Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anetttte

Nie ustępuje miejsca starszym w tramwajach i autobusach

Polecane posty

No i bardzo dobrze,jako pierwszy pustak Rzeczpospolitej to powiem,że chama nie tylko poznać po berecie.Cham,nawet jeśli już nie nosi białych skarpt to tylko będzie chamem w innych skarpetach.A zresztą po co a wami dyskutować?Zawsze gdzieś te białe skarpetki się pokażą a słoma z butów jest nie do ukrycia.Nasze dzieci patrzą na to jak się zachowujemy.I* kurna,moje ci ustąpią choć mam ogromną ochotę powiedzieć,że kurna jak będą dorosłer to żeby dupy nie podniosły,bo to pewnie \"panienki\" z kafe dupę kładą na siedziskach.

Gość puszka maruszka
teraz wszyscy sa brutalni nawet ludzie starsi!!!

Oko cyklonu a ty kanar jesteś,że wiesz,że nie zapłacił?Jeny,jakie to wszystko proste,a wystarczyło żeby rodzice albo gumkę przed albo odrobinę zainteresowania po.

Pomaganie słabszym jest psim obowiązkiem każdego człowieka, chyba że jest śmierdzącym, grubym pierdzącym na fotel nieczułym egoistą, od tego zacznijmy.

jechalam autobusem i widzialam taka sytuacje : siedzialy sobie 2 kolezanki z 2 malenkich dzieci na kolanach bez wozka no i jakich starszy facet z geba do nich ze czemu one miejsca nie ustapia ale nie widzial z tylu ze ona maja te dzieciaczki no i jedna powiedziala ze ona placi za bilet to moze sobie siedziec ze taki jest jej przywilej skoro zaplacila za bilet no i miala racje ale dziadek oburzony zaczal sie na nia drzec ze co z niej wyrosnie, itp... tak to jest ze niekiedy starsi ludzie sie rzucaja a nie wiedza dlaczego ktos siedzi a nie stoi zreszta masz racje chinka:) ja place to moge siedziec poza tym jak ktos sie kulturalnie zachowuje to oczywisicie ze ustapie miejsca ale jak ktos na chama wchodzi na mnie to sorry..

Szacunek dla starszych jest naszym obowiązkiem :starość ,niedołęstwo nastepnie śmierć jest nieodłączną częścią życia.Kultura społeczeństwa objawia się również w traktowaniu starszych jutro tą staruchą może być wasza mama a ileś lat może to być każdy z was.Jestescie młodzi ,nie rozumiecie co to znaczy ból całego ciała ,poruszanie się z trudem ,ale pewnego dnia większość z was tego doświadczy.Wyśmiewanie starszych ich poglądów ,wiary jest chamskie i nie na miejscu.

na pewno ty rozumiesz co to znaczy bol i niedolestwo majac 40lat;] poza tym jesli ktos jest niedolezny albo obolznie chory to lezy w domu albo szpitalu a nie jezdzi autobusami poza tym o jakims ty obowiazku mowisz? czy to jest napisane w konstytucji czy jak? to mozna nazwac przywilejem tych osob ze ktos ustapi im miejsca ale sorry! jezeli ktos na tobie cos wymusza to zgadzasz sie na to tak po prostu? nie prawda? to dlaczego ja mam ustepowac miejsca jesli ktos nade mna sapie, szturcha?? jakby ladnie kulturalnie poprosil to od razu bym ustapila...

