Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Famme de cuisine

WASZE POPISOWE DANIE

Polecane posty

Gość Famme de cuisine

Czy potraficie przygotować coś co zwala z nóg gości :D ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obżartuszek
Zapiekanka szpinakowa Czas przygotowania: około 90 min. (ale warto :) Składniki: 3 piersi z kurczaka słodka śmietana (200ml) 1 kg szpinaku zioła prowansalskie makaron świderki cebula 3 ząbki czosnku 3-4 pomidory żółty ser (starty) przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę ok. 1 cm i podsmażamy (chwilę na dużym ogniu, żeby się podpiekł, a później pare minut na mniejszym) przyprawiając solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na tłuszczu po kurczaku podsmażamy drobno skrojoną cebulkę, a gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę. Gotujemy makaron (dużo, tak żeby starczyło na dwie warstwy zapiekanki), ugotowany mieszamy z kurczakiem i doprawiamy do smaku. Od szpinaku odrywamy liscie, płuczemy je kilka razy, obgotowujemy kilka minut, kroimy i wrzucamy na patelnię, żeby je lekko poddusić wraz z cebulką. Do śmietany dodajemy łyżkę mąki i zioła prowansalskie, następnie dodajemy ją powoli do szpinaku dokładnie mieszając i dusimy jeszcze chwilę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Żaroodporne naczynie (lub głębszą blachę) smarujemy masłem. Układamy warstwę makaronu, na to warstwę szpinaku, znów warstwę makaronu, dodajemy zioła, ser i pokrojone w plastry pomidory. Całość zapiekamy pod przykryciem (jeżeli używamy blachy to można przykryć ją pergaminem do pieczenia) przez 15 minut. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obżartuszek
Zachęcam do dzielenia sie przepisami, ciasta, napoje, wszystko mile widziane :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pokonać lęk
No i topik pada na pychol...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gotowanko lubić ja
Sałatka Amerykańska 2 piersi z kurczaka sałata 2 pomidory 1 ogórek wężowy 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy żółty ser Sos czosnkowy: pół szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i smażymy razem z przyprawami (oregano lub inne do kurczaka) na złoty kolor. Sałatę, pomidory , ogórek ze skórką , czerwoną cebulkę kroimy w kostkę, dodajemy kukurydzę i smażonego kurczaka, zalewamy sosem czosnkowym, doprawiamy.Ser żółty (tu istnieją dwie opcje) albo kroimy w kostkę i mieszamy razem z sałatką albo ścieramy go na tarce ( drobne oczka) i posypujemy sałatkę po wierzchu. Mniam!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SZARLOTKA Z PIANKĄ Nadzienie 2,5 kg jabłek cynamon cukier kryształ ciasto 5 żółtek 1 kostka margaryny 2,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy pianka 5 białek 1 szkl. Cukru kryształu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie: jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Usmażyć, dodać cukier i cynamon do smaku. Przestudzić zanim wyłożysz na ciasto. Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i wszystko posiekać. Następnie żółtka. Delikatnie zagnieść, ale tylko tyle, by produkty się połączyły. Ciasto nie może się rozpadać. Jeśli masz problem z połączeniem ciasta, możesz dodać łyżkę śmietany. Podziel ciasto na dwa kawałki 2/3 i 1/3. Większy rozwałkuj na wielkość blaszki do pieczenia, mniejszy kawałek włóż do zamrażalnika na ok. godzinę. Piekarnik rozgrzej do ok. 180 stopni. Blaszkę z rozwałkowanym ciastem włóż do piekarnika i spód podpiekaj przez ok. 10 min (chodzi o to, żeby nie zrobił się zakalec jak wyłożysz surowe jabłka i sok wsiąknie w ciasto) Sprawdź czy ciasto które jest w zamrażalniku stężało i można je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami? Jeśli tak to: na podpieczony spód wyłóż jabłka. Później ubitą pianę z białek. Na pianę zetrzyj ciasto które było w