Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiara3

choroba gilberta

Polecane posty

Gość Olo31
Zespół Gilberta można stwierdzić na podstawie badań przeprowadzonych w pracowni genetycznej, bo takie właśnie podłoże ma w/w zespół. U mojego męża podejrzewano taką ewentualność i robiliśmy badania w MEDGENIE w Warszawie. Tylko badania genetyczne pozwalają jednoznacznie potwierdzić lub wykluczyć zespół Gilberta.

Gość kooko 22
Słyszałam, że zespół Gilberta występuje przeważnie u mężczyzn, a ja właśnie chyba muszę zrobić badania. Czy tylko badania genetyczne stwierdzają tą chorobę? Ile kosztują takie badania?

Gość wiktorow
U mnie też wykryto ten zespół dawno temu ,przypadkowo podczas poboru do wojska .Z początku ze względu na wysoki poziom bilirubiny podejrzewano żółtaczkę ,później sie okazało ,że jest to zespół .Żadnych badań genetycznych nie robiłem ,wystarczyło usg i doświadczony lekarz .Ostatecznie do wojska z tym nie biorą ,ale później, gdy chciałem dostać się do pracy w policji czy wojska , to już stanowiło przeszkodę .Żadnej diety nie stosuję , wiem tylko że nie mogę jeść jajek z majonezem ,po tym faktycznie boli mnie wątroba .raz w tygodniu wypije sobie też piwko .

Gość Olo31
Nie pamiętam, ile płacił mąż w Medgenie, mają stronę internetową, wystarczy sprawdzić :) ale chyba nie była to zawrotna kwota :)

Gość Olo31
Dziwne... Nas lekarz pierwszego kontaktu skierował prosto na badania genetyczne, jak tylko wpadł na to, że może to być zespół Gilberta. Tak trafiliśmy do Medgenu i tam już szybko poszło. Nie wiem, czy bez takich badań można jednoznacznie zdiagnozować ten zespół. Jest to problem metaboliczny, ale o podłożu genetycznym, więc chyba niezbędne są badania genetyczne. Tak mi się wydaje. :)

Gość wiktorow
To mieliście po prostu szczęście trafiając na taką lekarkę ,może byłoby i lepiej przeprowadzić badania genetyczne ,tylko ile jest takich poradni w Polsce .Mi dwa razy lekarze robili badania usg wątroby ,raz gdy szedłem na komisje wojskową i drugi prywatnie wiele lat później ,chociaż nic go nie uprzedzałem o zespole . Za drugim razem lekarz powiedział ,że miał pacjentów , którzy żyli z tą przypadłością do długich lat .Gdyby temat nie wypłynął, to zapomniałbym że coś takiego mam .

Gość Olo31
Chyba faktycznie masz rację, mieliśmy farta. Ale z tego co mówił nam doktor już w poradni genetycznej (również w Medgenie), nie jest to jakaś straszna choroba. Trzeba uważać na pewne rzeczy, owszem, ale da się z tym normalnie żyć i tyle :) Nie ma co się łamać, są naprawdę o wiele gorsze przypadłości... Ktoś wcześniej pytał o koszta badań, nie pamiętam już dokładnie ile kosztowało samo badanie, ale wiem, że w Medgenie jest możliwość korzystania z usług poradni genetycznej w ramach NFZ (czyt. za darmo). Jest to wielki plus. :)

Gość gilbert....
U meza stwierdzono ten zespol..a raczej wskazal na niego gastrolog po 3"turach" badan krwi..nie dal gastrolog jednak zadnego skierowania na jakiekolwiek badania,ktore jednoznacznie potwierdzilyby zespol gilberta-o badaniu genetycznym nawet nie wspomnial...Oczywiscie gastrolog w ramach NFZ w Warszawie.Jesli mozecie polecic dobrego gastro. w Warszawie,bede wdzieczna :) OLO 31 Daj namiar na tego gastrologa...ktoremu sie "chce"-to naprawde ewenement..

