Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Siddaszem

Kocham Jezusa

Polecane posty

Gość ale ona pisze
akurat te ksiazke czytalam. akurat nie wypowiadam sie na temat ksiezy tylko zakonnic one jednak troche inne zycie wioda niz ksieza

Gość ale porazka
kazdy taki fanatyzm jest w pewien sposob niebezpieczny skoro czytalas "bylem ksiedzem" to moze czytujesz "faky i mity" -tam czesto dziennikarze odkrywaja brzydka prawde rowniez o zakonach w polsce...

Gość Siddaszem
zakonnice to dopiero... KAżda coś robi... Są zakonnice odpowiedzialne za zakupy i gotowanie i ogolnie dbanie o dom, są siostry zakrystianki które pracują w zakrystii, sa siostry które załatwiaja sprawy probostwa (np. piora ksieza ciuszki:P).. siostry mają też dużo do roboty:) A te, które uczą w szkołąch mają najwiecej do roboty. Dzieci trzeba zachęcić, zapewnic im rozrywke, rozbawić. No i potem wielkie rozczarowanie, jak się dzieciom robi wycieszki, organizuje zabawy, dzieci sie cieszą, lubią spędzać czas z siostrą, a w niedziele do Kościoła nie chodzą..

Gość Siddaszem
i dalej nie wime czemu fanatyzm:) A co do sexu to naprawdę mozna bez neigo żyć..

Gość ale porazka
Siddaszem o w morde! lol

masz 16lat , tak? próbowałas już sexu? wiesz, ja jestem zdania pt: \"róbta co chceta\" ale decydować się na taki krok w twoim wieku jest troszkę ryzykowne

Gość on the cover
pragne tylko zauwazyc ze zarowno harowka jak i ubostwo napisalas z bledami. moze Freud by cokolwiek doradzil?

Gość Siddaszem
mogłąm napisać:) Jetsem dysortografem, a tych wyrazów nie piszę zbyt często, wiec czasem mi się zdarza pisać źle. Nie próbowałam sexu... Ale jak dla mnie jest obrzydliwy..

Gość mastercook pfe - 1040
a ja nie kocham, sam nie wiem kogo kocham

Gość oooooooommmmmmmmmm
A ja kcham naprawde Jezusa i pozdrawiam Was!

Gość oooooooommmmmmmmmm
KOCHAM, zjadlam literke!

Gość to klamstwo
ze ksieza nie oplacaja ZUS!!!

Gość Siddaszem
oj... Ale ja wiem że sex nigdy nie będzie dla mnie ważny. Poprostu... zaufałam Jezusowi i on mną kieruje:) Czuje się bezpieczna i wiem czego mi potrzeba. Nie potrzeba mi nic więcej niż miłości Pana:) Dużo, oj dużo mi brakuje zeby tak naprawde zrealizować to zdanie, ale do tego dąże:) Mozecie myślec ze jestem troche nienormalna.. no w sumie w dzisiejszym świecie jestem...

Gość ale porazka
to napisz jaka jest prawda i skad o tym wiesz

to cudowne, że chcesz poswięcic życie dla wiary:)

Gość Siddaszem
wiem. Jest pare etapów. Najpierw postulat, trwa 3 lata (ale też zależy od zakonów). W tym czasie dziewczyny nie mogą kontaktowac sie z rodziną i znajomymi, a poznaje życie sióstr. Potem jest nowicjat, trwa 6 lat, no i wtedy zaczyna się już takie bardziej "siostrzane" życie. A potem śluby wieczyste :) Wstępuje po studiach. Lub w trakcie studiów.

siddaszen- ja Ci trochę zazdroszczę takiej wiary. Ale jesteś bardzo młodą osobą. Co będzie jak Ci się \"odwidzi\"?

