Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co ja mam teraz zrobic

Kontrola z ZUS na zwolnieniu

Polecane posty

Jestem tz byłam na zwolnieniu lekarskim jestem w ciazy 24tyg czuje sie ok ale w zwiazku z tym aby dmuchac na zimne i sie nie przemęczac wziełam L4.Lekarz nie robił problemów wcale i wypisał mi je Na zwolnieniu była 2 co oznacza ze moge chodzic i nie musze byc niewolnikiem łozka Poszłam na zakupy,kupiłam troche ciuszków dla bobasa, gdy wracałam z torbami na klatce pod moimi drzwiami spotkałam urzedniczki z ZUS -przyszły na kontrole Zapytały gdzie byłam wiec odpowiedziałam zgodnie z prawda ze w sklepie Zostawiły mi wezwanie na komisje lekarska i powiedziały ze nie przysługuje mi juz zasiłek chorobowy a to co mi wypłacono musze oddac Mowiły ze skoro lekarz wpisał mi 2 to nie musze lezec ale mam byc w domu i chodzic tylko po domu albo wokól niego Ze zwolnienie wydawane jest dla osob chorych a nie dla tych które sie czuja dobrze i chodza na zakupy Uzasadniły tak jak wam pisze Co bedzie teraz ..nie wiem co ja mam robic kogo pytac i prosic o pomoc Grozi mi dyscyplinarne zwolnienie z pracy?

mozesz miec problemy .... nie pomoze tłumaczenie ze byłas w sklepie...mogłas powiedziec ze wracasz od lekarza. w zasadziegdy jest sie na L4 to chorego czy udającego chorego obowiazuje siedzenie w domu na wypadek takiej niespodziewanej kontroli.... to sie okaze jakie beda tego konsekwencje. a co ma do tego wogole dyscyplinarka w pracy ?

ma wiele bo to powiedziały symulowanie choroby i pierwszy miesiac płaci firma a to znaczy ze oszukałam firme Jak miałam powiedziec ze byłam u lekarza skoro widziały ze ide obładowana torbami?Od lekarza wraca sie z lekarstwami a nie z wypchanymi filówkami przez które widac metki

Gość urzędniczki pieprza głupoty
jak to nie możesz wyjśc do sklepu, a jakbyś musiała wyjść po leki do apteki to co służącą masz sobie zatrudnić?

Gość SanSan
to masz problem ja najbardziej balabym sie skad wziasc kase zeby im teraz to wszystko oddac, bo niestety wpadka na calej lini a z nimi latwo nie wygrasz zwlaszcza jak maja racje... zycze jednak powodzenia!

Mówiłam im prawde bo byłam przekonana ze skoro moge chodzic to oznacza ze moge chodzic wszedzie gdzie chce Byłam nawet nad morzem ponad dwa tygodnie jak maż miał urlop Mysłałam ze moge

urzędniczki nie pieprza głupoty Dzwoniłam do kuzynki która pracuje w przychodni w innym miescie Tak jest NIE WOLNO sie oddalac od domu nawet jak mozna chodzic w?g wpisu lekarza na druku

Pojsc do apteki tez nie mozna Mozna tylko do lekarza i w razie czego spojrza na wpis w przychodni w karcie który to potwierdzi moja obecnosc

Ja tez milam kontrole,ale bylam w domu na szczescie,ale pytalam ginki co by bylo,gdyby m nie nie zastali-odpowiedziala,ze wystawilaby m i jakies tam zaswiadczenie,z ktorego jasno by wynikalo,ze usze byc na zwolnieniu,ale m oge chodzic-pogadaj z ginem,powodzenia!!!!

Gość pitolicie kobiety
nie trzeba oddawac zadnych pieniędzy, poprostu idziesz na komisje popros lekarza zeby odpowiednio opisal w karcie dolegliwosci i przejdziesz komisje bez problemu. I wcale nie trzeba buc na zwolnieniu w domu. Wiadomo ze kobieta w ciąży moze chodzic na zakupy ale niekoniecznie wytrzyma 8 godzin przy biurku w tej samej pozycji.

Gość doradzamm
ja bym poszla pogadac z lekarzem jesli gosc jest ok to zalatwicie to jakos wpisze ci w karte ciazy ze mialas skurcze etc-wazne zebys miala podkladke jakas a na zakupy MOGLAS wyjsc!!!

