Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trtrtrtr

W moim odbiorze kandydata na partnera skreśla religijność.

Polecane posty

Gość trtrtrtr
Zauważyłam również, że nie mam prawa osądzać innych na podstawie wiary. Idźcie z anusem!

Gość trtrtrtr
Tak samo jak osoby, które w nic nie wierzą, poza własną dupą. Aurea mediocritas. BTW wkładają kutasy w potwory? A to gwałciciele!!!!!!! Biedne potworki:D:D:D

Gość moze zakochana w artyscie
pomozcie mi, wejdźcie na moj topik 😭

Gość trtrtrtr
I like you deska:D:D:D

Heh... może i tak jest że im kto więcej mówi o \"wartościach religijnych\" atakując innych, tym bardziej jest prawdopodobne że próbuje sam przed sobą ratować samoocenę, wiedząc że ma powody żeby to o siebie się martwić. Dlatego chyba naprawdę warto posłuchać uważnie kto co mówi o wierze, jaką ma dojrzałość emocjonalną, jakie wyznawane poglądy...

Ja ciebie, desko, też like choć to wyżej to już nie moje wyznanie.

Gość trtrtrtr
Teraz coś mądrze mówisz oryginale:). Idę do książki, szkoda mi na Was czasu:P

Gość frk-099
Jako agnostyk/ateista muszę zaprotestować przeciwo takiemu stwierdzeniu: "uwazam, ze ludzie latajacy do kosciola i wierzacy w to wszystko maja jakies glebsze problemy ze soba lub po prostu nie mysla.." Podstawowym problemem człowieka w relacji ze sobą i światem, jest konieczność poczucia sensu naszej egzystencji. Tak więc absurdem jest odsyłanie wszystkich wierzących do psychoterapeuty. Jedni potrzebują absolutu by dostrzec sens, innym wystarczy sens odkrywany przez samego siebie, bez wiary w absolut. Wierzących, naprawdę, będących w zgodzie ze sobą, nie udających przed sobą i innymi własnej wiary jest zawsze mało. Oni są pośród wyznawców poszczególnych religii w mniejszości. Dla większości wiernych, wiara to obyczaj i rodzaj płytkiej terapii w chwilach trudnych, wiadomo gdy trwoga...

ja nie wiem czy jestem wierzaca. ogolnie kosciol dla mnie to bezsensowna instytucja. ale uogolniajac jestem (niby) katoliczka, mam faceta o wyznaniu prawoslawnym. nie stanowi to dla nas porblemu. ale gdyby byl \'fanatycznie\' religijny to bym zwiala na poczatku :P

Tak, warto. Nawet jest to niezbędne. Tyle tylko, że bycie wierzącym nie od razu oznacza, z ektos nie myśli:) Większość ludzi niestety nie myśli, ale nawet wśród wierzących zdarzają się wyjątki. Dla mnie wiara czy jej brak nie są przeszkodą w niczym, bo tak jak mówiłam- skoro daję sobie prawo do posiadania dowolnych poglądów oraz ich wyrażania, takie same prawo mają dla mnie tez inne osoby. Tylko najważniejsze, żeby te poglądy były konstruowane a posteriori, a nie były tylko listą dobrych życzeń i wyobrażeń o świecie🖐️

Ekhm... \"(wierzący, praktykujący-mój dopisek) maja jakies glebsze problemy ze soba lub po prostu nie mysla..\" ... no przyznam, że też mi się tak wydaje, w każdym razie co do zasady. (Ale dodam że nie chodzi o to żebym oceniała, bo w czyjąś skórę nie wejdę, pozwalam sobie na to wyłącznie przy wyborze człowieka z którym miałabym coś tworzyć, partnera.)

owe nazwanie mnie oryginałem odebrałam wieloznacznie ale w każdym znaczeniu jako komplement hmmm...

Gość ja też mam tak jak autorka
topicu - jestem niewierząca i ciężko byłoby mi się związać z kimś wierzącym bo to oznacza fundamentalną różnicę światopoglądu bardzo utrudniającą życie kto tego nie kuma - ten jest takim katolikiem jak z koziej dupy organy podszywacze - darujcie sobie - spadam z topicu

Gość moze zakochana w artyscie
...