Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co nas czeka

Czy wiatrówki stanowią zagrożenie dla naszych dzieci

Polecane posty

Gość co nas czeka

Jeszcze niedawno dostępna za pozwoleniem dziś można je kupić prawie wszędzie bo są świetną alternatywą spędzenia wolnego czasu Wiatrówki gładkie następnie gwintowane niewiele póżniej wersje z magazynkiem a obecnie wersje niemal że bojowe, mocne ,szybkostrzelne które w rękach sfrustrowanego nastolatka mogą stanowic zagrożenie.Czy nie idzie to za daleko. Zachęcam do wypowiedzi na temat dotępności wiatrówek broni czarnoprochowej która od jakiegoś czasu staje się coraz bardziej powszechna i dostępna. 1.Czy wiarówki , pistolety , strzelby ,karabiny czarnoprochowe powinny być dostępne w sklepach bez pozwoleń. 2.Czy broń palna powinna być dostęna powszechniej tak w usa. Proszę o szczere wypowiedzi szczególnie rodziców jak i hobbystów lubjących postrzelać

Gość darkmagic and power of love
Wiatrówka to także broń i powinny być pozwolenia :o wiek 18 lat nie ma nic do rzeczy.

darkmagic and power of love ---> idąc Twoim tokiem myślenia należałoby wydawać pozwolenia również na posiadanie noży, bo też mogą być użyte jako broń :o

wielbiciel 70B - skrzywdzić drugą osobę można nawet młotkiem czy śrubokrętem ale nie o to chodzi.Wiatrówka to broń miotająca niezależnie od tego czy napęd jest palny czy powietrzny to taka sama broń ;) Z wiatrówki gwintowanej o mocy 14 j można zabić człowieka. To powinno być zabronione a co dopiero te o mocy 17j które można kupić po skączeniu 18 lat.Potencjalny przestępca zyskuje broń którą może zabić kilka osób. Zgadzam się z autorem w jednej sprawie,jeżeli mają być dostępne to tylko wersje sportowe jednostrzałowe. Bo te karabinowe z magazynkiem o mocy 17 j to nie jest broń sportowa a raczej bojowa.Widziałam moc takiej broni i wiem że z takiego karabinku można wystrzelić serie która zabije każdego kto będzie bez kamizelki w odległości 10-15 m:(;)

IMHO mogą być dostępne, ale np. od 21 lat, a nie 18 cóż, jak ktoś zechce postrzelać do ludzi, to i tak postrzela, albo porzuca nożem, śrubokrętem, czy innym \"niewinnym\" sprzętem.

Może jest w tym trochę prawdy bo strzelba jednostrzałowa nawet gdyby wpadła w niepowołane ręce nie stanowiła by takiego zagrożenia jak te od niedawna wprowadzone atomaty szybkostrzelne na co2. coraz wiecej jest broni czarnoprochowej która od prawdziwej różni się niwewiele bo zabije bez problemu osobe nawet w kamizelce(np muszkiet) Moim zdaniem będzie właśnie tak jak w usa tylko z czasem,nie od razu.

No właśnie a co dopero dwururki czarnoprochowe przeciż z nich można zabić dzika z 30 m pociskiem kulowym(wiem bo mój wójek jest koneserem) to idzie za daleko, bo na taką broń wystarczy marne 18 lat:(

Jak ktos bedzie chcial kupic sobie bron(i to za mniej, niz wiatrowke), to ja kupi...chocby na stadionie X-lecia ;).

a to dobre bo ja mam rewolwer czarnoprochowy i mam skończone 25 lat strzelałem kiedyś w drzwi i przebiło na wylot ! w dodatku rozwaliło ściane ! super są te rewolwery bo bęben mieści 6 kul po załadowaniu, a nie trwa to tak długo mogę wywalić 6 pocisków o mocy która przewyższa tą z zwykłego normalnego pistoletu jaki noszą np policjanci w moim mieście:)

No właśnie. A teraz wyobraz sobie bandytę albo głupiego 18- latka który ma taką broń. śmieszne :(

Gość prawdziwy niemiec
bo wy to jesteście zacofani :D

Gość jaaaaaaaaaakakakaa
ja mam wiatrówke nie strzelam do ludzi ani do zwierząt :)

Zagrożenie dla dzieci? Ja bym to raczej nazwała zagrożeniem dla zwierząt! Sama chętnie sobie sprawię taką wiatrówkę i powystrzelam myśliwych.:( Ale wracając do tematu: 1)NIE!! 2)NIE!! Jak morderstwo może być hobby?

