Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anetttte

Nie ustępuje miejsca starszym w tramwajach i autobusach

Polecane posty

gest dobrej woli - zgadzam sie ale nie zgadzam sie jesli ktos mowi ze oni tacy schorowani ale zeby dobiec i jeszcze wskoczyc na miejsce to maja sile nie? cud jakich czy co?

Kiedyś byłam świadkiem dziwnego zdarzenia. Tramwaj. Godzina 7.00. Ludzie jadący do pracy, szkoły, na uczelnię. Komunikacja miejska w dzień powszedni, o tak wczesnych porach jest przepełniona. Siedzi sobie młoda dziewucha w ciąży. Dałabym jej 17 - 18 lat, ale to mało istotne. Wchodzi sobie a raczej przepycha się dziadzio i wprost krzyczy na nią, że ma jej ustąpić miejsce, ludzie zwracają mu uwagę, żeby nie krzyczał, bo kobieta w ciąży jest a on z tekstem, że jego to nie obchodzi, pieprzyć się umiała to i bękarta urodzi. Kochani niedołężni ludzie.

a tam wychowuję swoje córki w poszanowaniu dla drugiego człowieka.No,to pa z życzeniem poszanowania kiedyś tam------ W porządku, że je tak wychowujesz, ale co byś powiedziała na taka sytuację: jedzie autobus średnio zatłoczony (tzn raczej wszystkie miejsca są zajęte,może 3-4 osoby stoją). Przy środkowych drzwiach za szybą siedzi może z 13 letni chłopak. Siedzi on tyłem do drzwi nie widząc kto wsiada na przystanku. I teraz zaczyna się najdziwniejsze: Na kolejnym przystanku środkowymu drzwiami wsiadają dwie starsze panie (tak około70-tki). Od wejścia podchodzą do tego chłopca i zaczynają go wyzywać, jakie te dzieci są niewychowane , co on sobie wyobraża i jakim wogóle prawem śmie siedzieć itp. Siedziałam niedaleko i widziałam całą scenę. Chłopak czerwony wystrzelił ze swojego miejsca i stanął obok przy oknie, a jedna z tych kobiet siadła na jego miejscu, cały czas rzucając pod jego adresem tzw epitety.

Gość raz pod wozem raz na
Krwawa manka a młodzi teraz to niby w takim niesamowitym dobrobycie zyja ,ci starsi mieli kiedys ow eile lepiej niz młodzi w dziwsiejszych czasach

Ta dyskusja jest okropna. Ludzie czy Wy nie macie starszych ludzi w rodzinie: babci, dziadka itp? Zero szacunku. Czy młodych Polaków już tylko ulica wychowuje?

wioleta a pomyslalas ze niektore osoby mlode sa inwalidami? pomyslalas ze ktos ma np jedna noge krotsza albo dluzsza i jak ma stac kiedy w autobusie trzesie?? a jak kobieta w ciazy to tez ma stac zeby upadla na brzuch na pierwszej lepszej dziurze czy jak? a mlode osoby ktore maja problemy z kolanami?? to ze ktos jest mlody nie znaczy ze automatycznie jest zdrowy

Gość tak tak kkk
autorka topicu ma niestety troche racji ,sama kiedys jechala z chlopakiem w autobusie a jakis staruszek (do tego wredny) potrafil przejsc z konca tramwaju na sam poczatek tylko dlatego zeby mnie z tego miejsca wywalic! jeszcze go nie zauwazylam jak stanal nade mna a on pretensje na pol tramwaja ze mu nie schodze ...

poza tym z tego co mi babcia mowila w czasach komuny ludzie mieli lepiej w sklepach moze niczego nie bylo ale zawsze praca byla i nie jakas ponad sily to bzdury jak ktos takie cos pisze a teraz ludzie mlodzi pracy nie maja i to jest najgorsze

krwawa - mi brak kultury?:P ty kobieto sie opanuj bo ja cie od glabow nie wyzywam moze jednak tobie ten pas w dziecinstwie by sie przydal bo widac rodzice nie umieli wychowac

krwawa zreszta o czym my rozmawiamy? ty tez masz takie przeswiadczenie ze tobie sie wszystko nalezy a za co? bo pracowalas? miliardy ludzi pracuje a niektorzy jednak posiadaja kulture i nie wyzywaja innych

Strasznie koloryzujecie ,kobiety w ciąży ,matki z małymi dziećmi ,inwalidzi przecież nikt nikogo nie zmusza do ustępowania miejsca są wyjątki od reguły dyskusja toczy się wokół młodych zdrowych ludzi wieszających psy na staruchach zresztą to sprawa sumienia każdego człowieka .Niektórzy nastawieni na konsumpcyjny tryb życia i przyzwyczajenia że świat kreci sie wokól nich będą dalej bronić swoich racji.

