Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie bedzie rolnik żarł za moje

mam nadzieję że wreszcie zlikwiduja KRUS...

Polecane posty

Słuchajcie, mam już naprawdę dosyć Waszej ciemnoty. Kto z Was płaci za rolników???? To jest bzdura totalna!!! Zazdrościcie niskiego KRUS\'u? Proszę bardzo - każdy z Was może zrobić papiery rolnicze, kupić hektar ziemi (ok 20tys. zł) i zarejestrować się jako rolnik. Są chętni? Zapraszam!! Wolne od pracy (a właściwie prawie wolne) jest zazwyczaj od listopada do lutego, jeśli nie liczyć prac typu bieganie po szklarniach i palenie w piecach, czyli dorzucanie łopatą węgla, tak co kilka godzin i wysiew roślin w szklarniach, na następny sezon. Poza tym pracuje się od świtu, a czasem od godziny 4 w nocy, do późna (20-21 godzina), czasem jeszcze biega się po nocy przenosząc po polach ciężkie rury, bo tylko w nocy w upały można podlewać pola. Są chętni? Tak myślałam.. Co do kasy - nie będę się już tutaj rozpisywać o wielkości nakładów i zysku (nie wygląda to najlepiej), ale napiszę Wam o tym czego zazdrościcie najbardziej - KRUS. Tak - koszt to ok 260zł na kwartał. Super, nie? Ile dostaniecie kasy jak pójdziecie na zwolnienie? Zdaje się że 100% pensji. A ile dostaje rolnik? Jeżeli zwolnienie krótsze od 30 dni, to dostanie.. NIC! Przy dłuższym stawka po ostatniej podwyżce 8zł/dzień. Chcecie dostawać za miesiąc zwolnienia 240zł? Serio? Dalej - to co bardzo chętnie wykorzystujecie - urlop macierzyński 100% płatny. A co z rolnikami? NIC bo nie ma żadnej kasy na macierzyński!! Myślicie że rolnicy nie chcieliby płacić większego KRUSU i mieć takie same świadczenia jak Wy? Znam wielu rolników, są nimi też moi rodzice. I powiem Wam, że owszem, chcieliby. Zwłaszcza że tą samą stawkę płacą Ci co maja hektar ziemi i ci co maja 200 hektarów i każdy z nich na emeryturze (jak dożyje) dostanie tez tyle samo - aktualnie 560zł. I jeszcze jedno - nei Wy dopłacacie do rolników, tylko Unia dopłaca do produkcji, żebyście Wy mogli w mieście kupić tanie warzywa, a jak się skończą unijne dopłaty i za kilogram ziemniaków przyjdzie Wam zapłacić 10zł, to wtedy pogadamy o tej Waszej zazdrości. Jeszcze raz zapraszam chętnych zazdrośników do przejścia na rolnictwo!!

Gość a czy ktoś im kazał
byc rolnikami, jak tak źle to po co to jeszcze robią, toz to jest czysty masochizm... :o

Gość cu d gospodarczy
Bo z cegos musza zyc. A w Irlandii już nie ma wolnych miejsc.

Gość niech sprzedadzą ziemię
którą maja i się przekwalifikują...

A czy widzisz tutaj narzekających rolników? Bo ja widzę że ktoś inny tutaj narzeka. Powiem Wam, że większość tych rolników których ja znam, ma naprawdę ciężko, ale oni robią to co robią, albo dlatego że to chcą robić (są przywiązani do ziemi i tradycji), albo nie mają innej alternatywy. Zaraz napiszecie że można się przekwalifikować - owszem, młodzi tak i często tak właśnie robią, idą na studia i nie wracają już na wieś. Ale jak na litość boską przekwalifikować 40-50 latków? Wysłać ich na studia?? A potem będą na nich czekać tłumy chętnych pracodawców?

Gość niech ida do Tesco ak jak
moja mama, któą nie stać na zakup ziemi i bycie rolnikiem... :o

Gość cu d gospodarczy
wypowiadają się ludzie bez wyobraźni. Uwierzyli tuskowi w cuda... teraz sami cuda wymyslają. Rzezcywistości nie da sie tak łatwo zmienić. A dla rolników SZACUNEK przede wszystkim!

