Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

adamisia

Chrzciny- prezent

Polecane posty

Co mozna kupic na prezent dla córeczki mojej kuzynki?? W jakiej kwocie?? Jesli macie swoje malenstwa juz na swiecie to na pewno oreintujecie sie co sie najbardziej by przydalo z okazji takiej uroczystosci

wydaje mi sie ze pieniadze poniewaz dzieku wiele trzeba a niektorych rodzicow nie stac np na nowy wozek, zawsze zreszta wybiora sobie taki jak im sie podoba. Mysle ze do 100 zl

Gość matkachrzestna
jollek- w jakim regionie tyle sie daje? To ile na komunię , a na wesele strach pomyśleć.

u nas na chrzciny daje się - 100-200 zl- tyle samo dają i chrześni, którzy kupują jeszcze pamiątki i rzeczy do chrztu ja uwarzam że to w sam raz nie wyobrażam sobie iśc na chrzest i wyzbyć się połowy wypłaty

Gość matkachrzestna
byłam niedawno chrzestną dałam 300zł oraz kupiłam jakieś ubranko( ale nie do chrztu , bo rodzice takie już mieli) i pamiątkę w postaci takiego albumu. Na chrzcinach na których byłam było 20 osób i wiem na sto procent, że rodzice nie uzbierali 6tys.To jakaś paranoja z tymi prezentami!

u nas chrzestnymi beda moi kuzyni ktorzy sa jeszcze studentami, maja zapowiedziane ze zadnej kasy maja malemu nie dawac, ubranko kupilam sama, za dokumenty tez placimy my takze chrzestny tradycyjna swiece kupuje a chrzestna biala szate (chrzczonke). z tego co wiem od znajomych u nas chrzestni jesli ubranka nie kubuja i nie placa za papiery to daja do 200zl a jesli maja te \"zwyczajowe\" wydatki to juz tylko pamiatke chrztu dokupuja

Gość Mamy
No to paranoja z takimi kwotami ale powiem Wam ,że u nas dają chrzestni od 500 zł na chrzciny a zwykli goście ok 200,300 zł a na komunię to chrzestni od 1000 zł.To koszmar idziesz na chrzest,pozbywasz sie kupy kasy,a potem jeszcze dopytywania głupie a ile dał ten a tamten ile.

mi osobiscie nie podobaja sie prezenty typu srebrny smoczek czy gruchawka, w ostatecznosci lyzeczka z wygrawerowana data urodzin moze byc ale nie lubie takich rzeczy. wydaje mi sie ze dobrym prezentem jest zabawka edukacyjna jesli wiesz ze rodzice takowej nie maja. czasami rodzice na cos zbieraja wiec mozna sie dorzucic (np spacerowka czy lzoeczko turystyczne) dla dziwczynki fajna pamiatka jest zloty lancuszek z medalikiem jeszcze albo daj pieniazki i jakis piekny album do zdjec

tak sobie myslalam wlasnie zeby dac pieniądze i jakiegos slicznego misia symbolicznie do wózka włożyc :)

widac co kraj to obyczaj, u nas na slub chrzestni daja tak ok 1000zl, komunia gora 400 a chrzest tak jak pisalam ok 200. no chyba ze jest to ktos mega bogaty albo pracuje za granica. poza tym chyba to nie o kase chdozi... i jeszcze cos znam ludzi ktorych dzieciaki dostaly 2 prezenty w zyciu od chrzestncyh a juz sa nastolatkami. pierwszy byl na chrzest a drugi na komunie. faktycznie wtedy takie komunijne prezenty sa super \"wypasione\" bo widac chrzestni czuja sie zobowiazani ze raz na jakis czas i na konkretna uroczystosc wypada sie rzucic. my z mezem kupujemy chrzesniakom kilka prezentow rocznie, podobnie otrzymuje nasza corka. w przyszlym roku w maju mamy komunie 2 chrzesniakow w ciagu 1 miesiaca i jako ze bede na wychowawczym to juz teraz wiem ze nie bedziemy w stanie dac po wiecej niz 250zl a i to bedzie dla nas problemem

Gość AdelaT
Ja bym kupiła cos praktycznego , takiego co będzie pamiatką dla dla dziecka, do tego mała zabaweczka i fajny prezencik. Znalazłam coś takiego https://www.swietymarek.com/srebro-medaliki-srebrne/medalik-srebrny-matka-boska-nieustajacej-pomocy-wiekszy,5511,1.html myślę ze jako pamiątkowy prezent nadaje sie idealnie :) Można pomyśleć także o biblii dla najmłodszych.

Gość gość
Ja niedawno chrzcilam coreczke i moim zdaniem najlepszy prezent to cos ze zlotej bizuterii-kolczyki, zawieszka-mozna juz kupic za 100zl wzwyz, albo kasa. Moje dziecko ma juz multum zabawek, a takie pamiatki z bizuterii beda na zawsze.