Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość .....torbiel.....

Torbiel włosowa

Polecane posty

pytanie jeszcze: kiedy wiedzieliście o rozmiarze tego obcego ?? mi nie robili teraz wogóle badań , dzień przed operacją mam być od rana w szpitalu na badaniach może wtedy dopiero robią te USG itp. ???

Gość michał_opo22
Przez 6 lat czułem tam zgrubienie, co miesiąc lub częściej coś z tego leciało - głównie ropa, a teraz też krew. Przez wakacje (3 miesiące) czułem tylko małą gulkę (już myślałem że mi to samo przejdzie) jak się myłem - tak to zero bólu i wydzieliny. Teraz mi to ostatnio spuchło to takich rozmiarów jak podałem wyżej - boli jak dłużej siedzę i czuje dyskomfort czasami jak chodzę. Czy mam przetokę tego nie wiem, a lekarze o których byłem też mi tego dokładnie nie powiedzieli a tym bardziej nie udowodnili. Skoro się sesja skończy idę pod nóż, ale nie wiem jeszcze dokładnie gdzie, ale na pewno będę miał robioną tą metodą z otwartą raną - skoro jest bardziej pewna. Aha czy przed takimi operacjami robi się jakieś badania? Czy mogą wystąpić jakieś komplikacje przy gojeniu rany - na co w tym przypadku należy zwracać uwagę?

Gość michał_opo22
czy po bólu można wywnioskować jakie to jest wielkie? oczywiście wtedy gdy jest tam stan zapalny. i czy złapana jakaś infekcja (ostatnio chrypa st. podgorączkowy i ból gardła) może też od tego zależeć?

Gość michał_opo22
I jeszcze jedno dość ważne pytanie: czy opatrunki można zmieniać samemu? Bo u mnie najgorsze jest to że tak to jestem sam, a ogólnie rodzina jest nawet przeciw jakiejkolwiek operacji w tej kwestii.

Gość raafal1977
witam wszystkich ja jestem po zabiegu juz 6 m-cy j jest super fakt zaraz po zabiegu przez ok 4 tyg bylo to dosyc uciazliwe ale dalem rade i powiem ze przed zabiegiem i tak dlugo chodzilem z tym prawie rok az sie zdecydowalem na zabieg bo jak zaczela leciec ropa raz krew a teraz jest super git zabieg mialem robiony na otwarta rane

Gość michał_opo22
kiedy można czy ewtl. da się wsiąść do auta i z taką raną i prowadzić? Bo widzę, że mam poważny problem a jeszcze poważniejszy będę miał po operacji...

Gość raafal1977
ja zaraz po zabiegu nie wsiadalem chyba ze jako pasazer i to na jednym posladku ale po dwoch tygodniach to byl problem siedzialem na poduszkach i to tez bolalo bo szwy sie naciogaly

Gość michał_opo22
Ty masz szwy. a mi chodzi o sytuacje kiedy się goi na otwartej ranie czyli bez szwów.

Gość raafal1977
tak mialem szwy ale tylko brzegi rany zeszyte a same ciecie nie mialem zeszte jak zwykla rane zostwione miejsce na gojenie ma zdjecia mojej torbieli od pocztku do konca po zagojeniu juz ale o twojej metodzie nie slyszalem zeby brzegow nie zszywali chodz powiem ze z lekazem chirorgiem dlugo o tym rozmawialem jaka metode wybierze

Gość michał_opo22
twoja metoda to gojenie przez tzn. ziarnowanie???

Gość weteran4
michał_opo22 Witam chciałęs cos wiecej ale co dokładnie? jestem 4 mies po oistatniej prawie 4 mies po ostatniej czwartej operacji i jakos zyje:) ranka juz maluska goi sie metoda ziarninowania.mysle ze jeszcze z 2 tyg i bedzie koniec leczenia:) mam nadzieje ze wiecej to nie nawróci . teraz dla szybszego gojenia mam mysie rany w kali i opatrunki z nasaczana gaza w batadynie(taki brazowy płyn.:) pomaga. Prosił bym o konkretne pytania. bo temat jest obszerny:/ mozesz napisac na forum lub bezposrednio do mnie na maila bury 24@wp.pl lub burinho52interia.eu . Napewno odpisze tylko potzrebuje pytan bo o całych moich zmaganiach z tym to mozna pisac i pisac:/ Pozdrawiam

Gość michał_opo22
Weteran4 dzięki za czujność - w tym tygodniu idę do chirurga, mam nadzieję że robi mi to metodą z ziarnowaniem i nie będzie problemów, ale jak co to będę miał zapewne później pytania w sprawie gojenia rany. Ale dobrze byłoby mi widzieć już teraz jaką miałeś dokładnie duża ranę po operacji i ważniejsze - ile zajął Ci powrót do normalnego życia np. aby prowadzić auto i aby przez 2-3 godziny siedzieć bez przerwy.

