Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość limka111111111111111

Od mojej mamy brzydko pachnie.

Polecane posty

Mam problem bo nie wiem co zrobić - moja mama jest już starszą osobą ok 60. Okropnie od niej śmierdzi moczem i potem. Nie wiem co robić, jak jej to powiedzieć. Jeśli jej powiem bez ogródek to sie obrazi i bedzie jej przykro. Jest to żenująca sytuacja dla mnie. Mama jest na emeryturze i oszczędza na wodzie i na czym sie da. Nie ma tragicznej syt. finansowej - ale nie da sie jej przetłumaczyć że ją na to stać. Może ktoś ma też taką sytuację? co robić ?

Gość 1111111111111
oj chyba ciężko będzie przekonać starszą kobietę do zmiany zachowania :o ale czy od mamy zawsze czuć było ten zapach czy bardziej na starość się zaniedbała?

Gość ooIga
zejdź z rozmową na ten temat niejako przy okazji... np.stałam dziś za kobietą w sklepie i myślałam, że zwymiotuję taki smrodek rozsiewała. Jak myślisz, co kieruje taką kobietą, która nie dba o higiene do tego stopnia, że wszyscy naookoło to czują?

Ale juz próbowałam - nic nie dociera. Opowiadałam o smrodliwych ludziach - ale ona kompletnie nie wie ze to jej dotyczy. Tak strasznie mi przykro i wstyd.

Gość a jak to wytrzymuje tata
??

Gość sdf
ona pewnie nie wie ze od niej brzydko pachnie, poprostu sie do tego przyzwyczaila. moze kup jej jakis fajny plyn do kapieli:) cos wtym stylu, takie kule zapachowe:) moze ja to zacheci:)

Gość 1111111111111
ej to przeciez nie jest 2 letnie dziecko,żeby zachęcać do kąpieli,trzeba chyba prosto z mostu walnąć,że brzydko od niej czuć i że jest to nieprzyjemne dla otoczenia

Nie ma innego sposobu jak powiedziec wprost, bo najczesciej ludzie nie czuja wlasnego zapachu. Na pewno ją to zaboli, ale i pewnie da do myslenia. Moze sie zawstydzi i zacznie sie myc. Taki zapach jest obrzydliwy. Czuc go szczegolnie od starszych ludzi w autobusach itp... Powodzonka :-)

Nie wiem jak to wytrzymuje. Boje sie poruszyć ten temat przy tacie. Teraz jestem w ciązy i mama jest często u mnie. Nie wiem jak to załatwić.

Gość izzzzzzzzzz
Powiedzieć ze lepiejabyś ty jej topowiedziała a nie ktoś obcy i powiedz co Ci leezy na sercu:) My tak powiedzielismy mojej babci,która ma prawie 70 lat.Z tym że moja babcia to ma silniejszy charakterek od całej rodziny.No zaczęła zwracac na to uwage ale i tak chwali sie ze dezodorantu używa raz na 3 dni i to jej starcza:)No coz:/

Gość ozorka
Czasem to że starsi ludzie sie nie myją wynika z tego że stają się mniej sprawni ruchowo. Np moja Mama boi się wchodzic do wanny bo potem trudno jej z niej wyjśc, boi się poślizgnąc, przewrócic. Starsi ludzie często mają problemy ze sztywnością stawów, brakiem równowagi itp. Mogą też nie czuc swojego zapachu bo z wiekiem wszystkie zmysły są mniej czułe. Niechęc do dbnia o sbiebie może też byc oznaką depresji.

ale ludzie nie tylko osoby starsze nie czuja swojego zapachu nikt go tak naprawde nie czuje! tylko druga osoba moze ci powiedziec jak pachniesz oczywisicie jak ktos sie spoci to inna sprawa, jak rowniez codzienne mycie sie ja mysle ze twoja mama sie w ogole nie myje powiedz jej prosto zmostu ze nie mozezs juz zniesc tego zapachu i chcesz jej jakos pomoc jesli np nie wiem ma problemy z nadmiernym poceniem sie

chcialam jeszcze dodac ze mam prababcie ktora sie myje raz na tydzien a w ogole od niej nie smierdzi jakis tam zapach czuc, jak od kazdej osoby ale normalnie pachnie jak zrdowy czlowiek wlosy tez zawsze ma uluzone choc ma juz ponad 93 lata! po prostu moja prababcia caly czas dba o siebie

Gość
może twoja mam nie trzymie moczu i stąd ten problem?? wystarczy zę kichnie kaszlnie czy weźmie głębszy oddech i już kilka kropelek moczu laduje na bieliznie;)

Gość MniejWiecejTak
A moim zdaniem ludziom starszym po prostu nie chce sie myc i tyle. Jak jade do pracy autobusem to widze takich ludzi, sa sprawni fizycznie, gadaja na caly glos i widac, ze maja duzo energii, a smród taki od nich ciągnie, ze noc wykreca. Najczesciej jest to zapach moczu i brudnych nie pranych od wiekow ubran. taka mieszanka przyprawia mnie o mdłosci!!!!!

Gość jedyne wyjście
1.kabina z prysznicem, by uniknąć poślżnięć i ew. złamania kości 2.pampersy 3.zaprowadzenie do psychologa i odpowiednia rozmowa

Gość jedyne wyjście
wywieszenie w domu imiennego grafiku obowiązkowych kąpieli. Wtedy będzie można bez uwłaczania "Ty śmirciuchu" marsz do kąpieli, bo twój czas minie a w kolejce czeka Maciuś i Dominka. Każdy wykąpany dostaje loda z bitą śmietaną.

Gość jedyne wyjście
60 lat to nie starość. Picasso w wieku 70 lat zrobił 30-latce śliczną córeczkę, więc nie mógł za chiny śmierdzieć, bo by go przecież do łóżka nie wpuściła. Myślę, że problem bierze się z zaniedbań w wychowaniu zdrowotnym. Brak po prostu wyrobionych nawyków higienicznego trybu życia. Te nieszczęśliwe starsze pokolenie niestety musi w naturalny sposób odejść by młode, już mając wyrobione nawyki, nie śmierdziało. No chyba, że się cud zdarzy.

Gość gość
W życiu nie czytałam takiego steku bzdur .Uważajcie żeby wasze pokolenie nie wymarło z nadmiar****igieny