Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nibys

forum grafików 2d jakie moglibyście polecić?

Polecane posty

Gość nop
Wektor a raster to jednak spora różnica ...

powiedziałabym że wręcz ogromna różnica:) jedno i drugie mnie interesuje wiec jeśli znasz jakieś fajne forum to wklej linka:) w sumie używam raczej popularnych programów pakietu adobe i corela wiec myślę ze na wszystkich znajdzie się coś dla mnie. jest ich tak dużo że wybór jednego ciężki:) albo za profesjonalne albo za amatorskie albo rzadko ktoś odpisuje dlatego zwracam się z prośbą bo może znacie jakieś ciekawe:)

Gość nop
Jeśli korzystam, to z http://www.cad.pl/wwwboard/ W zasadzie nic więcej potrzebne mi nie jest. Nie wiem jakie masz w "Favorites", ale sądzę, że wyszukiwanie po: forum + nazwa programu, powinno dać sporo rezultatów - w tym i te satysfakcjonujące. Zwłaszcza, jeśli radzisz sobie dobrze z angielskim (co wydaje się dla grafika wręcz niezbędne).

hmmm wiesz google umiem się posługiwać:P sprawdziłam twoje ale to raczej cady a tego mnie tylko na uczelni zmuszają do nauki:P akurat chodziło mi o jakieś sprawdzone przez kogoś że przebywają tam ludzie i są chętni do pomocy itp... bo wybrałam już 3 i wkurza mnie że muszę czekać 3-4 dni jak ktoś mi odpisze;/;/ w tym czasie znajdę już odpowiedz gdzieś indziej;/;/ max3d.pl niby fajnie ale jakoś nie mogę się tam wkręcić wiec szukam alternatywy może czegoś mniejsze i bardziej wyspecjalizowanego na 2d/

Gość nop
:D " nibys : hmmm wiesz google umiem się posługiwać" I bardzo dobrze. Wbrem pozorom (dla tych, którzy poznali i zalety g. docenili), wcale nie jest to tak oczywiste ;) Z tego co wiem,, wile oósb korzysta np. z polskich portalowych tzw. wyszukiwarek. Tzw. ponieważ dla mnie wyniki wyszukiwania sa dla mnie zazwyczaj wręcz ...tragiczne :( Wracjąc: jeśłi znajdę odzpowiedź gdzie indziej (a zawsze tak zaczynam szukac rozwiązani aproblemu), na forum nie pytam. Dla mnie to w zasadzie ostateczność. Choćby właśnie z uwagi na czasmi długi czas czekania na odpowiedź. Choc z drugiej strony "luźne" czytanie wybranych tematów potrafi bardzio dużo dać. Niestety z linków nic więcej w temacie Ci nie polecę. Może w końcu trafisz sama we właściwe miejsce ?

a zapomniała dziękuje za link teraz będę wiedzieć gdzie szukać jak znowu każą mi narysować na uczelni pokrywę wał czy coś równie dla mnie dziwacznego:)

6.6 znów sie spotykamy:):) a co do kafeterii to nie do końca jak wczoraj spytałam skąd ściągnąć adobe creative sute 3:) to było złodzieju i z mula:P:P nop sorki jeśli zabrzmiało to protekcjonalnie albo jakoś dziwnie ale powiem szczerze to używanie google jest dla mnie tak oczywiste:) tez nie rozumiem ludzi używających polskich wyszukiwarek tam współczynnik strony wyszukiwanej równa się pieniądza zapłaconym portalowi:P:P google to cudo:) i oczywiście moja strona startowa poczta i wszystko:):) szukam forum głównie ze względu na znalezienie ludzi który podziela moje pasje:) i szybko powiedzą tego nad czym ja się meczę z jakąś bzdura a nie wiem jak to wyrazić słowami krótkimi i przyjaznymi dla google a nie opisem na 4 linijki:P:P a stawiam dopiero malutkie kroczki w grafice więc potrzebuje pomocy:)

Gość nop
" nibys: nop sorki jeśli zabrzmiało to protekcjonalnie albo jakoś dziwnie ale powiem szczerze to używanie google jest dla mnie tak oczywiste " Zabrzmiało to ... oczywiście. Stąd też mój szczery :D Jeszcze kiedyś np. AtW i nawet nielubiany zazwyczaj MSN dawały wyniki niezłe, ale dziś już raczej nie ... Nie wiem jak działasz bez forum, na jakim jesteś etapie, ale ja dużo pomocy znajduję/owałem we wbudowanje pomocy programu i w literaturze ... paieprowej ;) Ale tu na starcie (tematycznie mozna poźniej szukać) zawsze coś w rodzaju "bibli" - inne "prozycje" to wg mnie wyrzucona kasa.

