czy nie, troche wiecej wyrozumialosci

Gość zmotoryzowana
A wyrozumiałość dla czytelnika, którego "ktury" odrzuca? Nie mówiąc już o spadku komunikatywności tekstu po prostu. Słownik nie gryzie.

trudno powiedzieć, że traktuję ich poważniej, ale z pewnością jest to pewna informacja o człowieku. Lubię ludzi, którzy wyrażają swoje zdanie czy przekazują informacje w sposób klarowny. Lubię, gdy ktoś bawi się w słowotwórstwo, ma własny styl. Pojedyncze błędy nie mają znaczenia, każdy może być zmęczony czy też pisząc \"zablokować się\", tym bardziej, że osoby pracujące z edytorem tekstu przyzwyczajają się do funkcji sprawdzania pisowni, co niesamowicie rozleniwia mózg i automatyzm korygowania błędów w trakcie pisania zaczyna zanikać. Sama mam czasem wątpliwości co do pisowni, czasem potrzebuję zapisać słowo w dwóch wersjach, by porównać je optycznie i odrzucić tę mylną. Kiedy pisałam na maszynie takie sytuacje się nie zdarzały. Tyle, że z wartością człowieka i jego klasą nie ma to nic wspólnego. Wszyscy znamy wykształconych głupców i ludzi bez wykształcenia, którzy budzą podziw. Chociażby z historii, historii sztuki, literatury. Mój ukochany poeta nie posiadał żadnego wykształcenia, był synem sklepikarza, a na życie zarabiał jako drzeworytnik.

Gość ruda z pocztowego okienka
Boję się ludzi, którzy nie robią błędów ortograficznych. Ideały mnie przytłaczają.

:D ruda, co ty opowiadasz? A jeśli jest to ktoś, komu brak wyobraźni, nie potrafi żyć, nawiązywać przyjaźni, nie ma żadnych zainteresowań albo traktuje innych per noga? Też ideał? :D

Gość ruda z pocztowego okienka
i się dziwnie patrzą jak napiszę "pszesyłka priorytetowa"

Gość jak fice rze ktos
robi durzo błenduf to szlak mnie trafia naprafde brrr 😠

Gość onaona ona
ja też zwracam uwagę na pisownię. Niestety muszę przyznać, że sama mam trudności z przecinkami.