Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

RRuuddii

Pionowy,ciemny pasek wzdłóż brzuszka...

Polecane posty

cóż to takiego?? Jestem w 35tc... Ktoś mi powiedział,że to coś z przepukliną u dzidziusia...nie bardzo rozumiem... Wiem,że nie jestem jedyną ciężarną,która taki paseczek posiada...

ja jeszcze paska nie mam, ale zapewniam cie ze to nic groźnego. wiekszosc cięzarnych ma taki pasek i jest to całkowicie normalne.

(...)Pod koniec ciąży zdziwić może cię także własna skóra. Na przykład pojawieniem się na brzuchu ciemnej, przecinającej go wzdłuż pręgi. Choć zapewne o tym nie wiesz, od połowy brzucha do spojenia łonowego biegnie linea alba, czyli kresa biała. Jest niewidoczna, więc spostrzegamy ją zazwyczaj dopiero w ciąży, gdy stopniowo ciemnieje, przekształcając się w kresę czarną (linea nigra). Chociaż jej pojawienie się może budzić twój niepokój, świadczy jedynie o zmianie pigmentacji wywołanej działaniem hormonów. Pręga znika samoistnie w ciągu kilku tygodni po porodzie.

W ciąży kreska biała, idąca od spojenia łonowego do pępka, przekształca się w kreskę brązową, nazywaną również czarną. Widoczna jest zwłaszcza u brunetek i pań o ciemnej karnacji. Wywołuje ją nagromadzenie barwnika nazywanego melaniną. Intensywność zabarwienia nie ma związku z płcią potomka, porodem przedwczesnym, poronieniem, inteligencją. Tak więc brązową kreską nie należy się przejmować, zwłaszcza że znika po kilku lub kilkunastu miesiącach po porodzie. Skopiowane ze strony: http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/coraz-blizej-mety,1912_7671.htm

W ciąży kreska biała, idąca od spojenia łonowego do pępka, przekształca się w kreskę brązową, nazywaną również czarną. Widoczna jest zwłaszcza u brunetek i pań o ciemnej karnacji. Wywołuje ją nagromadzenie barwnika nazywanego melaniną. Intensywność zabarwienia nie ma związku z płcią potomka, porodem przedwczesnym, poronieniem, inteligencją. Tak więc brązową kreską nie należy się przejmować, zwłaszcza że znika po kilku lub kilkunastu miesiącach po porodzie. Skopiowane ze strony: http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/coraz-blizej-mety,1912_7671.htm

Gość megi2552
To nic strasznego i ten pasek to tak zwana kresa czarna jest wynikiem zmian hormonalnych w ciazy i intensywniejsza niz dotychczas pigmentacja skory. Polecam Ci ksiazke pt."W Oczekiwaniu Na Dziecko". Ja ja nazywam moja biblia ciazowa, poniewaz znajduje tu odpowiedzi na wszystkie moje pytania. Pozdrawiam!!!!

Gość monti
ale sie wystraszyłam jak przeczytałam 1 wpis, ja tez mam taka kreske juz bardzo długo ale nigdy nie zastanawiałam sie skad i dlaczego sie wzieła po prostu sobie była i juz, :)

Gość taktakiiuaiu
ja jestem w 20 tyg i juz mam taka linie moze dlatego ze jestem szatynka:p

kiedy ona w koncu zniknie? Ja jestem 9 tygodni po porodzie i wciąż ja mam :O