no to pytaj:P jak będe wiedział to chętnie odpowiem..... nie korzystam ,żadnego forum....jak już to ściągam wszystkie możliweebooki, tutoriale i co tam jeszcze i sam sie męczę...niezastapiony jest też HELP, z reszta tam tez są tutoriale... aaa i cokolwiek bym szukał , to już ktoś o to pytał...wpisuję hasła po angielsku...po prostu np dana funkcja z programu graficznego,słowo okreslające probel i są setki stron z takimi samymi gamoniami jak ja:D

Gość nop
"6.6 są setki stron z takimi samymi gamoniami jak ja " Witaj ... brachu 🖐️ :D Choć nieskormnie przyznam (bo szef miał wymagania większe od ... płacy ;) ) ,że zdarzało mi się na forum CAD "zabic ćwieka"

nop msna to brrrrr już wole chyba polskie:P:P nom właśnie magiczne f1:):) i tu pojawia się mój problem i stąd pytanie na kafe o linka do dobrego adobe wreszcie po 3 próbach ściągnięcia mam wreszcie stabilnego ilustratora (niestety z crakowane cs maja do siebie to że się wysypują;/;/) i akurat mam wersje nie posiadająca bibliotek pomocy (okrojona żeby mniej zajmował;/;/)grrr doprowadza mnie to do białej gorączki ale lepsze to niż wersja bez skrótów klawiszowych:P:P nie wiem dlaczego mam takiego pecha do illustratora ;/;/ oj biblie to ja bym chciała mieć szkoda że jest tak droga:(:( właśnie ciekawi mnie czy biblia do maxia i photoshopa jest dobra? tylko żal mi tych pieniędzy:P:P wiadomo jak każda kobieta wolałabym je wydać na ciuchy:P:P może kupie facetowi na urodziny:P:P i sobie pożyczę:P:P dobra to 6.6 pierwsze pytanie jak w illustratorze jest z trybami rbg i cmyk mam dokument cmykowy umieszczam sobie jakiś obrazek rgb i czy on już automatycznie jest cmykiem czy muszę to zmienić a jak tak to gdzie?

nie wiem ale powiem tak znalzałem coś że zdjecia można przerobić po wstawieniu zaznacz je następnie filtry, colory, zamiń na cmyk jełsi wstawisz obrazek rgb, to przy zapisywaniu po skońcoznej edycji do formaty cmyk wywalą się kolory..więc lepiej najpierw samemu zaminić...aha opisane funkcje znalazłem odnoście jakiegoś starego adobe może się coś pozminiało nie używam Illustratora

aha znalzałem jeszcze tipa ,że ta funkcja nie jest taka super i proponują zamianę foty czy tam obrazka RGB na CMYK w innym programie, jak photoshop...

o ile pamiętam z Corela to też sobie wstawiałem fory do palety rgb...i owszem na 1 rzut oka wyglądało cacy ale dopiero po eksporcie , czy tam zapisaniu w danej głębi kolorów fota się wysypywała a np to co było narysowane w CMYK wyglądało tak jak miało wyglądac...wiec w illustratorze prawdopodobnie jest podobnie:P spadam Dobranoc

oczywiście pisże o wstawieniu foty RGB do głębi CMYK😭

znalazłam :):) i zauważyłam teraz że jak rastryzuje obiekt umieszczony w illustratorze to też mam opcje trybu kolorów:) dużo nauczyłam się na praktykach gdzie zawsze mogłam kogoś zapytać:):) akurat używali illlustratora wie jakoś przerzuciłam się na niego z corela:P przed praktykami nie miałam nawet pojęcia ze do drukarni idzie tylko cmyk:) i ze może się wyspać zmiana z rgb:P:P więc wyrabiam sobie nawyk pracowania na cmyku:) tylko nie wiem teraz czy dobrze robie:) dzięki za rady:) dobranoc:):) a zapomniałam się pochwalić dostałam tablet na urodziny:) więc chce go jakoś dobrze dopóki mam zapał wykorzystać. jak masz jakieś rady co do nauki rysowania piórkiem (przy braku szczególnych talentów do szkicowania na papierze)

6.6 jesteś tu może gdzieś:)?? mam małe pytanko:P:P mam pomysł na wizytówkę chce ja w pewnej części złożyć z bitmapy w odcieniach szarości i chce żeby była śliska (nie wiem jak się nazywa taki druk?) wiem że da się w niej wybić litery (prościej mówią zostawić część nie zadrukowaną w miejscu liter). i teraz pytania czy to bezpieczne nie wysypie się przy fontach nie powstaną jakieś kolizje? dalej czy da się tak zrobić żeby tył wizytówki był czarny a mimo wszystko pozostawić litery wybite? i 3 czy mogę zrobić tez tak że jasne części właściwie chciałabym tylko 2 3 wąski pasy z niej pozostały tak samo niezadrukowane tylko białe? i ostanie najważniejsze czy robienie wizytówek ograniczających sie tylko do czarnego tła białych liter a szarej bitmapy to dobry pomysł. wizytówka powinna zawracać uwagę pokazywać coś a czy taka nie będzie szara i monotonna?

