Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilastars

jak wygladaja potowki?jak je rozroznic od uczulenia badz innej wysypki?

Polecane posty

Gość lilastars

Gość lilastars
??

potówki mają takie białe krostki a wokół zaczerwienie, pojawiają się w zgięciach rączek, nóżek, pod paszkami, na szyjce, czyli w każdej możliwej fałdce :( mój synek ma nawet pod pieluszką na pachwinach i ciut na brzuszku, tam gdzie kończy się pielucha :( nie wiem tylko czy alergia bądź jakaś wysypka nie wygląda podobnie, sama się nad tym głowię od wczoraj :( może ktoś nam pomoże i nas uświadomi?

potówki mogą występować na całym ciele ale tak jak napisała moja przedmówczyni głównie pod paszkami i różnego rodzaju fałdkach. Wyskakują wtedy gdy są wysokie temperatury. Są to małe czerwone kropeczki, które nie swędzą ani nie bolą. Aby uniknąć potówek trzeba jak najczęściej wietrzyć dziecko tzn. rozbierać i ściągać pieluchę no i nie tulić za bardzo przy upałach. Pomagają też prysznice, ja \"prysznicowałam\" mojego rocznego bratanka 3-4 razy w ciągu dnia i nie było problemu z potówkami. pozdrawiam serdecznie wszystkie mamy :-)

Gość lilastars
mo ma sporo pod pieluszka(niestety)i co mnie dziwi to całe raczki ma tez zesypane ale jesli byłoby to uczulenie to mysle ze na całym ciałku?

Trudno tak na odległość stwierdzić czy to uczulenie czy potówki, zdejmuj maluszkowi ubranka i pieluszkę niech biega na golaska. A jak nie jesteś pewna to idz do pediatry niech to obejrzy Ps. A w jakim wieku jest twoje dziecko???

mój ma w zgięciach raczek najgorsze 😭 wyglądało jak poparzenie :( położna oceniła potówki, wietrzenie faktycznie chyba najlepsze, trochę zbladło, + zasypka Alantan :) tylko trochę mi strach trzymać noworodka w samym pampersie :O mimo że u nas jest ukroooop po prostu :( dziś właśnie wyszło w mega ilości pod pieluszką i na boczkach, nachodzi aż na brzuszek 😭 pełno czerwonych kropek, niektóre już właśnie z kropeczkami białymi, te inne się chyba dopiero robią :(

Gość lilastars
ale to przykładowe zdjecie znalezione w googlach a nie moje dziecie moj ma roczek

fajnie że masz go już takiego/taką dużą, bo możesz właśnie bez pieluszki trochę potrzymać, a mój od razu siku i kupa, pełen serwis :)

Laaalooo z rozbierz, zdejmij pieluchę, użyj zasypki i przykryj pieluszką tetrową. Nic mu/jej sie nie stanie przy takiej temperaturze. Oczywiście unikaj przeciągów.

u moich maluchów były potówki ale przez pierwsze 1,5 miesiąca teraz jakoś sobie juz radzą.Do tego jednak wystąpiły podobne do nich tylko takie szorstkie.Lekarka stwierdziła że to nie jest jeszcze skaza białkowa ale żeby odstawić Nan1 i przejsć na Bebiko 1 bo niestety nie karmimy się piersią:( gdyż Nan ma trudno przyswajalna laktozę.Tak więc zrobiłam i pomogło.Pryszczyki znikły całkowicie.

Gość feciowa
Hej Dziweczyny ja mam miesieczna Martynke i wyszly jej takie czerwone kropeczki na szole na uszkach i na policzkach :/wydaje mi sie ze sa to potowki ale nie wiem jak mam je leczyc pomózcie!!!!!