Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zaniepokojona mama 16 latki

MOja 16 letnia córka nie ma miesiączki

Polecane posty

Gość idź do innego lekarza
przecież pisałam że ja cierpiałam na niedoczynność w wieku 14 lat

widzę że pani nam nie dowierza.

ale ,ona jeszcze nie ma 17 lat ma 16 i 4 miesiące . Nie nie to nie tak tylko tak myślę ,że chyba taki lekarz wcześniej wpadłby na pomysł zbadania pod tym kontem tam myślę.

ja chodziłam do gin i jakoś nie wpadła żeby mi zrobić badania na progresteron, zrobiła cytologie wyszły złe wyniki a twierdziła że jest cacy.

i to wszystko na kase chorych

a jeśli chodzi o wiek pani córki, to jest odpowiedni do przeprowadzenia tych badań. Jeśli nie ma pani pieniędzy to proszę się ich domagać od lekarzy w ubezpieczalni. Rodzinny powinien dać na tarczyce. Resztę trzeba prosić gin.

Mamo - nie ma zupełnie znaczenia ile córka ma lat. Jeśli jest taki problem, to hormony zbadać trzeba i basta. Są one naturalnie wydzielane w cyklu kobiecym a skoro córka pierwszą miesiączkę dostała - to układ hormonalny do niej dojrzał.Koniecznie idź do innego lekarza i porozmawiaj o badaniach hormonalnych - to dla dobra córki.Na pierwszy ogień zrobiłabym badanie estradiolu, lh, fsh. Czyli w skrócie należy sprawdzić, czy hormony zależne od siebie (estrogeny pobudzają jajniki do tworzenia pęcherzyków, lh wraz z fsh motywują do krańcowego wzrostu i pękania pęcherzyków). Jest to o tyle ważne, że miesiączka jest następstwem owulacji. Jeśli nie ma krwawienia, to można wnioskować, że nie ma owulacji. Niech dostanie też skierowanie na zbadanie prolaktyny, która produkowana w nadmiernej ilości - potrafi skutecznie bokować występowanie owulacji.Progesteron i testosteron zostaw na później.

Witam Dziękuje za wpisy zapisałam córkę prywatnie do endokrynologa poproszę o te wszystkie badania . Tylko właściwie nie wiem o co ma pytać lekarza wizyta w piątek o 18 .

Gość lek med
badania hormonów nie leza w gestii lekarza poz. Ginekolog lub endokrynolg. Jako pediatra sugeruję poczekac na kompleksową diagnostykę w szpitalu,

Gość lek med
od lekarza prywatnego zapłacisz krocie .(wszytskie badania będziesz robic prywatnie)Tu trzeba badac kompleksowo a nie pojedyńcze hormony.

Gość lek med
doświadczony ginekolog endokrynolog nie musi robic badań-tj nie we wszytskich przypadkach, czasem objawy towarzyszące zaburzeniom więcej mówią niż wyrywkowe badania hormonów.

To co Pani radzi poczekać do stycznia ?i jechać do kloniki i odpuścić sobie wizytę u endokrynologa?i ten szereg badań? Przypominam córka ma 16.5 roku

Gość popieram druidkę
jasne, jasne - mnie doświadczony lekarz leczył przez 8 lat na podstawie objawów, bo nie mogłam zajść w ciążę! A G**j jeden - wystarczyło, że dałby mi skierowanie na badania hormonalne! Po 3 miesiącach od badań hormonalnych i zareagowaniu na wyniki zaszłam w ciążę!

Gość popieram druidkę
straciłam na tego doświadczonego lekarza chyba równowartość połowy dobrej klasy samochodu!!!

Tak tylko córka nie chce zajść w ciąże a prawidłowo miesiączkować

Gość popieram druidkę
na podstawie objawów to górale pogodę przepowiadają! Bez skierowania na konkretne badania i tak się nie obejdzie i jeżeli podejmie Pani decyzję o klinice w Katowicach to i tak pewnie bez tych badań się nie obejdzie o ile podejdą do Pani córy profesjonalnie! :)

Gość popieram druidkę
wie Pani to nie chodzi o zajście w ciążę, ale o to że małe wahania w poziomach hormonów są w stanie w organizmie niezłe spustoszenie zrobić:)

Oj proszę czytać całość córka dostała skierowanie do kliniki ,ale wolny termin jest dopiero w styczniu 2008 . Tak czy tak do kliniki pojedziemy

Gość popieram druidkę
a podawanie córce leków hormonalnych wyłącznie na podstawie objawów może jej dopiero zaszkodzić!

Gość popieram druidkę
czytałam:) Chciałam tylko podsunąć myśl, aby się nie zgadzać na powierzchowne traktowanie. Dla samej siebie i własnego spokoju proszę poprosić o skierowanie na takie badania. Zresztą - zrobi Pani tak jak będzie Pani uważała - z pewnością w klinice są specjaliści, którzy podchodzą z odpowiedzialnością do pacjentów, ale są też tacy, że... ech lepiej nie gadać.

Prywatnie na dzień dobry płacę za wizytę później szereg badan na miejscu prywatnie . Sama nie wiem co robić

Gość lek med
Ależ oczywiscie -napisałam ze w niektórych przypadkach-a to nie znaczy ze w tych kiedy podejrzewa sie bezpłodnośc. Ale mamy 16 latkę której minęło ledwie 2 lata od pierwszej miesiaczki. Uważam ze można poczekac do stycznia.

Gość lek med
Moze byc i tak ze prywatny lekarz nie bedzie zlecał od razu wszytskich badan tylko po kolei .Czas i tak minie o kosztach nie wspominając.

Gość lek med
co do górali: nie leczy sie wyników tylko objawy a jeszcze dokładniej chorobę lub zaburzenia których wynikiem są objawy. Oczywiście ze będzie miała badania w klinice.Mysle ze dokłądniejsze niż w gabinecieprywatnym.

Gość henk1
wszystko j\est uwarunkowane od stsanu emocionialnego dziewczyny.delikatnie mówióc musi się zapozna

Gość Palę w piecu
Więc właśnie kobieta w klinice powiedziała to samo skoro takie wachania były to te dwa miesiące niczego nie zmienią . Dziękuje Pani odwołam wizytę i poczekam do stycznia na kompleksowe badania .

Gość popieram druidkę
i to jest właśnie to co w lekarzach kocham najbardziej! Po co zlecić od razu wszystkie niezbędne badania które wykonuje się z jednego badania krwi skoro można zlecać po kolei i wyłudzać po kolei za każdą wizytę od pacjenta/pacjentki kasę z kolejne wizyty - prawda? Dla 16 latki brak regularnych miesiączej jest równie ważne jak dla 35-latki bezpłodność! A co do objawów - mogą być wynikiem różnych zmian w organizmie - a leczone w sposób nieprawidłowy bez podstawowej diagnozy co do ich źródła prowadzą do większych szkód w organizmie niż do pożytku! I proszę mi wierzyć że mówię to z perspektywy własnego doświadczenia! Niewiele brakowało, a nie miałabym córy przez takie właśnie profesjonalne podejście prywatnego specjalisty!

Gość popieram druidkę
a Pani i córce życzę naprawdę profesjonalnego specjalisty! Dobrej nocy:)

Powyższy wpis jest mój mam problemy też z piecem . Myślę ,że poczekam spokojnie do stycznia być może tam poleży dwa trzy dni i wszytko na miejscu się wyjaśni .