krwawa czytac umiesz czy musisz sie do podstawowki cofnac?? tyle osob napisalo co widzialo w autobusach, sytuacje z chorymiy ze stary wymaga bo mu wolno? slepa czy jak?

no ale nie odpowiedzialas mi na pytanie czy dziecku jedzenie wydzielilas i ile pobralas oplaty za uzycie wanny i wody:D

\"amita ale starsze osoby chyba nie musza miec biletu, jezdza chyba za darmo wiec dlatego nie kasowal\" Fajna,moja wypowiedź była do Oka cyklonu.Ogólnie powiem,że nie wiem czy chcę w tym kraju dożyć starości.Mam nadzieję,że mnie chuj strzeli nagle albo niestety rodzinę obciąży moim kalectwem.Bo jendego jeset pewna\"nie chciałabym kafetriusza spotkać na swej drodze.

Ciekawe skąd u ciebie takie informacje że mi sie coś należy-pracuję to mam zarabiam to wydaję ,porozmawiamy dziecko jak trochę podrośniesz bo wygłaszasz puste teorie bez pokrycia .

Gość ja rowniez nie ustepuje
Hmmm ... widze ze ktos tu kompletnie lekcewazy moje posty ... czyli osoba chora tez powinna ustepowac starszej osobie miejsca tylko dlatego ze jest starsza i ma wiele zmarszczek ??? A pisanie, że miejsca dla siedzacych powinny byc udostepnione od 50 roku zycia uwazam za kpine ... Place za bilet miesieczny ponad 100 zl wiec tak samo mam prawo siedziec jak osoba starsza ...

a nie strzela cie amita chuj jak jakas babka sapie i wymaga zebys jej ustapila siedzienia? ale przeciez ona taka chora i beidna i slaba... ta kurwa sraly muchy:/

Krwawa Mańka. To starsi ludzie nauczyli mnie, że często dostaje się \"opieprz\" za to, że oni nie są wcale tacy starzy...! Więc ustępowaniem też człowieka można urazić. W przypadku wcale nie leciwego mężczyzny zostałam skrzyczana za to praktycznie, że nie zauważyłam go, jak stał za moimi plecami. Nawet nie pomyślałam, że to osoba starsza. Mimo, że ustąpiłam miejsca, to przez 5 przystanków bodajże jechałam będąc za moją beszczelność zjeżdżana. Starszym ludziom często brakuje kultury. Już pomijam babcie chodzące o dwóch kulach, które biorą pod pachę, biegnąc do autobusu (?!).

Krwawa Mańka, jaka koloryzacja? większość starszych ludzi jest zdania, że te miejsca są przeznaczona dla nich i gdyby tylko mogli, to poprzyczepialiby do każdego siedzenia etykiety z imieniem i nazwiskiem, swoistego rodzaju rezerwacja.

no krwawa manka ci odpowiada:D ze kazdej osobie ktora ma zmarchy automatycznie powinno sie miejsca ustapic:D i nawet jak nie masz nogi to chuj ja obchodzi:P no krwawa jak tam z jedzeniem?:P

Gość tak tak kkk
Persymona ,dokladnie o tym samym pisalam! dziadek niby inwalida ale sily mial biec po trzesacym sie tramwaju z konca ku poczatkowi.....;/

krwawa sama jestes pusta bez kultury jestes kobieto i ciebie jak spoitkam w autobusie miejsca nie ustapie chocbys miala umrzec na podlodze no ale jak z tym jedzeniem?:D bo przeciez pisalas ze wszystko twoje, to chyba jedzenie i wanan tez twoja nie?:P

tak na temat krzyza a ty pisalas ze wszystko jest twoje bo to twoje mieszkanie, ze dzieci musza sie ciebie sluchac i takie tam to ci kazdy pojechac pustaku ze jedzenie pewnie tez wydzielasz, za wanne i prysznic tez ponbierasz koszta:D ah starosc nie radosc nie?:P pewnych rzeczy sie juz nie pamieta:D

Gość wiecie co..
a ja i się zgadzam z autorką i nie - bo fakt są to ludzie starsi i jakiś szacunek im się należy natomiast coraz częściej mnie wkurzają, bo są po prostu bezczelni ja prawie zawsze ustępuje miejsca (wyjątkowo siedzę w autobusie jak się źle czuję) ale mam na to coraz mniejszą ochotę jak widze taką roszczeniową postawe starszych osób ostatnio wchodzi taka babcia do autobusu - oczywiście z nieodłącznym wózeczkiem na zakupy, no to ustepuje jej miejsca i staję jakiś metr dalej za barierką a ona nie dość, że mnie odepchnęła jak siadała, to jeszcze drze się na cały autobus, żebym sie przesunęła, bo nie ma gdzie wóżka postawić - jakby nie mogła przy siedzeniu albo wchodzą takie i nie podoba im się gdzie stoisz to jest poprostu zwykłe chamstwo i właśnie nie młodzież jest niewychowana tylko tacy ludzie