Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zlota jesien

Magia czterech por roku dojrzalych kobiet

Polecane posty

Gość OL

Gość OL
Pozdrawiam 👄 kochana WANILKA👄

Gość Ja Was lubie

Gość Ja Was lubie
Szkoda mi Naszej wanilii , ale na pewno wszystko dobrze się skończy....

Gość Ja Was lubie
Pozdrawiam Was WBW i życzę miłego Piątku....

Gość Ja Was lubie
Staff Leopold Bliskosc daleka Nie widzę ciebie, tylko twoje szaty, I ślepym ciebie zgaduję zdumieniem, Snem jasnym ciemnych korzeni są kwiaty, Jak śpiew jest jeno zbudzonym milczeniem. Ostatnie blaski jesieni na drzewach, Zachodnie słońce, lot dzikiego ptaka Wieszczą o innych krainach i niebach, Które zachwyca godzina jednaka. I że nie złudą jedynie są echa Czaru, co włada wiecznie za snu bramą, Mówi o zmierzchu twa bliskość daleka, Co zwierza wszystkim tęskniącym to samo.

Gość Ja Was lubie
Staff Leopold Ballada o róży nieznanej Nikt nie wiedział od wieka, Żadna dusza nie zgadła, Czy traf ścigał ród króla, Czyli klątwa nań padła. Bo komu się przyśniła W rodzie róża czerwona, Wiadomo było wszystkim, Ze jutro śmiercią skona. Miał król córkę jedyną, Królewnę modrooką, Ślicznego była liczka, Kochano ją głęboko. Rzekł król, patrząc na dziewczę. Do matki, zatroskany: ŤStrzeżmy jak oka w głowie Naszej córki kochanej." Rzekła królowa matka: ŤUrosła nam już duża, Pilnujmy, by jej nigdy Nie przyśniła się róża.ť Kazali wyciąć ogród, Gdzie róż kwitła nawała, Ażeby nigdy kwiatu Wrogiego nie poznała. Wycięli wszystkie róże, Położyli pokotem I obwieść cały ogród Kazali żywopłotem. I żyła tak królewna Piękna, słodka i jasna, Nie wiedząc, co to róża, Róża wonna i krasna. Raz w noc zaśpiewał słowik, Błyszczała pełń majowa. Obudzi się królewna: ŤJakże cięży mi głowa!ť Otworzyła okienko, Otwarła złote wrota. Chciała ochłodzić skronie, Wywiodła ją tęsknota. Wywiodła ją w ogrody, Smutno jej było samej, Ciasno było w szpalerach, Wyszła za pyszne bramy. I ujrzała na błoni Kwiat przedziwnej czerwieni, Nie widziała go nigdy I na twarzy się mieni. ŤChłodniejszyś niż zdrój, kwiecie, I wonniejszy od chleba, Za tobą ja tęskniłam, Ciebie mi było trzeba. Jakże woniejesz cudnie I jakże chłodzisz rosą!ť Białe dłonie królewny Do ust już różę niosą. Ucałowała kwiecie, Nozdrza jej zapach chłoną I rękoma drżącymi Kładzie różę na łono. Przyciska coraz silniej Do piersi, która pała. Cierń ostry wbiła w serce, Krzyknęła i omdlała. Daremnie jej strzeżono, Daremnie ją chowano! Słudzy znaleźli martwą Z malutką w piersi raną. Nie ustrzec! Nie uchować! Rodziców płacz zalewa, A nad grobem królewny Przesmutnie słowik śpiewa...

Gość RITAA
A.Osiecka Szare ulice, szare balkony, z widokiem na inne szare balkony. Szare żony, szare spódnice, z widokiem na nowe szare spódnice. Gdzieniegdzie jeszcze kocie łby, a w kocich łbach kocie sny. Ulica japońskiej wiśni, niech ci się przyśni co jakiś czas. Ulica japońskiej wiśni, niech się wymyśli w purpurze gwiazd. Purpurą do góry, purpurą w dół, na końcu purpury Kanada i księżyc na stół. Ulica japońskiej wiśni, niech ci się przyśni co jakiś czas. Ulica japońskiej wiśni, niech się wymyśli w purpurze gwiazd. Purpurą do góry, purpurą w dół, na końcu purpury Kanada i księżyc na stół. Szare kominy, ptaki bezskrzydłe, z widokiem na inne ptaki bezskrzydłe. Szare serca, biedne liczydła, z widokiem na randkę z innym liczydłem. Gdzieniegdzie jeszcze małe drzwi, a w małych drzwiach śmieszne sny. Ulica japońskiej wiśni, niech ci się przyśni co jakiś czas. Ulica japońskiej wiśni, niech się wymyśli w purpurze gwiazd. Purpurą do góry, purpurą w dół, na końcu purpury Kanada i księżyc na stół. Ulica japońskiej wisni, niech ci się przyśni co jakiś czas. Ulica japońskiej wiśni, niech sie wymyśli w purpurze gwiazd. Purpurą do góry, purpurą w dół, na końcu purpury Kanada i księżyc na stół.

