Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama chrzestna

Jaki prezent dać dziecku z okazji chrztu?

Polecane posty

Gość mama chrzestna

Za 3 tygodnie zostanę matką chrzestną córki mojej ciotecznej siostry. Wraz z ojcem chrzestnym musimy kupić ubranko dla dziecka, świecę, złoty łańcuszek i zapłacić w kościele za akta czy cos tam. Jak to obliczyliśmy to wyszło nam 600 zł, czyli po 300 zł na osobę. Zastanawiem się jaki prezent dac dziecku z okazji chrztu? Dodam że jestem jeszcze studentką i wydatek 300 zł to dla mnie dużo, no ale muszę chyba jeszcze jakiś prezent do tego dodać. Co polecacie, może macie jakieś doświadczenia w tej kwestii, co Wasze dzieciaczki dostały od chrzestnych z tej okazji?

złoty łancuszek to juz prezent podobnie jak ubranko. ja bym tyko kupila kartkepamiatkowa albo albumik i tyle. moja od chrzestnej dostala srebrny smoczek, od chrzestnego zloty łancuszek z inicjalem imienia. dodam ze wszystko do chrztu kupilismy malej sami

to dziwny u was zwyczaj że chrzestni wszystko załatwiają...u nas chrzestni kupują tylko świecę i szatkę...resztę załatwiają rodzice

Gość mama chrzestna
Tak naprawdę to ja tez bym dziecku chetnie dała jakąs fajną pamiatkę z zyczeniami i już, tylko zastanawiam sie jak to zostanie przyjęte, bo mama dziecka dała mi nawet "wytyczne" jaka ma być szatka...

qrcze to u Was być Chrzestnym to jak odebrać wyrok - odmówić nie można - hmm dzinej te \"zwyczaje\". My sami ubieraliśmy Synka - Chrzesny kupił świece, Chrzesna szatke (koszt po 20zł) i wsio! Mały dostał od Chrzestnej mate a od Chrzesntgo Krzesełko ale to ich wola a dodam że oboje pracują..

Gość do autorki topikuuuuuuuuuuu
ubranko,świeca,opłata w kościele oraz łańcuszek toż to już są prezenty od chrzesnych!! Co Ty jeszcze chcesz?-gwiazdke z niebia? :) U nas panuje zwyczaj że chrzesny kupuje świece a chrzesna szatke i po co wiecej??? przecież ludzie nie śpią na kasie!

Gość do autorki topikuuuuuuuuuuu
skoro matka dziecka dała wytyczne to wspułczuje :( Ma kobitka tupet! Ja bym się wstydziła takie dawać wymagania.Sama mam dziecko i chrzściny powinny bym sprawą rodziców tzn opłata ksiedza a co do ciuchów jeśli chrzesna chce kupić co innego a jak nikt nic nie propozuje to rodzice powinni sami się zaopatrzyć bo w końcu od tego są.Ja na Twoim miejscu bym się troszke zbuntowała. Świece czy szatke jestem wstanie zrozumieć,no i nawet ciuszek ale żeby łańcuszek czy opłate ksiedza to już nie.

mamo chrzestna ale szatika to co innego ja tez najpierw doklądnie opisałam mojej siostrze ktora ma byc szatka a jak ona 4 razy zdwoniła ze sklepu ze nadal nie wie ktora to jej powiedzialam ze sobie sama kupie bo chcialam taka jedna która mi sie spodobala :P i tak samo ze swieczka i z ubrankiem chcielismy zeby bylo takie jak MY chcemy wiec piostanowilismy sobie kupic je sami :) a prezenty to juz indywidualna sprawa kazdego goscia. prawde powiedziawszy to najlepseze na taka okazje sa pamiatki- rzeczy ktore beda przypominac ta chwile czyli złoty lancuszek, albumik pamiatkowy czy albumik na zdjecie albo jakas śliczna rameczka na zdjecie... rzeczy uzytkowe typu pieluchy krzesełko zabawka czy ubranko sa super i sie przydadza tylko nikt nie bedzie o nich pamietal za kilka lat, nie da sie ich wyjac z pudelka i powiedziec \"zobacz to dala ci ciocia z okazji chrztu\" :) jesli chcesz cos dokupic to kup ladnego średniej wielkosci misia- nie sa wcale takie drogie do 30 zl mozna kupic fajnego. to bedzie mily akcent i tyle!