Gość cu d gospodarczy
Dal Pani na kasie w TESCO róznież szacunek. Ona też odwala ciężką robotę. Ale to już wymysł gospodarki liberalnej!

Gość tak tak to prawda
http://ww6.tvp.pl/2834,20071018582577.strona to ze rolnicy płaca mało wam bardzo przeszkadza a to ze emigranci nie beda wcale płacic jest ok??

Gość nie zlikwiduja KRUSU
wiec niech rolnik placi taki sam zus jak pani w tesco

Gość cu d gospodarczy
jak młotem o ścianę! A ile Zusu płaci Pani w Tesco? Ja wiem: składka Emerytalna: 91,35 entowa: 32,76 Chorobowa: 22,93 + / - kilka groszy . W sumie 147,04 zł

Gość 147 co miesiąc
a rolinil 260 na kwartał...

Gość cu d gospodarczy
Nie bądźcie ludzie tak ograniczeni! Pani z Tesco ma źle, rolnicy też maja źle. Ale Pani z Tesco chce żeby rolnicy mięli jeszcze gorzej...wtedy lepiej się poczuje? Co jej to da?

.. i niech rolnik dostaje świadczenia chorobowe i urlopowe takie jak pani w Tesco.. PS: wcześniej zapomniałam dopisać, że oczywiście za urlop wypoczynkowy też rolnik nic nie dostanie, bo nie ma czegoś takiego w KRUS'ie. A szacunek należy się wszystkim ludziom pracy, zwłaszcza tym, którzy pracują tak ciężko jak rolnik, górnik i pani na kasie w Tesco też.

z wyjatkiem tych w anglii im sie naleza szcególe przywileje PO proponuję abolicję podatkową. Chodzi to, by pieniądze zarobione za granicą można było zalegalizować w Polsce za jednorazową opłatą. Platforma chce pomóc ludziom powracajacym zwalniając ich na kilka lat z podatku, składek emerytalno - rentowych oraz proponując preferencyjny kredyt startowy.

Gość a w szpitalu
Obok siebie lezy ten z KRUSEM - za cudze i ten co płaci ZUS - swoje WIELKIE pieniądze

Gość a co rolnik robi w zimie
NIC więc ma jdne wielkie wakacje...

Do postu powyżej - poczytaj mój długi wpis, to się dowiesz co rolnik robi w zimę. Jak zazdrościsz takich długich wakacji, to ponawiam zaproszenie - kupuj ziemię i startuj na rolnika. Faktycznie 2,5 miesiąca kiedy się nic nie zarabia, a w międzyczasie ma trochę obowiązków - normalnie żyć nie umierać :o

Gość to niech wtedy w tesco
popracuje i ZUS zapłaci

Gość cu d gospodarczy
sarkastyczna cyniczko ... jawiem jak wygląda zycie rolnika i podzielam Twoje zdanie w 100%. Białymi kołnierzykami z Warszawki sie nie przejmuj. Oni nie potrafią wyjrzeć za czubek własnego nochala. POZDRAWIAM WSZYSTKICH ROLNIKÓW!

Gość cu d gospodarczy
Igrek... ta abolicja tez niesprawiedliwa. Ale może już bym to przełknęła. Niech przyjeżdżaja. Niech inwestują swoja kase.. Może tak lepiej niz dąc na zmarnotrawienie Platformie. Zamiast zapłacić podatku, niech lepiej kupią materiały budowlane na dom... dadzą zarobbic budowlańcom. Budowlańcy dadzą zarobirolnikom. i tak sie będzie koło kręcic.

Gość o co chodzi z ta abolicja
Tzn. ze PIS chciał mi zabrac moje ciezko zarabiane pieniadze za granica? Bo juz podwojny podatek placilam - kaczorom i w obcym kraju. I jeszcze im malo? Jeszcze chcieli odebrac?