Gość Olo31
tak, jak pisałam wcześniej, na badania wysłał nas lekarz pierwszego kontaktu, natomiast świetnie nas uświadomił i pokierował dr Klapecki ( w ramach poradni genetycznej ), w Medgenie już wykonaliśmy same badania genetyczne, które wskazały jednoznacznie diagnozę. Niestety nie mam kogo polecić, jeśli chodzi o gastro :(

Gość gilbert....
Olo31 Dziekuje za odp. :) Zadzwonie tam i sie dowiem reszty.Chcialabym aby maz oczywiscie w ramach NFZ mial mozliwosc wykonac to badanie ,mam nadzieje ze sie uda,no chyba ze skierowanie jakies bedzie potrzebne.. Pozdrawiam serdecznie.

Gość gilbert....
Olo31 Dziekuje za odp. :) Zadzwonie tam i sie dowiem reszty.Chcialabym aby maz oczywiscie w ramach NFZ mial mozliwosc wykonac to badanie ,mam nadzieje ze sie uda,no chyba ze skierowanie jakies bedzie potrzebne.. Pozdrawiam serdecznie.

Gość Olo31
Nie ma sprawy :) Pozdrawiam :)

Gość wiktorow
Ciekawe co tam gilbert powiedzieli , do Warszawy jechać nie będę ,ale posłuchać mogę .:)

Gość gilbert....
Zadzwonilam do Medgenu i rzeczywiscie wykonuja tam badania na zespol gilberta w ramach NFZ.Potrzebne jest jednak skierowanie do poradni genetycznej ,ktore wypisuje gastrolog lub lekarz 1kont. Maz dopiero w najblizszy poniedzialek ma wizyte u lekarza 1kont. ,ale na wizyte w poradni genetycznej jest juz umowiony do dr.Szczalby-bo dr.Klapecki tylko prywatnie-na 6lutego ,w przychodni Novum na ul.Bocianiej i od razu maja mezowi pobrac probke krwi (z palca) do badania.. MIMO TO WCIAZ NIE DOCIERA DO MNIE ZE -wbrew twierdzeniom gastrologa- ISTNIEJE JEDNAK BADANIE ,KTORE W 100% STWIERDZI (lub wykluczy) ZESPOL GILBERTA... :D :D :D Dzieki ze tu piszecie ,bo bez Was nie wiedzialabym nawet ze jest mozliwosc wykonania takiego badania....dzieki Olo.. Bede pisac co i jak :) Trzymajcie sie cieplutko :) wiktorow A w miejscu Twojego zamieszkania tez pewnie jest poradnia genetyczna ,gdzie moglbys wykonac badanie ,sprawdzales?

Gość wiktorow
No ,to oby się udało dostać skierowanie ,bo ryzykowne jest umawianie się do poradni genetycznej ,jeśli lekarz rodzinny nie dał zlecenia .Dużo się mówi o badaniach profilaktycznych i takie tam ,ale to tylko ładnie brzmi w telewizji .Człowiek często się krepuje poprosić o to, co mu się oficjalnie należy .Na prywatne wizyty coraz mniej ludzi stać ,chociaż czasem trudno tego uniknąć , stąd wydłużające sie kolejki do lekarzy pierwszego kontaktu . Faktycznie według Google, u mnie też jest coś takiego, jak poradnia genetyczna (groźnie brzmi):) , a pisze również ze stolicy ,tyle że polskiej piosenki .Do lekarza często nie chodzę ,skoro jednak już poszedłem rok czy dwa lata temu i poprosiłem o podstawowe badania krwi , moczu, żeby sie zorientować, czy wszystko w normie ,to z łaski dostałem jedynie krwi ,chociaż wówczas w gabinecie byłem przekonany ,iż mocz również obejmie .Dopiero na drugi dzień przy okienku laborantka poinformowała ,iż buteleczkę z moczem niepotrzebnie przyniosłem .O zespole gilberta i w związku z tym chęci sprawdzeniu aktualnego poziomu bilirubiny,też mu wspomniałem ,na co w reakcji usłyszałem odpowiedz w stylu ...po co to panu, i tak badanie nic nie zmieni .Dlatego mówię , oby sie udało dostać skierowanie i nie trafił na mongoła z którym miałem do czynienia .Generalnie zauważyłem , iż lekarze interesują sie do momentu wykluczenia choroby zakaźnej w postaci żółtaczki ,później radź sobie sam .Po prostu jak to sie mówi , taka uroda i trzeba z tym żyć .:)

