Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam taki dylemat

Pogoda coraz gorsza...Co zrobić jesli pogoda nie dopisze na sesji zdjęciowej ?

Polecane posty

Gość mam taki dylemat

Mam miec sesje plenerowa w połowie października .Nie chce jednak robic sesji trzesac sie z zimna.Niestety,za oknem jest coraz gorzej.O ile w kurtce i zakrytych butach mozna sobie zrobic spacerek po lesie czy po parku to w suknii z odkrytymi ramionami iw szpileczkach nie wyobrazam sobie pozowania... Niestety,fotograf,nie uprzedził nas,ze plenery jesienne sa trudne do zrobienia ze wzgledu na pogode własnie.Wrecz przeciwnie -zachecał nas kiedy mielismy dylematy czy na plener w październiku nie bedzie za zimno...:( Kolezanka miala w ubiegłym tygodniu sesje i mimo,ze było słoneczko,zmarzła potwornie i sesja musiała byc przerwana bo nie dawała rady .jak pomysle co bedzie za 2 tygodnie to mnie oblatuje strach. Co robic w tej sytuacji? gdzie wykonac sesje jesli pogoda nie dopisze?

Gość Magrat
To zrób w studio albo w jakimś pomieszczeniu w stylu dworek, hotel, nie wiem...ja mam slub w grudniu i też może być problem z plenerem, bo: a. ciemno (slub o 17.00) b. niewiadomo co z pogodą tak myślę, że zrobimy w kościele może po mszy i potem w hotelu, dostajemy apartament na noc poślubną to moze tam i już chyba, że sesja przed ślubem, ale nie wiem czy nam sie bedzie chciało no i i tak - grudniowa pogoda Ja nie przesadzam z fotami. Najważniejsze, aby oddawały klimat chwili i były ciekawe. Milo je mieć, ale bez szaleństw i przesady.

Gość j.lo2
jeśli suknia ślubna jest twoją własnością to poczekaj do cieplejszych miesięcy np:maj i wtedy zrób sesjew plenerze! ja tak zrobilam i mam super zdjęcia!Ale wybór nalezy do Ciebie!

Gość wybierz sesje we wnetrzach
widziałam ostatnio piekne zdjecia z sesji w jakims pomieszczeniu typu hala fabryczna.Surowe wnetrza,piekne światło. Jak fotograf dobry to na pewno zaproponuje ci jakies fajne wnetrza.

Gość sękata
a sama nie wiedziałas, ze październik to miesiąc JESIENNY a więc wiąze sie z tym, że bęzie zimno i mokro? dopiero fotograf Cie uświadomił? gratuluje ;/

Gość a ja wybrałam profesjonalistę
a ja mam fotografa ,który robi także fajne foty studyjne.W przypadku niepogody zrobi nam artystyczna sesje we wnetrzach:-) Nie martwie sie wiec o pogode. Wybrałam profesjonalnego fotografa,który nie tylko sluby robi ale i fotografuje zawodowo

Gość No właśnie co teoretycznie
a po co robić fotki ślubne 3 miesiące po ślubie??? Bo nie rozumiem??? Co one mają niby pokazywać??? Że masz ładną sukienkę? Foty robi sie chyba w dniu ślubu, aby oddać klimat chwili i szczęscie z zamążpójścia. Trzy miesiące po ślubie to już możesz mieć sprawę rozwodową.

Gość poprzedniczko
głupawa jesteś!!!!!!!!!! za przeproszeniem i widać że małowiesz w temacie fotografii!a zdjęcia ze ślubu masz i z całej ceremonii bo bierzesz tzw.REPORTARZ!A w innym miesiącu robisz sesje dla potomnych a nie dla sukni!!!!!!!!!!!

Gość kiki-riki
moja kolezanka miale bardzo zła pogode na sesje ale fotograf miał,na szczescie ,profesjonalne lampy studyjne i wykonali sesje w jego pracownii. Bez udziwnien,bez efektów specjalnych:proste zdjecia gdzie były pokazane twarze i emocje,dotyk rąk. I mimo tej prostoty wszyscy sa zachwyceni ta sesja. Wybierajcie wiec kogos kto moze zaproponowac wam alternatywe na niepogodne dni. To taka moja dobra rada dla was,dziewczyny

Gość rrrrrrrrr
zdjecia slubne 3 miechy po slubie hahahahahahahahahahahahaha dowcip miesiaca

Gość rrrrrrrrr
moja kolezanka miale bardzo zła pogode na sesje ale fotograf miał,na szczescie ,profesjonalne lampy studyjne i wykonali sesje w jego pracownii. widocznie robił je fotograf który ma pojecie o swietle w studio które posiadał Ci partacze co zwa sie szumnie fotografami nie maja studia wiec robia zdjecia w plenerze wmawiajac ze to jest teraz modne A niby co on ma powiedziec skoro nie ma studia bo nie jest fotografem a bardzo chce nim byc i zarabiac?