Gość jaaaaaaaaaakakakaa
strzelam sobie do tarcz na własnej posesji:D ale to faktycznie niebezpieczna zabawa, przeciez np puszke przebija na wylot

Gość ttj...
wiatrówki to rzeczywiscie moze być problem bo sa tanie... stopare złotych to kwota osiagalna dla dzieciaków:o uwazam ze nie powinno być na nie pozwoleń jednak powinno być przestrzegane zeby wiatrówki nie trafiały w rece dzieci; natomiast czarnoprochowce sa popularne jedynie wsród hobbystów, głównie dlatego ze na takie cos trzeba wydać zwykle ponad 1000zł. a jezeli chodzi o inna broń to chcacy ja posiadac powinni miec jasne kryteria które powinni spełnić:o napewno powinni miec aktualne badanie psychiatryczne i nie być karani

Gość paragraff
jaaaaaaaaaakakakaa, formalnie zgodnie z obowiazujacym u nas prawem nie wolno strzelać sobie do tarczy na swojej posesji, nawet z broni na która nie potrzeba pozwolenia:o ale oczywiscie nie badzmy takimi formalistam;)

wycofać to powinni broń palną- czarnoprochową bo będzie problem. wiatrówki jednostrzałowe nie są tak grożne,no co innego automat z mag 30 śrutów 17 j , ale tak jak wspominała darkmagic and power of love to przyniesie falę nieszczęcia , ale to nie uniknione bo należymy do UE. wyobrazcie sobie że w USA stan teksas można kupić M 16 tak samo jak tutaj wiatówkę, tylko na dowód :classic_cool::)

Gość szakal6
pie*******e bez sensu broń powinna być dostępna !!!

Gość prawdziwy niemiec
zacofane polskie ś****e :D

Gość mądry doradca z nieba
Jak ktoś ma zamordować to zrobi to bez wiatrówki czy innej broni. Pozwolenia powinny być zarówno na wiatrówki jak i na normalną broń Problem w tym że na broń palną dostać bardzo ciężko pozwolenie dletego poziom pozwoleń powinien być wyrównany i podniesiony do 21 roku życia zarówno dla wiatrówek,czarnoprochowców,strzelb,pistoletów,rewolwerów sztucerów...Wiecie ilu normalnych ludzi żyje w Polsce i nie może sobie postrzelać z powodu tak niedopracowanego prawa i ustaw :o

Gość szakal6
niedługo stanie się coś :( co wstrząśnie polską a ja będę sławny :) tylko gdzie i kiedy ? to jest pytanie :)

Gość USA na przykladzie
krajów z szerokim dostepem do bron i pokazuje jak wzrasta przestepczosc. Kanada, kraj sasiadujacy z USA tak samo wysoko rozwiniety ma mniejszy procent przestepstw z bronia, morderstw i to ogromny procent wracajac do tematu: 1. NIE 2. NIE

Gość o fuuuuuuuuck
a wogule dwururki zwane"dubeltówkami" są bez pozwolenia??

Gość szakal6
pewnie że są , niedawno kupiłem jedną za 1000 zł (obrzyn) wystarczy mieć 18 lat bo to model sprzed 1850 r mam też dwa pistolety i wiatrówkę automatyczną. zegarek rozpoczoł odliczanie :)

Gość ale whyyyyyyyyyy
a masz może jakiegoś linka???? do takich sprzętów?tzn do dubeltówek.Mam wiatrówke ale o dwururce to marze od dawna:) Naucze teściową kto tu rządzi:D

szakal6 pierdolisz bez sensu :p Te dubeltówki , rewolwery , pistolety , karabinky jednostrzałowe , muszkiety i inne czarnoprochowe giwery powinny być na pozwolenie a nie na osiemnastkę bo będzie tu drugi sajgon. ustawa zmieniła się z dnia na dzień i teraz każdy może mieć broń ! ??? to nie powinno tak wyglądać bo w końcu komu stanie się krzywda i wtedy będzie 😭 i żal. ps kiedyś na strzelnicy widziałem jak gość strzelał z takiej dubeltówki i po dwóch strzałach z drzwi została miazga !!! :(

Gość szakal6
a czy ja coś powiedziałem :o no właśnie :) teraz każda stara broń "ważne żeby wyprodukowana była przed 1850 r" jest sprzedawana jak wiatrówka.rewolwery i pistolety nowe można kupić nawet na militaria pl czy bron pl wiatrówka automat to samo. a ta moja dubeltówka to import ale wyprodukowana w 1849 r czyli ok :) przypominam że rok 1850 to lata western i każdy rodzaj broni czy winchestery czy obrzyny spełniają kryteria do sprzedaży bez zezwolenia.