Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ..Monika..

Drugie dziecko - czy już czas??

Polecane posty

Gość ..Monika..

Mam już jednego synka (Krystianka), który ma już 1 roczek i 1 miesiąc(13miesięcy). Urodziłam go w wieku 18-stu lat. Teraz skończyłam liceum, zdałam maturę, pracuję i od października zaczynam studia zaoczne. Ostatnio z mężem zastanawialiśmy się nad drugim maleństwem... I szczerze mówiąc po naszej rozmowie poczułam tą wielką chęć bycia w ciąży i urodzenia kolejnego dzidziusia... Same wiecie jak to jest. Wiem, że ta ciąża byłaby całkowicie zaplanowana (nie to co pierwsza). Przygotowała bym się do niej najlepiej jakbym potrafiła (konsultacje z ginekologiem, przed "staraniem" branie kwasu foliowego itp.), bo przy pierwszej ciąży niestety nie mogłam się przygotować (w pierwszym miesiącu ciązy dopiero się o niej dowiedziałam). Zastanawiam się jednak, czy to nie jest za szybko... Gdybym tak najwcześniej w listopadzie zaszła w ciaze(oczywiście nie licze na to, że odrazu się uda), różnica wiekowa pomiędzy Krystiankiem, a drugim dzieckiem wynosiłaby conajmniej 2 lata, a ja miałabym skończone 20 lat... Powiedzcie mi, czy Waszym zdaniem to za szybko?? Bardzo mi zależy na Waszych odpowiedziach Pozdrawiam Monika :*

Gość to nasza decyzja
od kiedy to się decyduje na dzieci ze względu na czyjąś opinię.

Gość ..Monika..
Nie chodzi o to! Poprostu chcę ją znać, a nie sugerować się nią...

Gość to moja decyzja
po pierwsze ja w wieku 18 lat nie zdecydowałabym się na założenie rodziny. To był wiek tylko i wyłącznie dla mnie a nie na opiekę jeszcze nad dzieckiem.

Gość ..Monika..
Ale ja wcale nie planowalam swojej pierwszej ciazy, ale jak widac nie masz o tym pojecia... Po co w ogole jestes na tym forum jezeli nie wiesz jakim wielkim szczesciem jest urodzenie i wychowanie dziecka....

Podziwiam Ciebie że już chcesz się zdecydować na drugie dziecko :) Mój synek za tydzień kończy 2 lata i zdecydowanie na drugie dziecko jestem nie gotowa.A bedac w Twojej sytuacji (studia) obawiałabym się że nie dam rady uczyć się i zajmowac 2 maluchów :)

Gość ..Monika..
Ja wierze, że dam radę. Mam bardzo duże wsparcie u rodziców moich i mojego męża. Gdy urodziłam Krystianka bałam się, że nie uda mi się zdać matury, a co się okazało, z ukończeniem szkoły nie miałam żadnych problemów, maturę zdałam dobrze no i zdałam też prawo jazdy (na kursy chodziłam jeszcze w ciąży, natomiast egzaminy miałam już po porodzie). Teraz pracuję i idę na studia... Sądzę, że jeżeli dałam radę wtedy to dam i teraz :) Zwłaszcza, że Krystianek jest naprawdę grzeczniutkim dzieckiem

Gość ..Monika..
No i oczywiście wsparcie męża :) On też bardzo chce kolejnego dzidziusia :)

ja bym zaczekała , z prostego powodu, że wolałabym aby różnica wieku między moimi dziecmi była nieco większa, starszemu dziecku można więcej wytłumaczyc, ze to młodszy brat/siostra, to starsze już bardziej pomaga

Gość ja_de
Skoro jestes dojarzala do tej decyzji to czemu nie? i skoro masz wsparcie ze strony rodziny oraz czuejsz ze dasz rade to czemu nie? Mam nadzieje ze niejestes tak jak inne malolaty ktore chca dziecka a potem niepotrafia wychowac. W twoim przypadku wyczuwam ze zachowujesz sie jak prawdziwie dojrzala kobieta ktora wie czego chce :) A ze strony rodzicow meza masz tez wsparcie?

Gość ..Monika..
Tak jak już napisałam, od rodziców męża także mam wsparcie :) I sądzę, że gdybym była niedojrzała, to nie miałabym zdanego prawka i nie pracowałabym teraz. Mam koleżankę, która urodziła pierwsze dziecko tak samo jak ja (tylko miesiąc wcześniej) i szczerze powiedziawszy, tym dzieckiem więcej zajmuje się jej mąż niż ona... Rozmawiałam ostatnio z jej mężem i troszkę się na nią skarżył... Mówił, że siedzi cały czas w domu i nic nie robi... Gdy on wraca z pracy to niedosyć, że sam musi zrobić sobie jedzenie to do tego zanim zje musi posprzątać balagan... Dla mnie to jest niedojrzałość i dziecinne zachowanie...

Gość głupio mądra
mądra jesteś bo masz pomoc od rodziców, jak sama napisałaś, a być może ta koleżanka została sama, bez pomocy. Przecież jak uczyłaś się a teraz pracujesz to dzieckiem zajmują się wasi rodzice, a jak sobie wyobrażasz mając małe dziecko bez pomocy i nauke w szkole a dziecko co same w domu.

Gość ..Monika..
Jeżeli chodzi o moją koleżankę, to też ma wsparcie rodziców, bo jak chodziła do szkoły to jej rodzice zajmowali się dzieckiem. Zresztą rozmwaiałam z jej rodzicami i sami mówili, że jest nieodpowiedzialna. Gdybym nie rozmwaiala z jej rodzicami, ani z jej mężem, z nią i nie widziała jak się zachowuje to napewno złego słowa bym na jej temat nie napisała. I nie muszę sobie wyobrażać jak bym sobie poradziła bez pomocy, bo ją mam!! Może też dlatego ta myśl o drugim dziecku... Bardzo dużo zawdzięczam rodziców i naprawdę jak tylko mogę próbuję się im odwdzięczyć. Zresztą gdybym nie miała tej pomocy, to napewno nie myślałabym o drugim dziecku.

Gość ..Monika..
tam miało być "rodzicom" :)

Gość jak dla mnie
to za wcześnie, zakładam, że jesteście razem przez ciążę - ty i mąż. Z czasem jak dojrzejesz i ukształtujesz się, bo jesteś mimo dziecka bardzo młoda jeszcze, może się okazać, że niekoniecznie tego szukasz w życiu i będzie kłopot... ale i tak podejmujesz decyzje bez opinii innych, więc po co to wszystko ?:)

Gość nektar
19 lat i już chce drugie dziecko, a co będzie jak za kilka lat mąż powie, że już mu się znudziłaś, przecież wy jesteście bardzo młodzi.

Gość bimbambom
poczekaj może jeszcze z rok, nie warto truć sobie głowy dzieckiem, teraz kiedy co dopiero skończyło się poprzednie, dopominać o swoje, jeszcze to pierwsze da ci niezłego kopa..