Gość wteran 4
opo 222 witaj. co do rany to była ona dosc duza wielkosci jajka kurzego wiec mozesz cobie wyobrazic. opatrunki raz dzinnie nieraz 2 zalezało tez czy sie wyprózniłem po zmianie opatrunku bo jezeli tak to trza było sie odrazu umyc i zmieniec opatrunek na czysty co do gojenia sie to goi sie wolno ale dobrze moim zdaniem mniej bolesnie niz rana zaszyta szwami:) w aucie usiadłem po 3 dniach a po ok miesiacu juz prowadziłem auto:) wszystko sie czuje czy juz mozna czy nie . krwi troche leciało ale głownie przez pierwsze 2 -3 tyg po ppoeracji najgorzej w pierwszych 3 dniach . oaprtunki raczej musi zmieniac os druga samemu ciezko. przynajmniej na poczatku.ale nie taki diabeł straszny uwiez mi na słowo:) pisz jak bedziesz miał pytania:) pozdro i zdrowia zycze:)

Gość Mario75
Wiem,że torbiel włosową leczą wycięciem z płatem Limberga w Łodzi i to skutecznie. Robia to w szpitalu Pirogowa w Łodzi na chirurgii ogólnej.

Gość michał_opo22
dla jasności - robią to z NFZtu??? i jeśli Ci wiadomo jak długo trwa takie leczenie?

Gość michał_opo22
byłem u lekarzy i mam termin zabiegu dopiero za 2 miesiące, mogłem wcześniej, ale wtedy miałbym to zaszyte. mam tak długo czekać czy decydować się na zaszycie tego po zabiegu, na razie da się wytrzymać ale jest dość duży dyskomfort przy codziennym funkcjonowaniu - poradźcie co wybrać.

Gość johny b
hej, mam pytanie. operacje miałem w sierpniu, niby wszystko ladnie sie zagoilo. Jednak czasami czuje lekkie klucie w okolicach gdzie byla torbiel. Jest to normalne czy niestety wraca? Do lekarza nie ide bo i tak nic to teraz nie da...

Gość Weteran 4
Witam. Michał opo.... ja bym radził poczekac jezeli mozesz z tym zyc. róznie bywa moze zaszyja i wylecza ja w swoim przypadku 3 razy szyte i nawrót teraz sie zagoiło ziarninowaniem i narazie dobrze nawet nic mnie nie boli , żyje jak dawniej:) ale decyzja nalezy do ciebie:) Jonny b nie wiem co moge powiedziec do puki nic ci nie wyskoczy na zawnatrz ciezko jest stwierdzic ale jak by lekarz zrobił usg to bys wiedział napewno popros go o to:) pozdrawiam i zycze zdrowia:)

Gość johny b
Hej, oczywiście nie oczekuje że ktoś mi postawi diagnozę on-line, tylko chciałbym wiedzieć czy ktoś nadal coś czuł w tamtych okolicach po dłuższym czasie od operacji. Czy może rana się zamknęła i koniec, nic nie czuliście, tak jakby nigdy torbieli nie było :) Pozdrawiam

Gość weteran 4
Hej ja nie daje diagnozy on line tylko podpowiadam co mozna zrobic dla pewnosci. mnie po 3 operacji bolało cos w kosci bolało ja myslałem ze po prostu jeszcze rana sie goi a jak sie okazało po 2 mies dalej był ropien tylko bez przetoki która wyszła na zewnatrz po 2 mies:/ no i naprzód czwarta operacja:/ teraz mnie nic dosłownie nic nie boli :) wczoraj lekarz mowił ze chyba definitywnie bede wyleczony :)

Cztery dni temu dał o sobie znać guzek na kości guzikowej(ogonowej) chyba tak to sie nazywa.Ból się nasilał a guzek rósł.Przedwczoraj było to już bardzo uciążliwe i zdecydowałem sie iść do lekarza rodzinnego.Ten przepisał mi antybiotyk i leki przeciwbólowe ale gdyby nie pomogło wypisał skierowanie do chirurga.Dziś rano zauważyłem ,że guzek pękł i ze środka sączy sie ropa.Wystartowałem do chirurga dostałem znieczulenie miejscowe ,skalpel ciach, czyszczenie i sączek pojutrze do zmiany opatrunku. Cały zabieg trwał może 10 minut . Chirurg powiedział że to ropień włosowy.Czy to to samo co torbiel? Sam guzek był mały,miał może 1.5cm na niecały centymetr i od wykrycia do cięcia minęło 5 dni.Czytając te wszystkie posty jestem przerażony nie dawką bólu ale uciążliwością i długim czasem ewentualnego dalszego leczenia.Czytam to wszystko dopiero po zabiegu i nie wiedziałem o co pytać, ale pojutrze wyspowiadam chirurga. Pozdrowienia dla cierpiących.....

