Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona31latek

emerytura-UK

Polecane posty

Gość ona31latek

doatalam ostatnio od mojej firmy papiery z wnioskiem do przylaczenia sie do skladek emerytalnych.Nie zamierzam pracowac w tej firmie dluzej niz 2-3 lata.Czy powinnam dolaczyc do pension scheme, czy darowac sobie??

Gość w calej UK
a co to dokladnie za praca? Z tego co mowisz wydaje mi sie jakas buzdzetowka czyli panstwowy wlasciciel ? W kazdym razie ja pracuje na Uniwerku i tez place skladki. U mnie jest tak ze jak popracujesz tam mniej niz rok i zrezygnujesz to oddaja Ci wszystko co zaplacilas a jak wiecej i pozniej decydujesz sie zrezygnowac to beda Ci to placic na emeryturze :) Ale i tak sie zdecydowalismy i placimy juz ponad rok bo maja najlepsza na rynku oferte i wszystkie banki i inne towarzystwa ubezpieczeniowe sie chowaja przy nich.

Gość ona31latek
nie , to nie jest budzetowka, to jest firma ochroniarska, bardzo duza, dziala w calej Anglii i podobno maja dobra oferte emerytalna..nie mialam czasu doczytac wszystkich przeslanych papierow, a chyba najpiew to musze zrobic, aby zdecydowac,:)))

nie tylko budzetowki oferuja fundusze emerytalne. wiele duzych firm ma taka oferte dla pracownikow i zazwyczaj jest ona konkurencyjna bo firma dostaje wieksze znizki za prowadzenie funduszu jak rowniez wiekszy fundusz przynosi wiekszy zysk. poza tym jak sie jest w duzym funduszu (group pension scheme) to mozna przeniesc swoj kapital do innej firmy oferujacej lepsze warunki bez zadnych dodatkowych kosztow. w indywidualnych funduszach wartosc biezaca i wartosc transferu sa z reguly rozne a ta druga czesto troche nizsza. przeczytaj umowe - moze jest tam cos na czym jeszcze zyskasz. u mnie w firmie jesli pracownik placi 2% miesiecznego wynagrodzenia brutto na fundusz emerytalny pracodawca doklada 3% ponad to co jest w wynagrodzeniu. jedyny haczyk - nie mozna ruszyc pieniedzy przez 2 lata, a jak sie odejdzie przed uplywem tego okresu pieniadze przepadaja. to oferta tylko dla lojalnych :)

Gość klaudynaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu ---> http://is.gd/Vin

Gość UK to jest raj
Tutaj jest najlepsze miejsce do zycia na swiecie! Wspaniali ludzie z calego swiata, tolerancja, najlepsze prawo, uczciwi obywatele i najlepsze show pilkarskie na globie! jak sie osiedlic na stale to tylko w Angli!