Gość Olo31
Gilbert... bardzo się cieszę, że mogłam pomóc :) Medgen jest naprawdę godny polecenia, fachowa obsługa i to w ramach NFZ,co w Polsce zdarza się nader rzadko.... ;) Pozdrawiam i czekam na wieści :)

Gość gilbert....
Witam :) No i sukces-lekarz dala skierowanie :D :D .....z tym ze z bledem...bo na skierowaniu do poradni genetycznej -lekarz (w dobrej wierze) dopisala nazwe placowki (Medgen) ,a w Medgenie powiedziano mi ze takie skierowanie z nazwa placowki (w ramach NFZ) jest niewazne...ufffffff 😠 ....w piatek zatem maz pojdzie raz jeszcze po "prawidlowo"wypisane skierowanie... ale nic to...WAZNE ZE JE DOSTAL/DOSTANIE :D :D :D wiktorow Kurcze no...-moze zmienic by sie przydalo tego lekarza rodzinnego...Nie chce sie rozpisywac ,ale to przez lekarzy 1kont. i ich lekcewazacy stosunek - moj maz ma zniszczone zdrowie i wszelkie konsekwencje nieleczonego przez ok.15lat nadcisnienia tetniczego krwi....Po ataku serca ,zabiegach inwazyjnych jest w koncu "dobrze"prowadzony....ale to juz za pozno.... Naprawde,warto szukac i znalezc madrego lekarza 1kont. ,ktory w pore zdiagnozuje ewent.chorobe i odpowiednio pokieruje pacjentem ,zapobiegajac tym samym rozwojowi ewentualnych chorob.....a z tego co piszesz ,to od Twojego "lekarza" wyraznie madrzejsza jest jego pieczatka...... Pozdrawiam Was goraco :)

Gość wiktorow
To gratulacje ,są jeszcze lekarze ,którzy nie oszczędzają na pacjencie .,trochę tez trzeba mieć szczęście przy wyborze właściwego medyka.Wkrótce będziecie pewni co do diagnozy przypadłości . Zastanawiam się nad znaną lekarza .U mnie sytuacja jest trochę skomplikowana ,bo mojej lekarki pierwszego kontaktu (która nawet jest ok ) nie ma już parę lat .Za to jest czterech lekarzy na zastępstwie ,w efekcie czego ciągle trafiam na kogoś innego .Do dwóch innych stałych lekarzy ,nie można się zapisać ,bo mają komplet i tak to leci. Musiałbym zmienić przychodnie . x Natomiast co do poradni genetycznej ,bedąc na mieście przechodziłem koło przychodni w której według Google powinna sie znajdować genetyka ,no i po spytaniu pani rejestratorki zostałem skierowany na pierwsze piętro do poradni K ,znaczy się kobiecej .:classic_cool:Tam również robią podobno badania genetyczne .Dyskretnie sprawdziłem teren ,ale jako że w tym dniu gabinet był zamknięty ,jedynie kilka kobitek siedziało czekając gdzieś indziej .Nie było kogo zapytać o szczegóły .Samych badań nie zamierzam robić ,ale jestem już ciekaw ,czy w końcu u mnie takie coś można zrobić na zespół Girbelta ,czy też nie .Może to tylko badania dla kobiet robią na określone przypadki .Kiedyś się dowiem. x gilbert- a Twój maż jest urodzony może w sierpniu .Jak was czytam ,to dochodzę do wniosku ,że może coś w tym jest, iż żonaci mężczyźni żyją dłużej ,na co mają podobno wskazywać badania amerykańskich naukowców .:)

Gość precz z rozjasnianiem !!!
wiktorow ...a nie - nie w sierpniu :D :D -ale skad pomysl z tym sierpniem wlasciwie? ...hehehe ,zonaci faceci zyja dluzej - ale chyba tylko ci w szczczesliwych zwiazkach :) ,jesli jednak tak jest ,to ok. ,strasznie dluuuuuugie zycie zatem przede mna i mezem :classic_cool: -o ile mezatek to tez dotyczy...