a chyba niejasno się wyraziłam nie chodzi mi o wybicie liter w senie żeby były wypukłe ale właśnie nie zadrukowane w tym miejscu żeby tam został biały papier wizytówki

Gość pozna pora jest
jezeli chodzi o wizytowki to ograniczanie kolorow to bardzo dobre podejscie, podobnie jest w projektowaniu logotypow. Zauwaz, ze wiele jest wizytowek podchodzacych juz pod zwykle ulotki, nadmiar informacji, pelno grafiki itd. Jezeli uzywasz czcionek to zamien je na krzywe

http://www.vartico.com/oferta/wizytowki/wizytowki.htm tak na szybko...rozumiem ,że chodzi o to jak na obrazku z wizytówką LOREALA tylko że tam jest odwrotnie litery Loreal sa wybite i są szare a ty chcesz wybite białe na ciemnym tle... nie robiłem takich bajerów ale to sa pytani do drukarni..jak widze to to jest tzw, druk puchnący...więc nie powinno być problemu a co do koloru tyłu to nie powinno być problemu.....jełśi faktycznie to jest druk puchnący to może nawet na plecach będzie gładka.. zadzwoń do drukarni w twojej okolicy która robi takie bajery to sie dowiesz...jelsi tutaj np zrobili ten napis Loreal a wiadomo że to nie jest FONT to tymbardziej z fontem nie powinno być problemu

ja jestem minimalistka z natury i nie cierpię baroku anie w kolorze ani kształcie:P:P wizytówka na razie jest tylko moim planem i raczej nie ma mowy o drukowaniu jej:P to tylko mój plan:P na razie ani raz nie drukowałam niczego swojego:P:P tylko nurtuje mnie właśnie kwestia ze ona nie będzie mieć w ogóle koloru chciałabym ja utrzymać w całości czarno biała litery białe tło czarne i szaro biała bitmapa w rogu. 6.6 akurat chyba źle wytłumaczyłam nie chce żeby to było wybite lecz hmmm... ciężko wytłumaczyć moja artystyczną wizje:P:P hmmm chodzi mi raczej tak że jak byś zobaczył blansze z czarnym do druku to tam po prostu nic by nie było. został by w tym miejscu papier. pamiętam z praktyk że ostrzegali nas przed robieniem małych liter na ciemnym tle tylko że w kolorze. żeby się nie rozmazywały i nie krzaczyły ale czy przy czarnym tez tak jest.

dobrze napisąłaś nie zuwazyłem magicznego słowa NIE:P na tej stronie gdzie był loreal wzrokowo pamiętam że w dolnym lewym oprgu byała czarno biuała???? czyli po prostu tradycyjna wizytówka wnegatywie??? ja akurat uwielbiam czerń -biel więc powinno być cacy:D kwestia tego czy to szare nie będzie się jakoś mocno odróżniac jakby było z innej parafii, bo wiadomo będzie się różniła i bardzo dobrze jesli to ma być logo czegoś, jeśli tylko ozdobnik to lepiej żeby rzucały się w ocz litery

nom właśnie coś takiego tylko tam wydawało mi się to płaskie:P to na razie moja wizja tak właśnie w tej chwili przyszła mi do głowy:P:P zaczęłam robić coś na szybko właśnie:P:P zaraz pokaże efekt :) ale to raczej nic szczególnego :P

http://img165.imageshack.us/my.php?image=ppdv5.jpg to zarys więc wybacz standardowego font i nie doróbki ale o czymś takim właśnie myślałam. akurat nie fortunie wybrałam fotkę z boiskiem tenisowym:P akurat pasowała częściowo do wizji:Pi zawód niezbyt pasujący do takiej wizytówki ale nic mi z tenisem nie przychodziło do głowy:P:P

ups mała się zrobiła zarz poprawie żeby coś było widać:P

od siedzenia przy kompie mam tak uzbrojone oczy w szkła że widze wszystko:P rozumiem ,że miało byc coś z tenisem?? mam pomysł ale nie chciałbym Tobie mieszać:P

jest większa: http://img237.imageshack.us/my.php?image=pppk1.jpg akurat to była pierwsza fota z dysku jaka wpadła mi w oko:P:P i wyszedł tenis:P:P troszkę ja obrobiłam :P i siadła tylko trudno mi było wymyślić dla kogo to by było więc wyszedł trener:P:P dawaj pomysły:) mieszaj jak coś to może się nie zrozumiemy i tyle:P:P ja się uczę:)