zamrażalniku. Piana: Białka ubić z cukrem kryształem na sztywno. Na sam koniec dodać płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Wtedy piana nie opadnie. Szarlotkę piec w rozgrzanym piekarniku (180-200 st.) przez ok. 30-40 minut. Najlepiej do chwili aż wierzch się zarumieniJ Jeśli nie masz czasu na smażenie jabłek kup słoik jabłek prażonych. W zależności od wielkości blachy i od tego co lubisz, potrzebujesz 1-2 słoiki (na okrągłą blaszkę tortową wystarczy jeden). Jeśli masz dużą blachę prostokątną, możesz dodać do ciasta z pół szklanki mąki i pół margaryny – ciasta będzie więcej, więc łatwiej rozwałkować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CAPPUCCINO Biszkopt 8 jaj szkl. cukru pudru 16dag mąki 4dag kakao łyżeczka proszku do p. 2 łyżki oleju Białka ubić, dosypując na końcu cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem, dodać do białek, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę przesianą z kakao. Ubiec biszkopt w prostokątnej blaszce/tortownicy(180stopni- 35min.) Placek kokosowy 20dag kokosu 5 białek szkl. cukru pudru łyżeczka proszku do p. 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej Białka ubić, dodawać powoli puder i nadal ubijać, na końcu dać kokos i mąkę+proszek. Delikatnie wymieszać. Upiec w 180stopniach na rumiano. Masa kawowa 5 żółtek 3 łyżki mąki 1 torebka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 2szkl. mleka kostka masła ok.30g kawy Cappuccino troszkę wódki (jeśli kawa jest niesłodzona, można dać roszkę cukru pudru) Żółtka utrzeć z mąką, budyniem i 0,5szkl. mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać budyń do gotującego się mleka, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać łyżkami wystudzony budyń, ciąglę ucierając. Na koniec dodać suchą kawę z torebki, utrzeć. Biszkopt przekroić na dwie części. Na spód dać połowę masy, na to ciasto kokosowe i drugą połowę masy. Przykryć biszkoptem, polać polewą czekoladową. PYYYCHAAA!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość misska kuchenna
Zjadłam zapiekankę szpinakową i szarlotkę- pyyycha :) Proszę o kolejne przepisy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Princopolo
A proszę bardzo :) Przepisy które podałam często robie na imprezy bo się sprawdzają :) NADZIEWANE MUSZELKI makaron Conchiglioni (duże muszle) * 250 g boczniaków (ewentualnie pieczarek) * 150 g szynki * 200-250 g żółtego sera mozarella (lub innego żółtego) * 3–4 łyżki kwaśnej śmietany * 1 cebula * 2–3 ząbki czosnku * 2–3 łyżki parmezanu * szczypta Vegety, sól, pieprz Sos czosnkowy: * 1 mały jogurt naturalny * 1/2 opakowania serka homogenizowanego naturalnego * 1/2 świeżego ogórka * około 4 ząbków czosnku * sól, pieprz * opcjonalnie zioła np. oregano i bazylia A jeśli nie chce się tobie bawić to ewentualnie gotowy sos Tzatzyki :) Boczniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwe z oliwek. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do smażących się grzybów. Następne dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Wszystko podsmażyć przez chwilkę i doprawić do smaku Vegetą. Podsmażone składniki przełożyć na talerzyk. W tym czasie pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na pozostałej 1 łyżce oliwy. Cebulę wymieszać z resztą składników. Ser zetrzeć na tarce dodać do przestudzonych lekko pozostałych składników, następnie dodać parmezan i śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i w razie czego doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotować al dente. Muszle nadziać farszem, ułożyć w naczyniu do zapiekania nasmarowanym tłuszczem. Przygotować sos czosnkowy. Jogurt wymieszać z serkiem. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o grubych wiórkach (odcisnąć z soku) i dodać do jogurtu. Przyprawić solą pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami i wymieszać. Można również użyć gotowego sosu Tzatzyki. Na każdej muszelce ułożyć kleks sosu czosnkowego. Piekarnik nagrzać do 180 C i zapiekać muszle przez 15 minut. OWOCE POD KOŁDERKĄ ten deser robie w sezonie ze świeżych owoców a poza z kompotu,mrożone lub z puszki 50 dag śliwek 50 dag gruszek garść rodzynek małe opakowanie cukru waniliowego szklanka płatków owsianych szklanka mąki razowej 1/3 szklanki oleju masło do formy posiekanych orzechów włoskich Śliwki umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki. Gruszki obrać, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne. Owoce wymieszać z rodzynkami oraz cukrem waniliowym. Formę natłuścić masłem, ułożyć w niej przygotowane owoce. Płatki owsiane połączyć z mąką i olejem, nałożyć na owoce. Piec godzinę w temp. 180°C. Po upieczeniu posypać orzechami włoskimi. Podawać na ciepło,ja daje lody lub bitą śmietane . ZIEMNIAKI FASZEROWANE 2 bardzo duże ziemniaki 1/2 papryki zielonej lub czerwonej 1/2 pominora 1/2 cebulki czerwonej 3 łyżki jogurtu i łyżka musztardy (najlepiej Francuskiej z gorczycą) odrobina startego sera 2 plasterki wędzonki (szynka, krakowska, ...) sól, majeranek, piepsz, zioła prowansalskie Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim Ugotowane ziemniaki wkładamy w gniazdka z folii aluminiowej i przekrawamy na krzyż do połowy. lekko rozkładamy palcami wymoszczamy je szynką następnie układamy w nich papryke pociętom w paski pomidorka pokrojonego, cebulkę i tak na przemiam Jogurt łączymy z musztardą dodajemy zioła, polewamy ziemniaki i posypujemy serem Wkładamy do piekarnika na 15 min /200c świetnie smakują samodzielnie lub moga być rewelacyjną dekoracją do dania głównego. naprawdę fajnie to wygląda i smakuje. ZAPIEKANE NALEŚNIKI-FASZEROWANE 20 dag mąki szklanka piwa szklanka mleka 2 jajka łyżka oliwy masło do smażenia i formy FARSZ: 30 dag cukinii po 10 dag bryndzy i twarogu cebula 3 łyżki masła 10 dag szynki gotowanej 5 dag parmezanu sól, pieprz Mąkę, piwo, mleko i oliwę ubić trzepaczką. Wymieszać z jajkami i solą. Odstawić na 30 minut. Gorącą patelnię smarować lekko tłuszczem i smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Cukinie umyć i pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać, posiekać. Szynkę pokroić w cienkie paseczki, tak jak cukinie. Bryndzę i twaróg rozdrobnić widelcem. Na maśle zeszklić cebulę, dodać cukinię i chwilę smażyć. Po chwili dodać szynkę i smażyć 3 minuty. Wymieszać wszystko z rozdrobnionymi serami, przyprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić naleśniki, złożyć na pół. Ułożyć dachówkowo w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posypać parmezanem i zapiekać 10 minut w temperaturze 190°C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Princpolo a gdzie
kupujesz bryndzę??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Princpolo a gdzie--------U mnie w mieście nie mam z tym problemu kupie bez problemu nawet w małym spozywczaku.A z większych to napewno dostaniesz w Tesco bo tam często kupuje.Powinnaś w każdym razie dostać bryndze w każdym większym supermarkecie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Princpolo a gdzie
a tak serio to co to jest?? Bo ja nie wiem :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
princpolo a gdzie------------To rodzaj sera.Ma kolor biały i przypomina kosystencje twarogu,naprawde pyszny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Princpolo a gdzie
mhmhmh - poszukam :) a znasz może jakieś przepisy w wersji light?? Borykam się ze sporą nadwagą, od roku próbuję coś z tym zrobić ale bez skutku :( Po ciąży przytyłam prawie 20 kg :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Princpolo a gdzie----- Ja w czasie ciązy przytyłam 25 kg :) Też bylam na diecie tak więc później z miłą chęcia podrzuce coś mniej kalorycznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Princpolo a gdzie
