Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gonia1987

BóL KROCZA

Polecane posty

Mam pytanie do zaawansowanych ciężarówek i mam: Na ile przed porodem bolały Was kości krocza? Ja co prawda do terminy mam jeszcze 4 tygodnie, ale ból jest strasznie dokuczliwy. Wcześniej pobolewało mnie tylko gdy dłużej pochodziłam, albo gdy po długim siedzeniu wstałam. Teraz boli mnie gdy chodzę, siedzę, nawet gdy leżę. Jak radzić sobie z tym bólem> I jeszcze jedno pytanie - czasami odczuwam takie ostre, krótkotrwałe kółcie w okolicach szyjki macicy - co ono może oznaczać?

Gość gandżelina
Gonia, co do bólu w okolicach krocza to bierze się on z tego, że głowka dziecka jest już bardzo nisko w kanale rodnym i niestety te kości miednicy sie musza jakoś lekko rozejść, a poza tym uciska na jakieś nerwy w tej okolicy. mi pomagała pozycja "na czworaka" :) albo tzw dobrze z seksu znana kolankowo-łokciowa, kiedy pupę masz wyżej niż plecy i glowę. to trochę odciąża miednicę. ale coż Ci mogę powiedzieć... niedługo urodzisz i ten ból minie, takie są uroki zaawansowanej ciąży. rozmawiałaś o tym z lekarzem?

Gość bziczek
Gosiu, my mamy podobny termin;) Mam to samo i pytałam w sobotę ginke - powiedziała, ze no niestety.. jedna z dokuczliwych dolegliwosci zaawansowanej ciąży.. ze kosci krocza są nadwyrężone i trzeba przecierpiec.. Mnie jak nie krocze boli to w tyłek jakis nerwoból włazi i chodzę jak kaczka :P

Gość bziczek
na początku też sie zastanawiałam co jest grane.. czy z seksem przesadziłam, a moze z ćwiczeniami? A to po prostu.. fizjologia..:O ale juz niedługo:) a jak przygotowania? masz wszystko? my łóżeczko włanie skręcilismy :)

Ja mam takie bole od chyba 7 miesiaca ciazy, co dziwne zupelnie brak innych dolegliwosci i mam bardzo maly brzuch, troche sie bartwilam tymi bolami bo nie wiedzialam ze to takie normalne i powiedzialam o tym swojej lekarce ktora dala mi skierowanie do fizjoterapeuty (mieszkam w Irlandii i tu wszystko wyglada troszke inaczej niz w Polsce). I czego sie dowiedzialam na tej wizycie?? Ze nalezy mniej chodzic wiecej odpoczywac (ja do tej pory biegam w szpilkach), trzeba odpowiednia pozycje zachowywac przy staniu siadaniu, wtawaniu z lozka (napiete dolne miesnie brzucha i pupa tak zeby miednica miala wsparcie) oczywiscie trzeba siedziec i stac prosto nie wypinac brzucha do przodu tylko tak jak normalnie nie bedac w ciazy napinac miesnie brzucha i pupe (tlumaczono mi ze dla dziecka to jak przyjemny przytulaczek :) ) no i dostalam jeszcze rozne cwiczenia na wzmacnianie miesni...no i oczywiscie cwiczenia miesni Kegla. Generalnie rozchodza sie kosci, ich spojenia staja sie slabsze i dlatego trzeba dbac o miesnie i odpowiednie pozycje zeby wspomoc szkielet....

Bardzo wam dziękuję, mówiłam o tym ginowi i powiedział, że mogę pić wapno - ale to nic nie daje. Bardziej niepokoi mnie to kłucie w szyjce, nie wiecie co to może być? A co do przygotowań, to łóżeczka jeszcze nie mam i wózka, ale mam upatrzone, więc już mąż się tym zajmie:) Życzę dużo uśmiechu i zdrowych dzidziusiów:)