Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość megus

Dziś na niebie mają być dwa księżyce

Polecane posty

Gość megus
O rany wiem, że Mars nie jest księżycem ale tak napisałam, żeby było bardziej obrazowo!!!

Gość Gdyby Mars był aż tak blisko
Ziemi, to doprowadziłby do niezłego zamieszania. Musiałby się znaleźć w odległości około 1.200.000 km (jest 3x większy od Księżyca, a więc mógłby być 3 razy dalej). Nie uderzyłby w Ziemię (przy tak olbrzymich masach, ale i odległościach po prostu przeleciałby obok) ale jego przyciąganie grawitacyjne mogłoby "przyciągnąć" do siebie całe oceany, genrując gigantyczne fale przypływowe - setki milionów ludzi mogłoby znaleźć się na zalanych terenach, byłby to największy kataklizm w historii, porównywalny jedynie z wielkimi epidemiami. Na szczęście Mars ma stabilną orbitę i NIGDY nie znajdzie się aż tak blisko.

Gość megus
Dzięki za fachową odpowiedź. W tej informacji, którą dostałam było napisane, że Mars będzie 34.65 milionów mil od Ziemi...

Gość olabogaa
Andrzejku powaliles mnie swoja wiedza , do tej pory uwazalam Cie za prostego czlowieka sila oderwanego od pluga a teraz sie zaczynam zakochywac w Tobie ;) ...moj Ty astronomie mrrraauuuu .....;)

Gość Gdyby Mars był aż tak blisko
Najbliżej jak się da Mars może znaleźć się w odległości około 56 mln kilometrów. Policzmy: 56000000 / 3 = około 18,7 mln kilometrów. W takiej odległości musiałby być trzykrotnie mniejszy od Marsa Księżyc, aby miał widoczną wielkość taką, jak Mars w najbliższym położeniu. Tymczasem rzeczywista odległość Księżyca od Ziemi to 400.000 km. Mamy więc: 18.700.000 / 400.000 = 46,75. Tyle razy Mars w swym najbliższym położeniu będzie mniejszy od Księżyca. Sporo, prawda? Nie będzie niczym więcej niż czerwonym punktem na niebie. Nie ma na to szans - i z podanych wcześniej względów lepiej, żeby nie było ;-)

Gdyby Mars był tak blisko:,średnica Marsa jest 2 razy większa od średnicy Księzyca czyli rozmiar kątowy Marsa byłby równy rozmiarowi Księzyca gdyby znajdował się 4 razy dalej niz on czyli w odległosci około 1.6 mln km. ze wzoru F- Gm1m2/r2 można obliczyć siłę z jaką oddziaływuja na siebie Ziemia i Księżyc.masa Księżyca jest 81 razy mniejsza niz masa Ziemi,masa Marsa to 1/6 masy Ziemi,czyli siałą odziaływania Marsa i Ziemi w odległośći 1,6 mln km byłaby porównywalna z ta jaką oddziaływuja Ziemia i Księżyc na siebie,nie byłoby katastrofy:)

ewuski napisał: Jak dlugo takie zjawisko trwa? sekundy? Minuty? kilka godzin? W ogole nie trwa. Bo to jest oszukanczy email krazacy po sieci od 2003 r. The \"Close Encounter with Mars\" described in the email came and went in 2003. On August 27 of that year, the orbital paths of Earth and Mars brought the two planets to within 34.65 million miles of one another -- closer than at any other time in the past 50,000 years. Though Mars never actually appeared \"as large as the full moon to the naked eye\" (as claimed in the email), the red planet did vividly dominate the night sky for a time, making 2003\'s close encounter a once-in-a-lifetime event indeed for astronomers, space enthusiasts, and ordinary observers alike. Nothing so spectacular is predicted for 2007. Dodatkowo z obliczen wychodzi mi, ze Mars przy tej odleglosci jest ok 30 razy mniejszy niz Ksiezyc w pelni.

Gość megus
No cóż.... I prysły zmysły :-(