Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość psiapsia

pytanie do komputerowca, pilne!!

Polecane posty

Gość psiapsia

czy jesli kupie komputer z karta sieci bezprzewodowej ( pan mi tlumaczyl, ze dziala do 50 m), to czy jesli kolezanka obok w pokoju ma net stacjonarny, czy u mnie za darmo bedzie dzialal?? ;) i obojetnie z czego ten jej net??

Gość nie bedzie dzialal
ona musi mie router z wirelessem (wysyla sygnal radiowo) i musi miec podpiety do routera swoj komp a Ty musisz miec haslo do routera zeby sobie skonfigurowac siec. I atk pewnie nie wiesz o czym pisze. jedno jest wazne internet sam do ciebie nie przyleci.

Gość psiapsia
a to kosztowne, ten router??

Do 50 m może działać na otwartej przestrzeni (chociaż powinno więcej, 200-300 m). Z reguły jest tak, że sygnał radiowy przechodzi przez jedną normalną ścianę/strop, lub dwie ściany gipsowe. Jak sprzęt jest dobry i ma dużą moc, powinien przejść przez 2 ściany/stropy lub 3 ściany gipsowe. Poza tym, żeby net działał u Ciebie, tamta osoba musi Ci go udostępnić drogą radiową. Musi mieć przynajmniej kartę radiową w kompie i zestawić połączenie ad-hoc - ale wtedy będzie działać tylko przy włączonym kompie (tamtym za ścianą). Inny sposób to router, wtedy net działa niezależnie.

Gość łączenie tematów_____________
10:20 niebieski77 Jeśli koleżanka ma Router WiFi to nie ma problemu.

Gość psiapsia
:) a o co chodzi z hasłami?? z zakupem tego ma sie hasła czy jak...?? ps. prosze sie nie smiac ;P

Gość router
jesli kolezanka kupi router z radiowka i nie chce zeby inne osoby z tego korzystaly to zaklada sobie na routerze zabezpieczenie. Jesli nie poda Ci tego hasla to nie polaczysz sie z siecia.

Gość psiapsia
a ta karta radiowa?? jaka cena??

Gość kupowanie routera
wifi i nie zakladanie zabezpieczenia to jakas porazka. przeciez kazdy w poblizu co bedzie mial bezprzewodowa karte sieciowa bedzie sie mogl polaczyc

Gość psiapsia
a w ogole to po co komu router? on po prostu wysyla sygnal z czyjegos kompa na odleglosc tak??

Gość kupowanie routera
nie oplaca sie kolezance kupowac karty radiowej bo ona bedzie Ci mogla tylko udostepnic net i jak bedzie miala wylaczony komputer to u Ciebie nie bedzie internetu.

Gość router to 300-400
karta jakas tam asmax 55zł

Gość o wlasnie takze musi
zakasac rekway i router kupic.

Gość kupowanie routera
a jak bedzie miala router to i u Ciebie i u Niej bedzie net. Chyba, ze nie bedzie pradu, albo dostawca netu bedzie mial problem

Gość psiapsia
czyli router nie jest potrzebny komus kto ma net stacjonarny?? tylko temu co chce korzystac z cudzego netu? :)

Gość da da__________

Gość kupowanie routera
niekoniecznie tak musi byc. Jakbys sie kablem sieciowym do Niej podlaczyla i ona by ci net udostepnila to tez bedzie dzialalo (ale tylko jak ona bedzie miala kompa wlaczonego). Poza tym latwiej bedzie sobie swoj net zalozyc.. Kolezanka z pewnoscia tego za darmo nie zrobi (mam na mysli udostepnienie internetu). Jesli ma wone lacze to bedzie dla Was obu meczarnia bo wszystko sie bedzie wolno ladowalo. Rada na dzis: zaloz swoj net i nie bedziesz sie musiala bawic w zadne routery i nie bedziesz od nikogo uzalezniona

Gość jesli ktos ma sam neta
to nie potrzeba bo przeciez ma swoj modem od neostrady, chello...

Gość kupowanie routera
tylko wtedy sobie kompa ze zwykla sieciowka kup

Gość psiapsia
ostatnie :) czy jesli ja kupuje sobie router, to ja juz moge podkradac okoliczny net, czy to musi byc podlaczone do kompa ze stacjonarnym?? a to wtedy ten net bezprzewodowy, na ktory moge isc z laptopem na uczelnie to jak dziala??

Gość no teraz lacza
raczej nie sa wolne 1.3 na 3 osoby i samiga az milo.

Gość eeee co
jak bedziesz miala router z mowliwoscia dobierania bezprzewodowego internetu to wystarczy podlaczy pod kompa i mozesz podkradac a z ta uczelnia to juz calkiem nie rozumiem, nidgdzie sobie z netem bezprzewodowym nie pojdziesz...

Gość na uczelni maja net
bez kabli ? to idziesz z laptopem ktory ma karte sieciowe WIFI i sobie korzystasz...

Gość psiapsia
eeeco?? czyli jak mam router i kompa i w poblizu net, to dzialam??

Gość psiapsia
O karcxie ktora bede miala jest napisane: karta sieci bezprzewodowej Intel PRO/Wireless 3945ABG czyli router, kolezanka z netem za sciana i mam?!!!

Gość kupowanie routera
Jezu. Wez sobie niekupuj kopmutera! Jak sobie sama kupisz router to mozesz go sobie na polke postawic. Router musi byc podpiety do internetu, jak ty w domu nie masz netu to po cholere Ci router. Nikomu tez nie bedziesz mogla pdkradac netu, bo nikt o zdrowych zmyslach nie zostawia niezabezpieczonej sieci. Jak wyzej. wez sobie swoj net zaloz. co do lapka to jak bedzie mial karte wifi i na uczelni bedzie net radiowo udostepniony to bedziesz mogla korzystac do woli. na uczelniach przewaznie tak jest, ze net jet ogolnodostepny. Tylko pamietaj, ze w domu juz ne bedziesz miala tego netu

Gość PYTANIE DO KOMPUTEROWCA 2
A ja mam takie pytanie: czemu połowa stron internetowych nie chce mi się otworzyć (w tym allegro). Na niektóre strony mogę wchodzić (patrz. Kafeteria) a niektóre się wogóle nie ładują tylko wyskakuje napis 'gotowe' a strona jest pusta. Czy to wina wirusa czy czego??

Gość no nie do konca ale tak
bo to powinno byc na odwrot ty karte bezprzewodowa, a ta osoba z netem, router z opcja WIFI i wtedy mozna dzialać