Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moon

Potówki czy alergia pokarmowa??

Polecane posty

U mojej 3 tygodniowej córeczki pojawiły się czerone krostki na buzi, uszach i za uszami, niektóre maja białe ropne zakończenia, a inne są cieliste (koloru skóry). Byłam dzisiaj u pediatry, który stwierdził, że to potówki, ale wciąż sie zastanawiam, czy aby na pewno? Może jednak alergia pokarmowa? Bo małą non stop męczy kolka, boli ją brzuszek, pręży się i ma problemy z oddaniem gazów. Podobno potówki nie wystepuja wyłącznie na twarzy?

Gość kolkowa
mam to samo, moj maluch jest na butelce, sprobuje pokarm hypoalergiczny, moze pomoze

U mojego synka bylo tak samo. Pediatra mowila ze to potowki, a po miesiacu okazalo sie ze to uczulenie na bialko mleka krowiego.

Moon u nas potowki byly jedynie na buzi.maly je mial na skroniach baczkach i policzkach a wlasciwie glownie na tym policzku na ktorym sypial. tez myslalam ze to alergia na to co zjadlam ale akurat byla polozna i powiedziala ze potowki, potwierdzila to ciocia pielegniarka z wieloletnim ze stazem na noworodkach oraz przyjaciolka matka 3 dzieciakow :) jesli same znikaja to jest ok.

pediatra zalecił smarowac te krostki rumiankiem a w gazetach dla dzieci wyczytałam, żeby nie uzywac runianku bo uczula :O

Moon rumianek jest bardzo alergogenny wiec nie radze uzywac tak na wszelki wypadek. potoweczki mozesz przemywac woda z nadmanganianem potasu (potocznie zwany kalik) lub spirytusem 70% (takim do pepka, a jesli takiego nie masz to kup w monopolowym ten rektyfikowane i na 2 lyzki spirytusu daj 1 lyzke przegotowanej wody (niepelna) i juz roztwor bedzie gotowy) tylko pamietaj przemywanie spirytusem musi byc punktowe a nie po calej skorze

a nadmanganian nie zabarwi skory na fioletowo? czy to jest proszek ,który trzeba rozrabiac? jesli tak, to jakie proporcje?

Gość do moon
a może Mała ma trądzik niemowlęcy? Mój syn to miał. Kąpałam go w Balneum Hermal Plus. Dostaliśmy teżmaść - szybko przeszło. Niestety potem dowiedziałam się, że to maść ze sterydami :-( Nie smaruj dziecka oliwką, lepiej kup płyn do kąpieli z oliwką (np Oilatum czy w/w Balneum). Po kąpieli smaruj miejsca zmienione zasypką Alantan.

Gość wegeta
balneum ze sterydami? przeciez to jest dla atopowców