Gość Madzik87
hej mam problem, bo już miałam raz operowaną torbiel. niedawno minął rok. od jakiegoś czasu boli mnie w tym miejscu gdzie była ta przetoka i czuje na niej zgrubienie. Zastanawiam się czy ponownie ona powstaje??? Jeżeli ktokolwiek jest mi wstanie odpowiedzieć na to pytanie. była bym niezmiernie wdzięczna. pozdrawiam

Gość Madzik87
Hej Neo. Po twojej wypowiedzi wydaje mi się że przeszedłeś przez to samo co my. Ale głowa do góry będzie dobrze.

Gość michał_opo22
madzik - jaką metodą miałaś to robione? bo mi zaszyli i parę dni po operacji wiedziałem że mam znów to samo, ale dawało się z tym jakoś żyć więc tak przetrwałem z tym 6 lat, aż do teraz. mam termin za 7 tygodni (leczenie z otwartą raną) i nie wiem czy dotrwam. a na zabieg z zaszyciem tego może być już za późno, albo będzie jeśli nie wytrzymam i się zdecyduję iść wcześniej na zabieg.

MADZIK87 Z całym szacunkiem ale mam nadzieje że sie mylisz.Jestem w sytuacji podbramkowej i jakieś operacje i dłuższe chorobowe nie wchodzi w gre.A czy ktoś próbował ziołolecznictwa u jakiegoś dobrego fachowca -zielarza? Słyszałem że w Oławie jest ktoś kto tym sie zajmuje (tj. leczeniem ziołami różnych chorób) i słyszałem opinie wielu znajomych że ten ktoś jest dobry w tym co robi.W żadnym wypadku nie jest to reklama.Czy ktoś coś wie na ten temat?????

Gość michał_opo22
Chciałbym dotrwać do tej operacji, ale ostatnio opuchlizna, ból i zapalenie chyba - już dłużej znacznie się utrzymują (ok. 3 tygodni z przerwami). Proszę o radę jakimi środkami i sposobami zniwelować ból i opuchliznę.

Gość agathe22
Witam.29 października 2009 miałam operację usunięcia torbieli, dobę po operacji wyszłam już ze szpitala i ogólnie czuje się świetnie. Przeszkadza mi tylko to, że rana do tej pory puchnie, sączy się z niej jakby ropa a dosyć często krew.No i ta konieczność codziennej zmiany opatrunków... Czy Wy również mieliście/macie takie problemy?

Gość Mateusz777
Witam, Jak ma ktoś jakieś pytania odnośnie Torbieli, podaje e-mail mateusz.moto@op.pl Może wymienimy się doświadczeniami jakie kto uzyskał, przed i po operacji ... jak się goją rany i tak dalej ... Pozdrawiam

Cześć. Ja miałem operacje torbieli wykonywaną w sierpniu ubiegłego roku . . . też miałem ranę wielkości kurzego jajka :) Znieczulenie w kręgosłup i samorozpuszczalne szwy. Czasem dużo czytam na ten temat i często się dziwie/zazdroszcze, że niektórym goi sie w 3-4 misiące. Mi jak na razie w 6 miesięcy zagoiła się ok połowa rany.. Dla mnie to jest straszne.. Zwolnienie z WFu ehh.. (i takie pytanie: mając ten uraz można chodzić na siłownię?) I dodam, że za przeproszeniem w.urwia mnie, gdy widze na WFie kolegów piszących sobie zwolnie (bo im sie nie chce ćwiczyć). Zadaje sobie pytanie: DLACZEGO MNIE, A NIE ICH TO CHOLERSTWO SPOTKAŁO. I szczerze poczekałbym jeszcze te kolejne pół roku mając pewnośc, iż rana w pełni sie zagoi i sie to więcej nie odnowi... P.S. Na początku tematu bodajże było o kości ogonowej, ja miałem torbiel krzyżowej. i przepraszam za te żale.. :) Narazie i powodzenia wszystkim w leczeniu.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się