Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona 2345678

Czy miednica sie poszereza w ciaży??

Polecane posty

Gość ona 2345678

i czy wraca na swoje m-ce potem?? bo waga ta sama w tydzien o porodzie, ale w biodrach jakps ciasniej.... I brzuch niby maly...ale skora nie ta... jak na tydzien po jest ok;) nie to ze narzekam... Ale jest szansa ze bedzie taki jak wczesniej... ?? Tylko bez zlosliwosci..;)

Gość poooddnoszzse

Gość uerta
macica sie rozszerza. miednica nigdy. jesli masz za wazka miednice to robia ci cesarke.

Gość tzn jak sie jest
chudym to jest to regula ze sie ma waska miednice??

z tego co ja wiem to kości biodrowe rozszerzają się w trakcie ciąży przez 9 miesięcy a po porodzie wracają na swoje miejsce.Oczywiście trzeba na to troszkę czasu.Po 1 porodzie wszystko wróciło do normy po 6 miesiącach a teraz po 2 idzie troszkę wolniej:)mieszczę się już w stare spodnie z przed ciąży ale się jeszcze nie dopinam;)a mineło 6 miesięcy:))wiem,że jeszcze troszkę i będzie tak jak wcześniej:) trzeba silnej woli,dieta+fitness i będzie ok

Gość anojeno
nie jest regula ze chudy ma mala miednice :-o a miednica w ciazy troche sie rozchodzi ;)

Gość mnie tez lekarka mowila
ze miednica sie rozchodzi - normalnie nie, ale wlasnie w ciazy tak - z tego np. biora sie moje problemy z chodzeniem...

Oczywiście, że sie poszerza :( Odpowiada za to hormon - relaksyna, który powoduje rozluźnienie więzadeł między kośćmi obręczy miedniczej. Relaksyna działa reż na inne więzadła w organiźmie, dlatego ciężarne często mają powiększone stopy i dłonie. U niektórych po porodzie miednica wraca do swoich wymiarów, ale u innych niestety nie. Ja po pierwszym dziecku ładnie doszłam do siebie, ale niestety po drugim zostało trochę szerzej. Pocieszam się, że minęło dopiero 6 miesięcy :P

Gość a mozna jakos
"domowym" sposobem sprawdzic (zmierzyc) czy miednica nie jest za waska do porodu???

Gość A ta miednica
poszerza sie w ciazy czy podczas porodu?

Gość no wlasnie jak
jak to jest??

Gość czy w czasie porodu
to nie wiem - to jeszcze przede mna - ale w czasie ciazy na to pewno.

Gość no mi niestety
po drugiej ciąży zostały bioderka jednak szersze, i nie chodzi tu o tłuszczyk ;)

a ja chce zeby zostaly bioderka rozszerzone po ciazy bo zawsze mialam waski tylek, a chcialam miec taki bardziej kobiecy, wiec czekam az sie rozszerza

Ja zawsze byłam szczupła biodra \" góra\" 91 cm ale w drugiej ciąży biodra rozeszły mi się do 101 cm ,i............... urodziłam błyskawicznie , w ciągu 1,5 godz. od pierszego skurczu ( a córcia ważyła 4150 gr. i 58 cm) położna właśnie stwierdziła wtedy że jestem stworzona do rodzenia dzieci, ze to się teraz już naprawdę rzadko zdarza .Po powrocie z porodówki ( 3 dni) już miałam 95 cm , a po miesiącu znów 91 cm.

Gość ona23456778
no mam nadzieje ze bedzie ok... dzien pprzed porodem 95.. tydzien po 93, a przed ciaza mialam okolo 90 (nawet 88)... Niby nic a roznice widze... czuje... damy rade:P damy..

Gość a czy kiedy sie bardzo
duzo przytyje w ciazy, np. jakies 20kg to miednica sie bardziej rozszerza i jest latwiejszy porod niz jakbym przytyla np tylko 10kg??