Gość RITAA
Szukam wiatru w polu Są takie noce od innych łaskawsze, kiedy się wolno wygłupić, wolno powtarzać "nigdy" i "zawsze", wolno słowami się upić, tylko nie wolno tej nocy pod różą okraść, okłamać, oszukać, bo się już będzie odtąd na próżno bezsennej nocy tej szukać... Szukam wiatru w polu, zapomnianych słów, śladu łez w kąkolu, przedwczorajszych bzów. Szukam wiatru w polu, jak to trwa i trwa, chociaż oczy bolą, szukam w niebie dna... Są takie noce od innych ciemniejsze, kiedy się wolno rozpłakać, wolno powtarzać słowa najświętsze, mówić o wróżbach i znakach, tylko nie wolno tej nocy pod różą okraść, okłamać, oszukać, bo się już będzie odtąd na próżno bezsennej nocy tej szukać.... Szukam wiatru w polu, zapomnianych słów, śladu łez w kąkolu, przedwczorajszych bzów. Szukam wiatru w polu, jak to trwa i trwa, chociaż oczy bolą, szukam w niebie dna... A. OSIECKA

Gość RITAA
Czy mogę się do was przyłączyć:-D Milo tu!

Gość RITAA
Ja mam 45 lat jestem mężatka i mam 3 dzieci... Jestem na zwolnieniu lekarskim ... I znalazłam ten poetycki topik... Mieszkam z rodzina od 3 lat w Anglii... Czasem bardzo tęsknię.....

Gość RITAA
dziś już muszę odejść od komputerka, ale jutro wpadnie jak córka wpadnie to mi pomoże się zaczarnic:-D Dowidzenia...

Pobędziesz z nami to przestaniesz tęsknić :) u nas jak w domu u babuni... Wspominamy melodie z przed lat i czytamy wspaniale wiersze... Pijemy tez kawę , herbatkę a nawet co s procentowego jak jakieś święto...

Witam i pozdrawiam WBW! Rito wpadaj , na pomarańczowo , czy na czarno to tylko od ciebie zależy....

Teskty piosenek > Magda Umer > Płynie czas - Posłuchaj porzucony przez nią nieznany mój przyjacielu W rozpaczy swojej nie wychodź na balkon nie wychodź Do bruku z góry nie przychodź prosze nie przychodź Na smuge cienia nie wbiegaj błagam nie wbiegaj Zaczekaj chwile zaczekaj Przysiegam Wam, że płynie czas �e zabija rany przysiegam wam Przysiegam Wam Przysiegam Wam Posłuchaj porzucona przezen nieznana mi przyjaciółko W rozpaczy swojej nie wychodź na balkon nie wychodź Do bruku z góry nie przychodź prosze nie przychodź Na smuge cienia nie wbiegaj błagam nie wbiegaj Zaczekaj chwile Przysiegam Wam, że płynie czas �e zabija rany przysiegam wam Przysiegam Wam Przysiegam Wam Tylko dajcie mu czas Dajcie czasowi czas Pozwólmy czarnym przetoczya sie chmurom Po was przez was i miedzy ustami I oto dzien nadchodzi, nowy dzien One daleko już daleko za górami Tylko dajcie mu czas Dajcie czasowi czas Bo bardzo bardzo szkoda byłoby nas

I mnie bardzo przykro z powodu odejścia Wanilii... Ale skoro ma to taka wysoka gra :) to bardzo się ciesze i życzę jej wszystkiego najlepszego...I nie dopuszczam żadnych negatywnych myśli....

Gość ALlISS..
🖐️👄 Anielskie chóry Asnyk Adam Anielskie śpiewają chóry W gwiaździstym błękitów morzu, Wśród nocnej ciszy, przy łożu Sennej natury. Śpiewają tej biednej ziemi, Co wiecznie w świeżej żałobie Jak matka płacze na grobie Za dziećmi swemi. Śpiewają ludziom, co dyszą W codziennym a krwawym trudzie, Lecz biedni, zmęczeni ludzie Pieśni nie słyszą. I tylko ci, którzy toną W wielkiej miłości pragnieniu, Ci słyszą w serc swoich drżeniu Tę pieśń natchnioną!

Nigdy nie pozbawiaj nikogo nadziei, może to jedno co mu zostało... **** Kto ma nadzieję, ten i we łzach się śmieje... *** Marzenia są jak ptaki na niebie.. piękne, czasem niebezpieczne; pojawiają się i znikają, na ich miejsce pojawiają się następne.. Czasem jednak krążą nad nami wiele dni, miesięcy, lat, jak sępy... Znalazłam w necie te Aforyzmy o nadziei, są naprawdę prawdziwe.)