Gość wiktorow
A nie powiem .:D No dobra może powiem ,generalnie chodzi o to ,że niektórzy jak chociażby ks Klimuszko twierdzą, iz miesiąc urodzenia ma wpływ na późniejsze ewentualne choroby, które nas mogą dotknąć, choć nie muszą .Stąd takie przypuszczenie . Faktycznie masz rację ,nie wziąłem pod uwagę że badanie mogło dotyczyć szczęśliwych mężczyzn w udanych związkach ,jakoś od razu z rozpędu postawiłem na d tym znak równości ,a przecież jest rożnie w tych sprawach i nie zawsze bywa różowo .Pewnie wynikło to z zasady, iż bliższa koszula ciału ,czyli w moim otoczeniu akurat pary żyją długo ze sobą .Dziadek z babką przeżyli ponad 60 lat razem ,na dzisiejsze Pudelkowe czasy i standardy ,to jest sukces .Tak mężatek też to dotyczy ,będziecie z mężem żyli długo i szczęśliwie za siedmioma górami i lasami .:)Mnie po prostu w pewnym momencie zdziwiło ,że najpierw wpisała sie Olo31 ,i nie pisze o sobie ,tylko o mężu ,następnie gilbert też nie pisze o sobie , tylko pyta o badanie dla męża .Wiec pomyślałem ...musi być coś na rzeczy .Aha ,precz z rozjaśnieniem .:)🖐️

Gość Olo31
Mój mąż urodził się w sierpniu :D :D :D Gilbert, cieszę się, że w końcu udało Wam się z tymi badaniami (skierowaniem). Daj znak, jak tam wyniki :) Wiktorow, dziwisz się, że wpisują się na forum kochające żony dbające o swoich mężów? Mam nadzieję, że sam takową będziesz miał (lub masz) ;) Pewnie dlatego długie i szczęśliwe życie przed nami ;)

Gość gilbert....
Witam :) ...no co Ty wiktorow :D :D ...nie wierze,ze mogla Cie milosc zadziwic... Olo31 pewnie ze dam znac :) ... to juz pojutrze :) -dzieki Tobie.. A wlasnie,co do teorii Klimuszki, to maz powinien byc zdrowy i zadne choroby nie powinny sie go imac...niestety...moj maz - wypisz wymaluj ,wpisuje sie w pazdziernik... Podrawiam Was -milego wieczoru :)

Gość Olo31
Gilbert, kurczę miło pomyśleć, że komuś w jakiś sposób się pomogło :) Cieszę się bardzo :) Dobra, koniec, bo popadnę w samozachwyt ;) Wiktorow, co tak ucichłeś? Czyżbyś wstydził się miłosnych tematów? ;) :D

Gość Olo31
Zapomniałam napisać, Gilbert, ciekawa jestem Twojej opinii na temat Medgenu :) Napisz parę słów proszę :) My z mężem spotkaliśmy się tam z naprawdę fachową i do tego bardzo sympatyczną obsługą. Ciekawa jestem Twojego zdania :)