Zgadzam się z poprzedniczkami bycie chrzestną to u Was kara a nie zaszczyt;) Ja równiez na Twoim miejscu kupiła bym jakiś drobiazg typu albym, ramka czy maskotka i tyle. My sami swojemu dziecku wszystko kupili a chrzestni dali tylko prezenty.

Gość joko*
moje dziecko miala chrzest w sobote wszystko kupilismy my chrzestnych i naszych rodzicow zaprosilismy na kolacje prezentow tez nie kazalam im kupowac poniewaz byli to ludzie mlodzi i jeszce nie mieli swoich pieniedzy popieram poprzedniczki naprawde masz juz i tak duzo wydatkow zwiazanych z tym chrztem

Gość mama chrzestna
Blondyna.d- nie wiem jaka szatkę miałas na myśli ale ja dzisiaj oglądałam ubranka do chrztu i dla dziewczynki to wydatek co najmniej 150 zł, a Ty piszesz o 20 zł. a jeśli chodzi o te zwyczaje to po prostu w rodzinie mojej ciotecznej siostry i jej męża takie panują. Ja byłam zszokowana jak usłyszałam co musimy kupić. Najbardziej mnie zdenerwowały te wytyczne bo w końcu jak jej nie pasuje to niech kupi sama. Ten chrzest to dla mnie jeden wielki stres

Gość a kiedy jest dzien
to poprost u nie patrz na to co ona ci powiedziala tyl;ko kup ubranko jakie ci sie podoba i szatke tez, popatrz na allegro albo gdzies moze znajdziesz po promocyjnej cenie a szatka to taka hmmm jakby chusteczka wiec jej koszt to neiwiecej niz 20 zł

Gość a kiedy jest dzien
http://www.allegro.pl/item245764801__szatka_do_chrztu_rekodzielo_wyszywane_perlami.html http://www.allegro.pl/item244117810_szatka_do_chrztu_z_haftem_najtaniej.html http://www.allegro.pl/item245494343_elegancka_szatka_do_chrztu_haftowana_imie_i_data.html http://www.allegro.pl/item244388560_chrzest_szatka_swieca_gratisy.html to są szatki ... a w ostatnim linku to cały zestaw swieca szatka i ozdoba na swieczke ... pokombinujcie ubranko wcale nei musi byc za 200 zł za 60-80 mozesz kupic cos nowego i calkiem fajnego, do tego lancuszek (nie znam cen) mysle ze za ok 100-150zł mozna cos kupic oplata w kosciele to koszt ok 50-100zł zalezy ile ksiądz sobie zyczy (tylko niewiem czy to jesdt cena za te akta czy za całą mszę) więc wcale nie wychodzi 600zł tylko ok350zł a przeciez ubranko nei musi byc takie jak ona sobei zazyczyla ... jesli ona chce inne to powiedz ze cie na takie nei stac i mozesz kupic troszk einne i tyle a jak bedzie miala cos przeciwko to powiedz zeby sama kupila takie jak jej sie podoba... jezeli pochodzisz popatrezysz i nei bedziesz brala rzeczy z gornej polki to jeszcze na jakis prezencik bedzie was stac

my kupiliśmy Synkowi Garniturek a Chrzesna kupiła taką szatkę co się nakłada na dzieciątko w czasie Chrztu - jak nie szatka to nie wiem jak to się nawzywa ;) - bynajmniej jest to z atłasu ślicznie wychawtowane ;)

mi do głowy by nie przyszło obciążać tak chrzestnych ubranie fakt kupiła mi siostra ( nie chrzestna)- chrzestna kupila tylko płaszczyk i szatkę- bo bardzo chciała- w prezencie dała prześliczną łyżeczkę pamiątkową, chrzestny kupił świecę i kupil medalik i album na pamiątkę - za chrzest placilismy my

Gość sooonia
to zależy od płci dziecka, na alechrzest.pl masz szeroką ofertę prezentów z tej okazji, więc to powinno Ci trochę ułatwić.

