Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość strasznie zmartwiona

Wzmożone napięcie mięśniowe, asymetria.

Polecane posty

Gość strasznie zmartwiona

Mój synek ma 7 tygodni, urodził się 4 tygodnie przed terminem, zaraz po porodzie był na OHIO pod tlenem ponieważ miał problemy z oddychaniem, dostał 6 punktów w skali Apgar, po kilku godzinach sytuacja się unormowała. Pan doktor powiedział że synek jest różowy bo jak trafił pod tlen to był szary. Dzisiaj byłam u lekarza ponieważ już parę dni temu zauważyłam że obraca on główkę i całe ciałko tylko w prawą stronę i bardziej wymachuje prawą rączką i prawą nóżką. Pediatra potwierdził moje obserwacje i kazał zgłosić mi się do poradni rozwoju , mówił że to pewnie nic takiego i wystarczą ćwiczenia, ale ja bardzo się martwię ponieważ wiem że takie objawy mogą świadczyc o porażeniu mózgowym lub o jakimś niedotlenieniu.Bardzo się martwię i proszę o porady mam które miały podobną sytuację i informację na jakie rzeczy jeszcze zwrócić uwagę.

Gość Mama_Julki2
Cześć Uważam, ze nie masz się czym martwić, wiele dzieci ma asymetrię, co objawia się układaniem ciałka w tzw. rogalik i skrecaniem główki w jedną stronę. Moja julka też tak miała, nie potrzebne były zadne ćwiczenia, tylko układanie jej w przeciwną stronę niż robiła to sama, najlepiej na brzuchu bo takie małe dziecko samo główki nie obruci. To ze twój synek był pod tlenem, i dostał 6 punktów po porodzie nie musi swiadczyć o jakimś porażeniu. Jeżeli się boisz i chcesz pozbyć się wszelkich wątpliwości to idz do neurologa dziecięcego bo tylko on ma prawo stawiac diagnozę, nie żaden rehabilitant pamiętaj o tym.