Gość gilbert....
Witam Was :) Olo31 -no az brak mi slow.... :D :D ...naprawde.. wiec... Juz z zewnatrz przychodnia Novum na ul.Bocianiej pieknie sie prezentuje.. wewnatrz zas zachwyca pieknym,jasnym i przestronnym wnetrzem. Obrazu tego estetycznego wrazenia dopelnil sympatyczny i przyjazny personel przychodni.....jakiez bylo nasze zaskoczenie gdy pani po zarejestrowaniu meza, zaprowadzila nas pod gabinet lekarza wskazujac nam po drodze usytuowanie toalet,wskazujac gabinet zabiegowy itp....musielismy chyba dziwnie wygladac (wybaluszone galy i rozdziawiona buzia) ,bo nigdy wczesniej nie spotkalismy sie z takim przyjeciem (okreslenie "obsluga" az nie pasuje..) ... .....i ta relaksujaca muzyka....mmmm :) Dr.Krzysztof Szczałuba -...kolejne zaskoczenie i tez mile...Dokladnie przejrzal przyniesione przez meza wyniki badan,wyjasnil znaczenie badania genetycznego i zainteresowal sie innymi "przypadlosciami" meza...naprawde ewenement..pelny profesjonalizm.. Mezowi pobrano krew z palca, odebralismy kurtki z szatni (!!!) i .....za 2-4 tyg.maja byc wyniki... ..TO WYDARZYLO SIE NAPRAWDE... ..W RAMACH NFZ... ..po prostu brak slow... ..Olo dziekujemy!!!!!! :D :) - a popadaj w samozachwyt, a co! :) Milego wieczoru :)

Gość Moj brat to ma
i nie moze dostac szczepionki. Wlasnie tak to wyszlo. Koszmar wtedy sie rozegral, bo od tej szczepionki wlasnie dostal zoltaczki :/ Ale funkcjonuje w miare normalnie. Kawy nie pije to nie wiem ale herbate normalnie ;) Podobno wysilku fizycznego nie moze byc nadmiernego, a jest sportowcem ;)

Gość gilbert....
Witam Was :) Olo31 -no az brak mi slow.... :D :D ...naprawde.. wiec... Juz z zewnatrz przychodnia Novum na ul.Bocianiej pieknie sie prezentuje.. wewnatrz zas zachwyca pieknym,jasnym i przestronnym wnetrzem. Obrazu tego estetycznego wrazenia dopelnil sympatyczny i przyjazny personel przychodni.....jakiez bylo nasze zaskoczenie gdy pani po zarejestrowaniu meza, zaprowadzila nas pod gabinet lekarza wskazujac nam po drodze usytuowanie toalet,wskazujac gabinet zabiegowy itp....musielismy chyba dziwnie wygladac (wybaluszone galy i rozdziawiona buzia) ,bo nigdy wczesniej nie spotkalismy sie z takim przyjeciem (okreslenie "obsluga" az nie pasuje..) ... .....i ta relaksujaca muzyka....mmmm :) Dr.Krzysztof Szczałuba -...kolejne zaskoczenie i tez mile...Dokladnie przejrzal przyniesione przez meza wyniki badan,wyjasnil znaczenie badania genetycznego i zainteresowal sie innymi "przypadlosciami" meza...naprawde ewenement..pelny profesjonalizm.. Mezowi pobrano krew z palca, odebralismy kurtki z szatni (!!!) i .....za 2-4 tyg.maja byc wyniki... ..TO WYDARZYLO SIE NAPRAWDE... ..W RAMACH NFZ... ..po prostu brak slow... ..Olo dziekujemy!!!!!! :D :) - a popadaj w samozachwyt, a co! :) Milego wieczoru :)

Gość gilbert....

Gość Olo31
Hej :) Gilbert, super, że wszystko poszło gładko i przyjemnie :) Jednak Medgen jest godny polecenia :) Szkoda, że tak mało ludzie wiedzą, a takie miejsca istnieją i mają się dobrze ;) Laboratoria profesjonalne, lekarze sympatyczni i przystępni, jak na realia polskie w ramach NFZ to faktycznie ewenement :) Dlatego nie wahałam się, żeby polecić Medgen :) Pozdrawiam serdecznie :) Dobrej nocki :)

Gość gilbert....
Witam :) No i w koncu finisz :D :D Badanie genetyczne potwierdzilo u meza zespol Gilberta... ...dobrze jest wiedziec..i nie zamartwiac sie za kazdym razem gdy oczka czy skora sa lekko zazolcone.. Jak to dobrze ze trafilam na to forum i spotkalam tu Ciebie Olo...😘 Zycze wszystkim "gilbertowcom"duuuuzo zdrowia...i milosci :D :) ,serdecznie pozdrawiam Ciebie Olo i Twojego meza i Ciebie Wiktorow... Pa :) 🌼