Nie chodzi o tycie, tylko o rozluźnienie wiązadeł pod wpływem hormonu o którym pisał już ktoś wyżej i szerszy \"kanał\" w miednicy. Nie ma to nic wspólnego z przybyciem na wadze. Otyłym kobietom rodzi się wręcz trudniej, niż szczupłym (zakładając identyczną budowę kośćca). Mojej mamie mówiła to położna jeszcze w latach 80. ubiegłego stulecia, niedawno zaś dowiedziałam się czemu tak jest z bardziej naukowego punktu widzenia (chodzi o słabsze skurcze macicy u otyłych pań). Nie jest ważne, czy ma się w biodrach 120 czy 90cm, bo kobietka która ma 110 cm w biodrach może mieć wąską miednicę, a obwód może być \"nabity\" przez tłuszczyk. I analogicznie, kobieta z obwodem w biodrach 90cm może mieć odpowiedni do rodzenia kościec, tyle że nie obrośnięty tłuszczem. Przecież lekarz, oceniając czy kobieta da radę rodzić naturalnie, nie mierzy obwodu bioder, tylko \"rozstawy\" między kościami w miednicy :)

Wklejam tekst z podanymi \"parametrami pomiarowymi\" i ich wartościami :) Może się przyda :) Aby określić przed porodem orientacyjnie rozmiary kanału rodnego przez który płód opuszcza macicę wykonuje się zewnętrzne pomiary miednicy. Dzięki użyciu urządzenia w kształcie cyrkla, którego końce przykładamy do krawędzi mierzonych struktur lekarz ma możliwość oceny, czy możliwy jest poród drogami natury. Wszystkie zewnętrzne wymiary miednicy są wymiarami miednicy większej. Jednak kostnym rusztowaniem kanału rodnego jest miednica mniejsza, której zmierzenie nie jest możliwe (wymiary można ustalić na podstawie zdjęcia rtg). Dlatego też, nieprawidłowe wymiary miednicy większej wskazują na nieprawidłowości w budowie miednicy mniejszej. Wymiar międzykolcowy - Jest to odległość między kolcami biodrowymi przednimi górnymi, które znajduje się przesuwając dłonie wzdłuż górnej krawędzi talerza biodrowego do przodu. Prawidłowy wymar wynosi 25-26 cm. Wymiar międzygrzebieniowy - Jest to odległość pomiędzy najbardziej na boki wystającymi punktami tzw. talerza kości biodrowej. Prawidłowy wymiar wynosi 28-29 cm. Wymiar międzykrętarzowy - Jest to odległość między krętarzami kości udowej czyli najbardziej na boki wystających części ud. Prawidłowy wymiar wynosi 31-32 cm. Sprzężna zewnętrzna -Jest to odległość pmiędzy środkiem górnego brzegu spojenia łonowego a zagłębieniem pomiędzy 3 i 4 kręgiem lędźwiowym znajdującym się na szczycie szpary pośladkowej. Prawidłowy wymiar wynosi 20 cm. Jeżeli różnica pomiędzy wymiarem międzygrzebieniowym a wymiarem międzykolcowym wynosi około 3 cm, wówczas miednica większa oraz najprawdopodobnie miednica mniejsza mają prawidłową budowę. Jeżeli różnica pomiędzy wymiarem międzygrzebieniowym a wymiarem międzykolcowym wynosi około 1-1,5 cm wówczas przyjmuje się zwężenie miednicy w wymiarze prostym wchodu. Jeżeli wyszystkie zewnętrzne wymiray miedncy większej a tym samym i mniejszej są mniejsze od prawidłowych wówczas rozpoznaje się miednicę ogólnie ścieśnioną. Jeżeli sprzężna zewnętrzna jest mniejsza niż 18 cm wówczas sprzężna prawdziwa jest na pewno skrócona. Wszystkie odchylenia wymiarów miednicy od wartości prawidłowych mogą być przyczyną utrudnionego porodu i może być wskazaniem do wykonania cięcia cesarskiego.

Gość nareszcie ktoś napisał
konkretnie, a nie takie bzdety jak ciągle powtarzane wiejskie mądrości.....typu szeroka w biodrach to będzie łatwo rodzic.....duży cyc to będzie miec czym karmic....mały cyc...dziecko będzie głodne płakac.....

No, jasne - konkretnie Chemical napisała, ale nikt \"domowym sposobem\" nie zmierzy wymiarów międzykolcowych czy międzykrętarzowych - do tego potrzebny jest specjalny przyrząd - pelwimetr (miednicomierz). A co do tych ludoeych madrości to zgadzam się w 100% ;) Moje cycki są wielkości mizernej, a karmię już 7 miesiąc :)