super to czekam :) udało Ci się wrócić do dawnej figurki?? ja marzę o tym :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to dla Ciebie Princepolo - sałtka :) I dla innych Seler korzeń zetrzeć, 2 jabłka zetrzeć, rodzynki, rozdrobnione orzechy włoskie - jogurt naturalny, cukier, kwasek cytrynowy Przepyszne i przezdrowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Princpolo a gdzie----- Udalo się,było strasznie trudno i zajeło mi to rok czasu.Ale odchudzalam się powoli,nie głodując tzn słodycze raz w tygodniu,gotowane mięso i chude,chude warzywa,owoce,warzywa. I troche sportu :) -Coś na ząb mniej kaorycznego to robiłam coś takiego-marchewka,kalafior,brokuły gotowałam na aldente (ehehhe nie wiem jak to się psize) i do tego dip czoskowy. -Koktajl malinowo-gruszkowy 200 g malin 100 ml nektaru gruszkowego 200 ml łagodnego odtłuszczonego kefiru 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej wszystko zmiksować -Faszerowane pomidory i papryka po strąku czerwonej i żółtej papryki 2 strąki zielonej papryki 4 duże pomidory 25 dag ścisłego twarogu półtłustego 3 jaja 4 młode cebulki ze szczypiorem mały słoiczek czarnych oliwek 2-3 łyżki oliwy ząbek czosnku sok z połowy cytryny pół łyżeczki sosu worcester 2 łyżki bułki tartej pieprz sól Strąki papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek. Pomidory umyć, z każdego ściąć czubek i łyżeczką wydrążyć miąższ. Ułożyć pomidory na sitku tak, by wyciekł z nich sok. Do twarogu wbić jaja i utrzeć w gładką masę, dodać drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorem, oliwki pokrojone w plasterki i czosnek roztarty z solą. Przyprawić masę solą, pieprzem, sosem worcester i sokiem z cytryny. Jeśli trzeba, zagęścić bułką tartą. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową posmarowaną oliwą. Napełnić farszem połówki pomidorów i papryki, ułożyć na folii. Brzegi folii lekko zagiąć. Upiec w gorącym piekarniku DobraEnergaia------------napewno wypróbuje świetnie brzmi .Jestem ciekawa tym bardziej jak seler będzie smakował w takim zestawieniu :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maselko
Ej a co to jest ogórek wężowy??? a moze byc normalny ogorek szklarniowy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Princpolo a gdzie
Dziękuję Ci bardzo Princpolo :) Smakowicie brzmi :) Jak masz coś jeszcze podrzuć - będę wdzięczna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
masełko------------ Wężowy to ten bardzo długi :) Princpolo a gdzie---------Jak lukne do moich porzepisówto napewno się nimi podziele :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Princpolo a gdzie
Dzięki :) 😘 Marcel od rana mi rozrabia a przede mną sterta prasowania i sprzątania :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:) Seler w tej sałatce smakuje orzechowo. Druga moja \"popisowa\" sałatka: zblanszowany brokuł podzielony na różyczki,, łodyhę mozna pokroić w zgrabną kostkę, pomidory sparzyć i obrać ze skóry - pokroić, orzechy włoskie - wymieszać z sosem winegret. Teraz całośc delikatnie połączyć z kostkami sea feta. Pyszność :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Princpolo a gdzie
W czerwcu skończył 2 latka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na dodatek
A ja kocham sosik: 3 łyżki majonezu (Helmans Babuni) 1 łyżka ketchupu (Pudliszki) 1 duuży czosnek (lub mniejszy dla tych co go wolą w mniejszych ilościach)- wycisnąć oregano i bazylia (ja daję dużo) Wymieszać wszystko dokładnie. Sos świetny do pizzy (na wierzch i pod spód też), ale na kanapki też pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mniamuśna
up, proszę o dalsze przepisy :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosze powiedzcie
a bryndza to z czyjego mleka jest? koziego moze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×