Gość arra
o jezu...to ja całez wolnienie łaziłam na spacery.... :-0 dobrze ze mnie omineło... :-(

Gość SanSan
pol biedy jakbys wyszla i worcila sama, ale te zakupy itp to napewno je obudzylo i pomyslaly sobie ze cala ciaze oszukiwalas zus radze teraz cos dobrego wymyslic, moze powiedz ze lezalac caly czas a teraz gdy lekarz stwierdzil ze mozesz chodzic nie chcialas znowu wykorzytywac sasiadki i wybralas sie na zakupy dla dziecka?

Gość doradzamm
co niektore panny maja zwolnienie w ciazy a do pracy jeszcze chodza!!!!!!!!! nic sie nie boj idz do lekarza niech ci fikcyjnie karte ciazy uzupelni i bedzie git

Gość pitolicie kobiety
jezeli nie mozna wogole wychodzic z domu bedąc na zwolnieniu to co mają zrobic osoby chore ktore są samotne??

Jakie zaswiadczenie?ja im wyspiewałam cała prawde Przeciez zapisały to co mówiłam

Przeciez ciezarna potrzebuje dotlenienia,a te kontrole wg mojej ginki sa po to,aby np.nikt n ie pojechal do pracy np.za granice w tym czasie,bo i takie przypadki sie zdarzaja ponoc.jak masz w porzadku lekarza to nic sie nie martw-wszystko zalatwi ok

Gość kadrowa z wyszkowa
a nie zatrudniłas się niedawno w tej firmie? Ja pracuję w dużej firmie (1500 osób) i kobiet w ciąży jak "mrówków". Każda idzie na L4 praktycznie od początku ciąży (sama poszłam od 7 mies), ale ZUS żadnej nie skontrolował. Chyba, że ZUS wziął się za ciężarówki na L4.

pytałam o to ich Samotne osoby maja pomoc z PCK Jak sa w ciazy jest adnotacja ze sa samotne i sa inaczej traktowane maja dochodzacą pomoc albo połozna srodowiskowa z przrzychodni

Gość arra
no ale jaka cała prawde?? Powiedziałas tylko ze byłas na zakupach dla dzieck tak? No to tego sie trzymaj, ze wczesniej nie mogłas bo cos tam a jak Ci sie polepszyło to poszłas bo nikt inny Ci nie pomoze a wyprawke kupic trzeba.

Gość doradzamm
ale glupoty-co masz z glodu umrzec?jesli maz np pracuje po 12h? mialas zapisane na zwolnieniu lezenie w łozku? bo jesli tak to.......... a jaka mialas prace fizyczna?umysłowa? z dojazdami?

Z nimi nie ma dyskusji zadnej Skoro mam zwolnienie tz ze mam byc w domu Nawet pracodawca ma prawo do kontroli na zwolnieniu lekarskim

Gość SanSan
ja polecam trzymac sie wersji zakupow dla dziecka powiedz ze cala ciaze lezalas plackiem a kiedy wkonci gin pozwolil chodzic wybralas sie po zakupy dla dziecka i ptzy okazji cos do domu bo np obchodzicie rocznice albo cos tam waznego - takie rzyczy nie moga byc karalne przeciez ;)

Gość pitolicie kobiety
lekarz w karcie opisuje co mozna a co nie. Nigdzie w przepisach nie spotkalam sie z tym ze trzeba byc w domu calyczas. A jak by Twoj stan byl ciezki i na okres ciązy przeprowadzilabys sie do np. rodziców to co panie z Zus tez by zakwestionowały towje zwolnienie, nigdzie nie ma napisane ze musisz powiadomic Zus gdzie bedziesz chorowac.

praca recepcjonistki dwa przystanki tramwajem

Gość SanSan
dodaj ze sama nie chidzilas tylko np ktos wolil cie samochodem itp nie daj sie!

Gdybym przeprowadziła sie do rodzicóe powinnam zgłosic do ZUSu gdzie bede przebywac w czasie niezdolnosci do pracy Przewertowałam juz przepisy zusu dokumentnie i jestem na straconej pozycji

Gość pitolicie kobiety
marna prowokacja pomoc z PCK juz to widze

Nie rozumiecie ? nie chodzi juz o samochod czy na pieszo Miałam byc blisko adresu podanego na zwolnieniu a oni mnie nie zastali w domu

Gość pitolicie kobiety
Stosownie do wyjaśnień Zakładu Ubezpieczeń Społecznych nie uważa się, iż pracownik wykorzystuje zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego celem, jeśli: - wykonuje, będąc chorym (nawet obłożnie) czynności niezbędne dla zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych, - sprawując opiekę nad chorym członkiem rodziny wykonuje czynności domowe w zastępstwie tej osoby, - wyjechał na czas leczenia do rodziny.