Gość burza mnie przeraza
Adelajda62 Nie jest obowiazkiem. Polska jest krajem wolnym i demokratycznym. To co jest obowiazkiem jest zapisane prawnie. Nie przypominam sobie zeby gdzies byl taki zapisek. Tak wiec ustepowanie miejsca OBOWIAZKIEM nie jest. Tak samo jak np glosowanie. Hitlera tez pasem wychowywali. Efekty bylo widac. Nie masz za grosz wiedzy o najbardziej elementarnych podstawach psychologii. A jesli metody wychowawcze ograniczaja sie dla Ciebie tylko do "bicia pasem" i "bezstresowego wychowania". Wspolczuje Twoim dzieciom. Mam nadzieje ze ich nie bijesz bezstresowo pasem. Prawo- nie Psychologia- nie Moze idz ugotowac mezowi obiad? Bo ide o zaklad ze jestes z tradycyjnej rodziny patriarchalnej

Oko cyklonu a ty kanar jesteś,że wiesz,że nie zapłacił------- Proste i logiczne: Wszedł drzwiami, przed moim miejscem , Zaraz sie wepchał na moje miejsce. Przejechaliśmy kilka przystanków i jakoś nie zauważyłam, żeby sięgał po bilet ,Nie chce mi się dalej wyliczać....

fajna tu chodzi po prostu o zrozumienie starszych osob, im jest ciezej niz mlodszym, ze wzgledu na wiek czesto sa to samotne osoby, wiecej wyrozumialosci potraficie byc bardzo surowi w swoich ocenach;/

To nie jest moim obowiązkiem a jedynie okazaniem dobrej woli. Jestem zdania, że skoro, starsza, niedołężna, schorowana staruszka, ma siły na wykłócanie się o miejsce siedzące w komunikacji miejskiej, to i ma siłę na stanie. Oczywiście jak widzę starszego człowieka to nie odwracam głowy, ale nie przesadzajmy.

Ile mam lat to nie twoja sprawa głąbie ,na pewno nie 40 zresztą z takim pustakiem nie będe polemizować .Ty nigdy nie masz nic mądrego do powiedzenia.

Gość *****ona*****
ja tez nie ustepuje miejsca w autobusach ani w tramwajach ze wzgeldu na stan zdrowia. mam chore kolano jest niestabilne i jak tylko autobus skreca cyz gwaltownie hamuje to moge sobie je uszkodzic ale co taka starsza babcie to interesuje jestem mloda to MUSZE wstac...mam sobie na czole napisac ze czekam na operacje i musze siedziec?? tak samo jak laska ma okres boli ja brzuch to co tez ma to sobie na czole napisac?? napawrde rozumie starszych ludzi ze to jzu sily nie te ale oni woogole nie szanuja mlodych nie dosc ze WYMAGAJA bo im sie NALEZY siedzenie to wogole nie mysla o tym ajk ta druga osoba sie czuje czy akurat moze wstac i ustapic!! zawsze ustepiowalam miejsca a teraz jest mi strasznie glupio jak stanie taka nademna i sapie albo opwoaida wszystkim dookola jak ta mlodziec nie ma dzis szacunku do starszych i musze przynac ze nie raz pod wplywem wstyudy jak tak gada na caly autobus to wsatje tylko ciekawe kto by mi potem zapalcil odszkodowanie jakby mi sie cos stalo...

Ja jednak jestem wdzięczna rodzicom,że wychowali mnie jak wychowali.I pewna jestem,że na starość trafię na kogoś,kogo rodzice też kochali na tyle,żeby mu wpoić pewne wartości.Ja jestem pewna,że na starość nie będę stać,bo jak Kuba Bogu i w ogóle,każdy dobry uczynek wróci do ciebie,i zły również.Więc klikajcie sobie dalej jak to jesteście dziś bezczelni,może dzieci dzisiejszych kafeteriuszy wam rzucą w twarz,jak nic nie jesteście warci.Ja tam wychowuję swoje córki w poszanowaniu dla drugiego człowieka.No,to pa z życzeniem poszanowania kiedyś tam.

