Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Witecka Anna

Poronienie w 17 tygodniu a płeć dziecka i pogrzeb

Polecane posty

Gość Witecka Anna

czy można okreslić płeć dziecka. Poroniła moja koleżanka i mówi, że lekarz powiedział jej że to syn. Czy to mozliwe i czy należy się pogrzeb?Poroniła dziś rankiem

Gość Alkaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
można oczywiście 17 tydzień to już prawie połowa ciąży

Gość Witecka Anna
a pogrzeb? Należy się czy nie?

Gość frk-099
Co to znaczy należy? Nie wiem jakie są regulacje prawne ale wydaje mi się, ze naturalnym odruchem jest pragnienie wyrażenia szacunku dla własnego dziecka, więc dlaczego nie...

Gość Alkaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
tak należy

Gość Witecka Anna
ponoć ksiądz chowa ale starsze dzieci

Gość frk-099
To trzeb iść do jakiegoś księdza, albo najlepiej najpierw do jakiej kurii i zapytać, jeśli ma być to katolicki pogrzeb. Jeśli mają tam rozum, a myślę że mogą mieć, to jakoś po ludzku zareagują.

Gość frk-099
Trzeba sie zorientować jak to wygląda prawnie.

Gość zalej to majonezem
z tego co wiem, to pewnie już dzidzi nie ma:(

Gość oooooooooooohhh
Kolezanka musi sie dowiedziec do ktoregos tygodnia poprostu nie wydadza nam zwlok poronionego dziecka.

Gość katolka
to nieprawda, że od któregoś tygodnia, w kraju w którym walczy się o zapis w konstytucji o ochronie życia od poczęcia, prawo do pochówku też powinno być od poczęcia, rodzice powinni o to walczyć

Gość chyba od 6 miesiąca
to chyba teraz, bo przed 1999 rokiem nie bylo mi mozliwe pochowanie mojego synka. Odszedł w 18 tyg.

Gość tuuuja
KK - to sama chipokryzja - wg.nich z jednej strony plemnik jest czlowiekiem,z drugiej odmawiaja pochowku wcześniakow jak nie ważą 800 g - bo to nie czlowiek.

Gość qqq.............
nie słyszałam o takim kryterium jak 800 g. aby mozna było dziecko pochować. ja urodziłam w 24 tyg. 650 g i dzieciatko miało pogrzeb. bodajże nie wydaja dzieci martwo urodzonych przed 22 tyg. ale mogę sie mylić.

Gość jozkowa
dziewczynki! nie wiem dokladnie jak to wyglada, ale zastanowcie sie troche... - po poronieniu kobieta powinna byc "wyczyszczona", zabrzmi to brzydko, ale zwyczajnie wyszarpuja z macicy czastki dziecka, niestety, tam nikt tym sie nie przejmuje i maja w nosie ubolewajace matki i rodziny. w takim wypadku nie ma czego pochowac, dla szpitala to zwykle odpady.

Gość qqq.............
o jakim wyszarpywaniu z macicy cząstek dziecka ty mówisz???????????? macice się " czyści" ( łyżeczkuje ) z ewentualnych resztek łozyska. zapewniam Cie, że dziecko rodzi sie w całości.

Gość jozkowa
nie urodzisz dziecka w 17 tygodniu ciazy! poronienie zazwyczaj zaczyna sie krwawieniem, w szpitalu jak juz potwierdza przykra wiadomosc podaja leki, ktore rozluzniaja miesnie (m.in. macice) i to pozwala na powolne wydalenie plodu (w krwi pojawiaja sie skrzepy), pozniej lekarz "lyzeczkuje" wnetrze macicy z resztek. dziekuje. ps. nikogo nie chcialam urazic. bardzo wspolczuje kobietom, ktore to musialy przejsc.

Gość qqq.............
niestety nie masz zielonego pojecia o czym piszesz................

Gość jozkowa
hmmm... skoro tak mowisz, to pewnie masz racje :-P to Twoje zdanie. ja mam inne. mimo wszystko - milego dnia.

w siedemnastym tygodniu należy się pogrzeb. właściwie słowo należy jest niewłaściwe. ja poroniłam 2 dni temu. dostałam nagle silne bóle i gorączkę, byłoby to moje drugie dziecko. pierwsze urodziło się przez cesarskie cięcie i nie miałam pojęcia że to co odczuwam to bóle porodowe. gorączka zmyliła lekarzy, szukali przyczyn bólu w zapaleniu wyrostka. Kiedy już wszystko było jasne dostałam leki na przyspieszenie porodu. potem mnie wyłyżeczkowano i wypuszczono do domu. Przy odbieraniu wypisu usłyszałam "czy chcę pochować dziecko". w szpitalu wypisuja odpowiednie papiery i można nawet obejrzeć zwłoki, udzielają konkretnych informacji nawet w jaki sposób ułożyć dziecko w trumience. 17 tydzień to już mały człowieczek. ma wszystkie organy i nawet zaczyna słyszec głosy.niestety brakuje mu dosłownie 3-4 tygodni do tego by móc przynajmniej próbować przeżyc. ja miałam o tyle komfortowo, że obsługa medyczna była naprawdę delikatna i wyrozumiała. otrzymalam również informacje, że po poronieniu w tak zaawansowanej ciąży nalezy się połowa urlopu macierzyńskiego. brakuje tylko jednego odpowiedzi na najważniejsze pytanie - dlaczego. radzę żeby pochować dziecko. jest to już mały człowiek który zasługuje na to by uczcić jego pamięć. choć to bolesne trzymac w reku akt zgonu i patrzec jak chowaja twoje wlasne dziecko to lepiej i łatwiej zapalic znicz na małym nagrobku niz życ ze świadomością że twoje dziecko zostało skremowane razem z innymi drobnymi szczątkami moje maleństwo umarło 2 dni temu. nie mam pojęcia jak przestać płakać i wrócić do normalności :-(

Gość oczywiście że się należy
Bardzo współczuję utraty dziecka. Masz prawo go pochować i nie jest to tak naprawdę nic dziwnego. Wykupujesz działkę na cmentarzu i robisz z nią względnie co chcesz: sporo ludzi np. stawia pomniki i latami groby stoją puste. Nikogo to nie interesuje co robisz ze swoją działką, no chyba że jakieś np. odpady radioaktywne być tam zakopywała.

Gość Witecka Anna
Summa summarum dziś na obiadek płód w potrawce :classic_cool:

Gość szensala
wspolczuje wam bardzo serdecznie, trzymajcie sie

Gość Zdrozpaczona
Ja poronilam całkiem niedawno w 17 tygodniu ciąży. Przez cały czas było wszystko ok a tu nagle odeszły mi wody. Pojechałam do szpitala ale niestety było za późno okazało się że wypadła pepowina i nie ma szans dla malenstwa. Czekałam 2 dni żeby urodzić dzieco naturalnie wiedząc że dziecko nie przeżyje. :-( Po wszystkim zapytano mnie czy chcemy pochować dziecko czy ma się tym zająć szpital. Byłam w szoku więc zgodzilam się na druga opcje. Przy wypisie że szpitala zostawilam nr tel by poinformowali mnie o dacie pogrzebu. Malenstwo zostało pochowane w zbiorowej mogile razem z innymi aniolkami. Teraz patrzy na nas z nieba

Gość do zrozpaczona
az sie popłakałam jak czytałam twoj post.... :(

Gość gość
chyba Cie p******* konkretnie z takim zdaniem