Gość No i co teoretycznie
No i? Ja właśnie chcę reportaż ze ślubu i to mi odpowiada i nie uważam, abym była z tego powodu jak to napisałaś "głupawa". Wiem, co to zdjecia w plenerze i co to zdjęcia w studio. Według Twojego toku rozumowania, mogłabym równie dobrze założyć sukienkę przed ślubem i zrobić zdjęcia ślubne "dla potomności", bo co za różnica, kiedy je robię, skoro mam na nich uwiecznić wyłącznie siebie w sukni i narzeczonego/męża w ślubnym stroju. Przynajmniej suknia jeszcze jest czysta i mamy czas na tą sesję. W moim mniemaniu robienie zdjęć ślubnych ma sens wyłącznie w dniu ślubu i dlatego reportaż mi jak najbardziej odpowiada, pleneru nie zrobię z prostej przyczyny, że to zima będzie (chyba, że zdecydujemy sie na kilka godzin przed ślubem, ale nie sądzę), a zdjęcie w studio sa jak dla mnie nudne i pozowane. Natomiast robienie zdjęć po ślubie można porównać do robienia fotek 3 miesiące po urodzinach, w stroju urodzinowym lub 3 miesiące po chrzcinach, po ubraniu dziecka w białe ciuszki... Koleżanka miała tego fotografa, co ja. Robił zdjecia w domu, na slubie, na weselu, wyszli w czasie wesela na stare miasto i porobili sobie w różnych fajnych miejscach, widac w ich oczach radośc tego dnia, wszystko wyszło super, zabawnie, spontanicznie, ludzie jak widzą te zdjecia, to pytają, kto to, bo dziewczyny nie poznają, taka rozświetlona radością, miłością i taka piękna (też zasługa fotografa) i mi więcej niczego nie potrzeba do szczęścia. Pozdrawiam.

Gość No i co teoretycznie
Dodam jeszcze, że według mnie dobry fotograf to taki, który z każdej chwili, jaką fotografuje wyciąga esencję i piękno, a nie taki, co ma studio. Nie obchodzi mnie, gdzie wywołuje zdjęcia i czy w ogóle je wywołuje. Dla mnie liczy się efekt końcowy. Mozna oczywiście mieć inne zdanie i to szanuję. Pozdrawiam.

teraz taka moda zdjęcia z przygotowań, ceremonii, zabawy, plener a i jeszcze detale... kategorie które realizuje większość fotografów. ślubuję we wrześniu i też się zastanawiam nad tym, czy pogoda dopisze. no bo niby "plener" mamy mieć. - ale żaden pomysł się jeszcze nie skonkretyzował... Podobnie jak poprzedniczka moja w tej rozmowie, nie wyobrażam sobie by raz jeszcze stroić się innego dnia dla zdjęć - to nie to. Ale i podobnie nie czuję tego by zdjęcia robić przed uroczystością (18:00)... Sama nie wiem, doradzi ktoś?

Gość gcfui osiol
Pierdolnij se w ryja i bedzie spoko... Wiekszych problemow nie ma ? Na haiti ludzie morduja sie o szklanke wody i zra trupy a ty pierdolisz o jakiejs sesji.....

każdy ma swoje problemy. ale w tym wszystkim dobrze nie zapominać, że inni też mają - i pomóc! Alterglobaliści świat uratują :P

Moim zdaniem po prostu przełożyć sesję. Fotograf powinien być na tyle elastyczny, żeby się do Was i do pogody dopasować. Wydaje mi się, że zdjęcia w tym samym dniu co ślub nie są najszczęśliwszym pomysłem, bo wtedy ma się takie urwanie głowy że się nie pamięta własnego imienia ;) Kolejna sprawa, ryzyko ubrudzenia sukni, a warto żeby na ślubie była idealna... No i nie ma gwarancji że pogoda dopisze. Poza tym później jest naprawdę lepiej, na spokojnie, już bez emocji. IMHO. Natomiast z tym ponownym strojeniem się... Dla mnie nie było problemem iść do fryzjera na jakąś mniej skomplikowaną fryzurę, pół godziny u kosmetyczki żeby zrobiła makijaż, wskoczenie w suknię i już... O jakim strojeniu mówicie? :)

Gość keatyna
Niektórzy fotografowie robia coraz ciekawsze zdjecia studyjne,gdzie mozna pobawic sie konwencją,światlem . To juz nie te czasy,ze chodzilo sie fo fotografa gdzie byly sztuczne pozy i 3 tła z namalowanymi kiczowatymi widoczkami. Tutaj jest przykład fajnych zdjec studyjnych http://www.darekstawski.com/slubne/sepia/sepia.html

Gość koniczynka.
ladne te zdjecia

Gość nie ma jak ślub o wczesnej
porze. Nie wiem z jakich regionów pochodzicie, ale na Śląsku, przynajmniej w moich okolicach śluby są o godzinie 11-13.00 i spokojnie można robić zdjęcia ok. 16.00 i poświęcić na to godzinę-dwie. Prawdę mówiąc nie dziwię się, że niektórzy robią sobie sesje w inny dzień jak ślub jest o godz. 18. Latem jest długo jasno, ale to i tak już późno, bo zanim dojdzie do zdjęć to będzie 20.00. A robić zdjęcia przed ślubem? Dla mnie bez sensu. Tak teoretycznie - dopóki nie dojdzie do ślubu, może stać się wszystko. A zdjęcia miesiąc czy więcej po ślubie to dla mnie kosmos! Tak jak już wyżej ktoś pisał - nie wiem jaki jest cel tego.