Gość zus ksieza
Zarobki księży Wikariusz pracujący w woj. mazowieckim w parafii powyżej 10 tys. mieszkańców, przy której jest cmentarz, zarabia ok. 2500 zł. Na jego dochód składa się tzw. pars, czyli zysk z "usług" liturgicznych - ślubów, chrztów, pierwszych komunii i pogrzebów oraz z datków na intencje. Proboszcz dostaje zawsze więcej parsu. Jeśli np. w parafii jest trzech wikariuszy i proboszcz, to pars jest dzielony na pięć części i dwie dostaje proboszcz. Księża nie dostają niczego z tacy. Ta zbiórka jest przeznaczona na potrzeby parafii (remonty, światło, ogrzewanie itp.). Część tacy trafia do kurii. Księża zatrudnieni w parafiach, jeśli nie mają dodatkowych dochodów i nie są katechetami, płacą podatek zryczałtowany obliczany według ilości parafian. Składkę ZUS księża parafialni muszą płacić sami. Składka duchownych ze zgromadzeń zakonnych jest pokrywana z tzw. funduszu kościelnego powstałego w 1950 r. po odebraniu Kościołom gruntów rolnych. Biskupi mają bardzo małe kieszonkowe (500-700) płacone przez kurie. Oprócz tego mają zapewnione mieszkanie, wyżywienie, samochód i wszystkie potrzebne im rzeczy. Np. abp Józef Życiński nie dostaje w ogóle żadnych pieniędzy z własnej kurii, bo się ich zrzekł. Zarabia wierszówkami z opublikowanych tekstów. Twierdzi, że w dobrych miesiącach ma z nich ok. 1000 zł. Jego ubezpieczenie opłaca PAT, gdzie ma jeszcze kilku doktorantów. Nie dostaje jednak pensji z tej uczelni. Są to dane o zarobkach konkretnych osób, a nie informacje statystyczne. Jeżeli nie zaznaczamy inaczej, sumy podane są brutto. Jeżeli nie ma nazwy miejscowości, informacje dotyczą Warszawy.

\"Biskupi mają bardzo małe kieszonkowe (500-700) Oprócz tego mają zapewnione mieszkanie, wyżywienie, samochód i wszystkie potrzebne im rzeczy\" rzeczywiscie, bidulki kurna dlaczego nie urodziłam się facetem?

Gość Siddaszem
Dzięki za wsparcie... :) Jak mi się odwidzi? Hm... no właśnie w wierze i zaufaniu do Pana Jezusa jest taki (nie wiem jak to określić), jets poprostu takie coś, że ja czuje jak On mnie prowadzi, On mi podpowiada co ma zrobić, dotyka mnie Swoją miłością, troszczy się o mnie... A jak mi się odwidzi, to znaczy że Pan chciał inaczej ;) Jest takie fajne powiedzenie "W Kościele Katolickim nie ma przypadków" lub takie podobne : "Przypadki są. Przypadki to to co nam przypada od Pana Boga" :) I ktoś pisał że zazdrości mi wiary.. Tu nie ma czego zazdrościć. Święta to ja z pewnością nie jestem i sporo za uszami mam. Ale... doświadczyłam Bożej miłośći. Pięknej, czystej, miłości serca a nie ciała, miłości która podnosi z najgłębszego upadku i leczy najboleśniejsze rany :) I to jest piękne.. naprawde!!!!! Aha..i dla uściślenia.. nie siedze całe dnie i noce w Kościele... ;) Jesczez mi sie przypomniał taki kawałeczek piosenki : "Kto Ciebie Boże raz pojąć może ten nic nie pragnie, ni szuka" - dużo w tym racji:) Czasami wystarczy jedna iskierka, jakiś jeden moment, jedno wydarzenie żeby zapalić całego człowieka :) eh.. mogłabym tak godzinami pisać o Panu Bogu, ale musze isć spać, bo w pon. M jak milość nie widziałam, a jutro o 7.35 powtórka ;) Dobranoc!! Trzymajcie się Jezuska!!

Gość zus ksieza
zazdrość was zżera? Idzcie do zakonu, przed chwilą pisałyście, ze to taki miód :P A braci, kolegów, synów namawiajcie na służbę Bogu, niech też coś uszczkną z tej fortuny...:O

Gość taaaa
Siddaszem- dobranoc zostań z Bogiem - podziwaim twoja determinacje , nie zrażaj sie głupimi komentarzami :-)

Gość Siddaszem
nie zrażam sie komentarzami. Wiele już przeszłam. Uwierz, że nie łatwo być wierzącą i w dodatku praktykującą nastolatką...;)

Gość ale porazka
skad sa te dane ? z oficjalnej strony kurii jakiejs ? smiech na sali po prostu , za duzo by pisac o tym ale to co zostalo przytoczone to wierzcholek gory lodowej o gruntach ofiarowanych klerowi, o ich malych interesikach "przykoscielnych" , wszelkich ulgach i wreszcie PRZEKRETACH wiele by opowiadac... oraz wystarczy spojrzec - w kazdej miescinie, w kazdej wsi najbardziej luksusowym i wielkim budynkiem jest parafia zazwyczaj nie ma co ukrywac w polsce kler zanalaz sobie kraine mlekiem i miodem plynaca :) a raczej :(

Gość ale porazka
pewnie , tymi glupimi komentarzami sie nie zrazaj :)

Gość zus ksieza
a ile Ty dałaś???