Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gsdsf

NIE GLOSUJE !!! nie przykladam do tego reki

Polecane posty

Ej, tego polskiego biznesmena to popiera prezydent i jakoś mu nie przeszkadza, ze u takiego \"skorumpowanego oligarchy\" pracuje jego córka;) I nawet żona pracowała. Wiesz, dla mnie to jest oczywiste, jak dojść do zminimalizowania administracji publicznej oraz odpartyjnienia:) Po prostu trzeba urządzać jawne konkursy na każde stanowisko a doborem kadr powinny się zająć niezależne firmy wyspecjalizowane w doborze pracowników:) Zwykle takimi HRowcami sa ludzie młodzi, po dobrych studiach, więc wybieraliby kandydatów według normalnych kryteriów. Dalej- przepisy prawa powinny ściśle regulować zasady np. otrzymywania funduszy w ramach takiego projektu pierwsza praca, czy przy tworzeniu miejsc pracy dla ludzi powyżej 50. roku życia. Potem urzędnik sprawdza tylko poprawność wypełniania wniosku, a wszystkie terminy, to, ile jeszcze funduszy do przydzielenia zostało, musi być jawną informacją, do której każdy ma dostęp, po prostu powinny być codziennie w takim urzędzie wywieszane takie informacje, umieszczane na stronie internetowej itd. Wiesz, jak teraz np. wygląda konkurs w tv publicznej, albo w radiu na stanowisko?:) Bo jak nie, to Ci mogę opisać, bo znam mnóstwo osób, które pracują w mediach. Ale myślę, ze w Polsce już nikogo to nie dziwi... I to jest przykre.

Gość deska do deski
No deska, swiecisz czasem elokwencja, ale czasem przeginasz sromotnie. Nie wiem co ty masz za poglady i na kogo w koncu zaglosujesz. Jaki przepadek funduszy za 5 lat przewidujesz i na jakiej podstawie??? Jaka forse z Unii przetrwonil obecny rzad, bo ja nie widze tych tendencji ...

Wiesz, chodzi mi o to, że co i rusz NIK wykrywa, ze nie dostaliśmy jakichs tam funduszy, bo za późno ktoś zgłosił wniosek, albo coś było nie tak. Jakoś inne państwa, na samym początku pobytu w Unii- np. Grecja, dużo lepiej te finanse wykorzystywały. A przecież po coś na początku walczyliśmy o wysokość dopłat. A teraz i tak z tego nie korzystamy. Bez sensu. I za kilka lat już będziemy mieli do dyspozycji dużo mniejsze kwoty. Jak przyjmą do Unii nowe państwa, to już nie będzie tak różowo. Ostatnio ktoś wyliczył, że żeby dogonić poziom infrastruktury kolejowej w stosunku do tego, co jest w Unii, będziemy potrzebować ponad 130lat... A pomyśl, o ile oni w tym czasie zmodernizują swoją kolej. Poza tym urzędnicy u nas w ogóle się nie znają na inwestycjach ani na prawie unijnym. Np. byli przekonani, że Unia nam dopłaci do stadionów na Euro, ale tak nie będzie, bo tego typu inwestycje nie są refundowane nawet częściowo.

Nie wiem, czy wiesz, ze w Polsce samo pozyskanie energii, jej produkcja jest dwukrotnie droższa niż w Unii Europejskiej tak ogólnie. Chcemy budować nowe elektrownie, ale polityka energetyczna naszego kraju jest beznadziejna. Bo zamiast się skupić na wydajności, to skupiają się na produkowaniu energii. W Japonii wykorzystanie energii jest 8 razy lepsze niż u nas, tzn. że kiedy my oświetlamy pokój i wykorzystujemy już ósmą kilowatogodzinę oni cały czas ciągną na jednej;) A najbardziej mi się nie podoba to, że w Polsce nikt o tym nie myśli. Bo nie ma specjalistów. Wszędzie tylko amatorka. Zobaczycie, ile będzie nas kosztować oczyszczanie środowiska, o które teraz nie dbamy. Utylizacja śmieci, oczyszczanie ścieków np. za 20 lat. Już teraz ceny energii elektrycznej, które są dużo wyższe niż średnio w Unii, sa wynikiem bezmyślności ludzi, którzy się pozyskiwaniem energii oraz jej sprzedażą zajmują. I według mnie to jest ważne i to powinno być problemem dla polityków.

Gość deska do deski
No widzisz, ale tu znowu jakies urzedasy winne ... i znowu utuczona polska biurokracja. My ciagle te biurokracje tuczymy. Tak jak zreszta cala Unia, ale my Polacy wyjatkowo skorumpowany narod w Unii dajemy przyzwolenie na nielegalne dzialania sitwy. Kaczynscy maja rozbic te sitwe najpierw od gory... No i w koncu zmienic konstytucje, premier zreszta to juz deklaruje.

Deska, znowu siejesz antypisowską propagandę :o Pod względem absorpcji unijnych środków mieścimy się w górnej części tabeli wśród nowych państw w UE. Oczywiście mogłoby to wyglądać jeszcze lepiej, ale do cholery ciężkiej nie pisz, że z tych środków nie korzystamy, czy korzystamy bardzo marnie! :o

Nie rozumiem, co im konstytucja przeszkadza. Powinni w ogóle zrobic tak jak w krajach Afrykańskich- 17 rodzajów policji oraz służb policyjnych, które się wzajemnie kontrolują a korupcja jest taka, że w ogóle nie wiesz, komu masz płacić i za co, bo każdy ręke wyciąga:O Bez sensu. Moim zdaniem oni się w ogóle zajmują takimi sprawami, jakimi sie nie powinni zajmować. Nie maja pojęcia o tym, co to znaczy gospodarka, oszczędność, rozporządzanie finansami publicznymi. Dobrze działający parlament to jest taki, który dla przeciętnego obywatela jest niewidoczny. Tzn. robi co ma robić, ale o nim nie słychać. Ale u nas jest dokładnie odwrotnie- od lat nic nie robią, ale słychać o nich ciągle, a jak przed dwa dni ucichnie, to zwołują konferencję prasową, bo się dawno w tv nie widzieli:O Nie chce mi się już pisać o polityce, bo i tak nie ma po co🖐️