Gość gość
Mysle ze juz prezentem bedzie oplacenie ceremoni. Ale jak cos chcesz jeszcze dodac to juz chyba jakis super drobiazg na przyklad malego misia czy slonika na szczescie. Bardzo dziwny zwyczaj macie z tym oplacaniem wsystkiego przez chrzesnych. Mojej corki chrzeni tylko szatke kupili i swiece

Gość Niebieski błekit
Przeglądałam tą stronkę alechrzest.pl Spodobała mi się srebrna pozytywka z grawerem, bardzo ładna :)

Gość kkkkkaaaaa
kurczę też miałam z tym niemały problem, ale ostatecznie siostra doradziła mi stronę alechrzest.pl i tam znalazłam bardzo dużo ciekawych pomysłów na prezent:):)

Gość gość
ale g****a powiedzcie mi..po co dzieciom srebrne gadzety, zabawki? a rodzicom kolejny zbieracz kurzu... nie lepiej kupic cos praktycznego?karuzele/mate edukacyjna, krzeselko do karmienia? te prezenty są bez sensu :/

Gość gość
Ja bym jako matka nie chciała żadnych prezentów a tym bardziej pieniędzy!!! Ma wszystko czego potrzeba a jak ktoś oczekuje od chrzestnych, że mają dawać prezenty to to jest chore! Ja tylko oczekuję dobrego słowa:-)

Kosciol, jak zwykle wysysa kase z ludzi .. Na co komu te bzdury.. chrzest etc. .. niestety za wiare sie placi .. ksiedzu za dzi*ki. Powodzenia .. U mnie rodzina jest religijna ja nie .. szanuje swoje ciezko zarobione pieniadze . tak jak szanuje ludzi wierzacych .. ale ludzie z umiarem. 600 zl na chrzest!? Dukup mu jeszcze iPada bedzie sie bobas cieszyl. Jak sie wierzy w Boga to sie wierzy skoro jest Bogiem to raczej nie potrzebuje waszych pieniedzy .. on sobie w niebie chaty nie postawi za to ksiadz tak a wy bedziecie liczyc grosz do grosza bo na tace trzeba dac... Przykre .

Gość Polpi2
Widziałam ostatnio na alechrzest.pl piękne skarbonki z możliwością grawerowania. Jak dla mnie jest to piękny i funkcjonalny (może troszkę później) prezent, ale przede wszystkim pamiątka.

Gość Yaska
Zgadzam się z Claudią i z polpi... Nie trzeba nie wiadomo co i nie wiadomo ile dawać dziecku. Jestem również zwolennikiem typowych pamiątek, które będą mu przypominać o osobie która coś dała od siebie i była. Sklep alechrzest jest bardzo fajny, ja kupiłam łyżeczkę grawerowaną, ale widzę że na alechrzest jest tańsza... no cóż ważne że dużo nie przepłaciłam... :)

Gość Paula1209
Ta tabliczka jakoś nie wpadła mi do gustu ale na tej stronie alechrzest.pl jest bardzo wiele fajnych pomysłów. Bardzo mi się podoba że te prezenty są grawerowane.

Gość fistaszkaa
Ja zamiast dawania pieniędzy preferuję coś co się jednak na dłużej zachowa w pamięci. Jakieś pozytywki, skarbonki (ewentualnie tam można powrzucać pieniążki:) Moim zdaniem to dobre pomysły na prezent.

Gość gość
jejku jaki spamy z tym antychrzestem...:/ dajcie juz spokój