ariane:) ale ty chyba nie rozumiesz:) skoro starsza osoba jest taka slaba i w ogole to skad w niej tyle sily zeby sie pchac do autobusu? skad w niej tyle sily zeby z wejscia nagle raz ciach szybko usiasc?? czesto takie osoby sa z laska a laska pomaga ich chodzic a tu nagle taka sile dostaja? tego nie rozumiem... i jeszcze raz powtarzam ze jak ktos jest kulturalny to i ja jestem kulturalna ale jesli ktos cos robi na sile albo wymusza to niech spada

rozumiem ze takie nachalne zachowanie może irytować ale i tak jestem w stanie zrozumiec te starsze osoby

Wszechpolka, Krwawa Mańka. To nie jest obowiązkiem :O tylko dobrą wolą :P przecież nie włamujecie się do Misztala i nie karzecie mu oddać pieniędzy na sierociniec. Nie można zmuszać nikogo do \"pomocy\". Ludzie powinni być równouprawnieni, a nie wartościowani według tego czy innego kryterium. Starsi powinni zasłużyć na szacunek młodych, młodzi na szacunek starszych.

a ja wlanie nie bo sily nie maja zeby stac ale zeby sie pchac na siebie i sapac i czesto jeszcze pokazywac jakie to niezadowolone jest to maja... krwawa moze i ejstem mloda ale kulture posiadam a ty takim wyzywaniem pokazujesz jak cie rodzice wychowali no i jak ile wydzielilas tym swoim dzieciom jedzenia dzisiaj?a m oge skorzystac z wanny czy musza zaplacic?:o

Gość ja rowniez nie ustepuje
ona ... rozumiem cie ... ja juz mam zdjety gips ... ale moje kolano gdy stoje dluzej na nogach zaczyna mnie bolec ... noa lae jak napisalas co to obchodzi starsze osoby ??? Nigdy nie mialam takiego stosunku do starszych ... zawsze ustepowalam miejsca ... dopiero choroba uswiadomila mi jakie to beznadziejne osoby ... zaloze sie ze w naszym wieku tez nie ustepowali miejsca starszym ...

Gość raz pod wozem raz na
A czy tylko osoby starsze sa chore i słabe,ze tylko im trzeba ustepowac miejsca.Czesto młodzi sa chorzy i słabi

a ja najbardziej nie rozumiem takiego gadania ze jaka to mlodziez w dzisiejszych czasach jest... ano taka ze kulture posiada i kulture wymaga

Oko Cyklonu ->jak już był tak stary to może nie musiał kasować biletu?A może miał miesięczny?Nie wiem jak to jest w komunikacji miejskiej,z wypowiedzi wynika,że nigdy nie powinnam się dowiedzieć.Rany,jak możecie być tak nieczuli?Wierzycie,że tak się wasze życie ułoży, że wy nigdy w tej komunikacji???

ale o to chodzi ze starsze osoby to gowno interesuje bo im sie przeciez nalezy niech sobie szofera wynajma i placa to wtedy powiedza ze im sie nalezy miejsce, itp... komunikacja miejska, jak nazwa wskazuje jest dla wszystkich a nie tylko dla starszych osob

Uważam że wiekszość starszych ludzi zasłuzyło sobie na szacunek młodych nikt nie zmusza nikogo do jakichś heroicznych czynów ,to po prostu takie niepisane prawo ,gest dobrej woli.Wiele zawdzięczamy starszemu pokoleniu ,pracowali w ciężkich komunistycznych czasach,wiemy jak niskie są emerytury ,jak słaba służba zdrowia chyba odrobina szacunku się należy a nie wyzwiska od moherowych beretów .

Gość Wioletta Sz
Słuchajcie, to jest oburzające, co za niewychowana młodzież, powinno się w tramwajach umieścić tabliczkę - miejsca siedzące dla osób powyżej 50 roku życia, wy jesteście młodzi i możecie stać, NAWET JAK SĄ MIEJSCA WOLNE!! Powinniście się liczyć z tym że starsza osoba może wsiąść i dlatego nie tylko powinniście ustępować starszym ale poprostu nie zajmować tych miejsc one nie są dla was!