Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam pytanie ..

Jakie warunki należy spełnić żeby przysługiwał zasiłek z PUP ?

Polecane posty

Gość mam pytanie ..

Gość mam pytanie ..
I jeszcze jedno pytanie. W ciągu jakiego czasu od ustania stosunku pracy nalezy się zarejestrować w PUP ? Wie ktoś ?

musisz przepracowac co najmniej365 dni....... ale nie slyszalam zeby ktokolwiek pracujac za granica po przyjezdzie do polski dostawal zasilek z urzedu pracy, bo skoro pytasz na tym forum to pewnie o taka sytuacje Ci chodzi..... logicznie sie nawet kupy nie trzyma, pracujesz za granicą, podatki placisz tam, wiec jestes bezrobotny w ich swietle prawa kraju w ktorym pracowales/as a nie w swietle prawa polskiego...po przyjezdzie z pracy za granica mozesz miec status osoby bezrobotnej jak sie zarejestrujesz w PUP ale jako bezrobotny bez prawa do zasilku, obawiam sie ze nie dostaniesz zasilku w polsce

zasiłek z PUP przysługuje po przyjeddxie do kraju, ale cudzoziemcom którzy maja status uchodźcy nadany w Polsce, a pracowały wymagany okres i są obywatelami państw członkowskich Unii Europejskiej, poczytaj ustawe o promocji zatrudnienia z 2004 roku

Gość do roboty pasozycie

swoja drogą to nie moge pojąć.... tylko kasa, kasa, kasa, i najlepiej zeby leciala z nieba bez najmniejszego wysiłku... ludzie jada za granice zeby ciągnąc benefity, wracaja do polski zeby miec zasiłek. litosciii

Gość pracuje w UPracy
tak , nalezy ci sie zasilek w polsce prawo Uni Europejskiej tak samo jak zasilek w UK dla szukajacych pracy ale musisz byc na zasilku w Polsce i trzeba przedstawic dokumenty, lub miec w UK przepracowane 16 miesiecy , bo same 12 nie wystarczy chyba ze sie ma ciaglosc pracy z polski chodzi o placenie ubezpieczenia .

pracuje w UPracy-------- a gdzie tak jest napisane, bo ja nigdy nie spotkalam sie z taka forma zasilku, moze nie doczytałam

Gość to zadzwon do u pracy
to zadzwon do u pracy i sprawdz a potem przekazuj glupoty Zuska/

dziekuje Ci serdecznie za porade, tylko nie wiem kto tu komu glupote wciska

przyznaje sie do błędu, dotarłam do żródeł ktore rzeczywiscie potwierdzaja to ze mozna dostac zasiłek w polsce, i mam gdzies komentarz poprzedniczki, bo forum jest po to zeby nawzajem sobie pomoc i doradzic i ja to chetnie robie i do bledu przyznac sie potrafie, co jest rzadkoscia tu spotykana \"Od 1 maja, każdy kto pracował legalnie w kraju UE, może po powrocie do Polski otrzymać zasiłek dla bezrobotnych. Każda osoba, która ma udokumentowany okres pracy wynoszący 365 dni w ciągu ostatnich 18 miesięcy, może starać po powrocie do Polski o zasiłek dla bezrobotnych. Aby otrzymać pomoc w Polsce trzeba załatwić wszelkie formalności związane z udokumentowaniem zatrudnienia jeszcze za granicą. W tym celu należy wziąć od pracodawcy komplet dokumentów o przebiegu zatrudnienia (jeśli ktoś pracował w kilku miejscach, musi mieć potwierdzenie z każdej firmy). Formularz E 301 jest wydawany na prośbę obcokrajowca w tamtejszych urzędach pracy. Jednak dopiero dostarczenie go do urzędów pracy w Polsce uprawnia do otrzymania zasiłku.\" źródło http://www.hrc.pl/index.php?dzid=48&did=297

Gość ok Zuska
Ok Zuska

Oczywiscie,ze nalezy Ci sie zasilek,bo jestesmy w Unii i nasze kraje maja skoordynowany system ubezpieczen spolecznych.Po przepracowanym co najmniej roku,wracasz do Polski,rejestrujesz sie w UP,nastepnie otrzymujesz specjalne zaswiadczenie i udajesz sie do wojewodzkiego urzedu pracy,gdzie skladasz wszystkie potrzebne dokumenty.Czekasz potem na odpowiedz.Z tego co pamietam,zasilek przysluguje na 3 m-ce i oczywiscie jest wyplacany w warunkach polskich,co znaczy,ze sa to bardzo male pieniadze.