Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tiny tiny girl

Czy wracac do Polski po 5 latach emigracji??

Polecane posty

Gość hmmmmkslfl

Gość Polak któy jest juz Anglikiem
a ja nie wróce bo po H.U .J za pszeproszeniem :( jestem w angli i też jestem 200% do przodu a jak niedługo wyjadę z tąd do usa do życie podskoczy o kolwjne 200% albo nawet 500%

Gość polaku................
jestes strasznie zadufany w sobie ... niestety wyobrazam sobie ciebie jako typowego cwaniaczka (ktry jednak polskiej ortografii nie zna!) z lysym lbem i p[rzeklinajacym--- jak powyzszy przykladzik pokazal .... zycze ci dobrze ... ale dawaj dobre swiadoctwo o Polakach, nie badz jak przeklinajace barachlo spod budy :(

nie jestem łysy i nie noszę glanów :D ale prawda taka wiesz jaka ? :) taka :) że :) GOWNO PRAWDA :D niestety :( w polsce będzie dobrze dopiero jak będę amerykańskim emerytem i zwiedzę śwata i będe miał domek z małym basenem ;)

Tez mieszkam za granica juz od 16 lat, maz od 17 i co kilka lat napada nas chec powrotu do Polski. Zyje sie tu nam bardzo dobrze- materialnie. Brak rodziny i przyjaciol dobija. Tylko ze oni tez juz rozproszyli sie po swiecie, malo kto w Polsce zostal, wiec nie o to chodzi. Chyba nigdy nie poczuje sie tu \"u siebie\", skoro przez tyle lat nie wsiaklam w to spoleczenstwo. Jestem tu obca, rowniez ja mam dystans do tych ludzi. Miesiac lub dwa w roku spedzamy w Polsce. Mimo, ze wszystko takie pokrecone w Polsce i z roku na rok wyglada to jakby gorzej, to kiedy wracam mam to wspaniale uczucie, ze przyjechalam do domu. I tak czasem chcialabym zostac. Ostatnio znow mamy dylematy. Chyba juz tak bede miec zawsze.

a ja mam tu dużo przyjaciól i w dodatku uczciwych i pomocnych nie to co te polskie z.jeby poprostu tam do was szkoda wracać totalne dno jak już to dalej w świat ale z dala od polski :/

do Polaka ktory jest juz Anglikiem od Delii- Polki z amerykanskim paszportem: To jesli w Anglii masz takich swietnych przyjaciol, radze nie wyjezdzac do USA. Amerkanie sa udawanymi przyjaciolmi, z wierzchu \"nice and sweet\", a tak naprawde g*wno ich obchodzisz. Cackac sie musisz z nimi, bo bardzo latwo ich urazic. Stad moze nikt nie mowi co naprawde mysli, wygodniej jest rozmawiac o pogodzie niz sie komus niepotrzebnie narazic. Amerykanie sa bardzo poprawni politycznie, az do absurdu. Jesli np. powiesz pani w sklepie \"merry christmas\", a ona nie jest chrzescijanka, to wyjdzie, ze jestes chamem, bo jesli na 100% nie masz pewnosci, to mowisz \"happy holiday\" itp. Gorzej, jesli pracowalbys w sklepie i mial taka sytuacje z klientem. Mozesz stracic prace. Tak naprawde Ameryka nie jest krajem wolnosci, to tylko pozory. Kazde zachowanie jest zaprogramowane, zaszufladkowane i wyuczone od dziecka. Wogole to zupelnie inna kultura od europejskiej. Ja mam tu tylko znajomych. Przyjaciol mam Polakow, wiekszosc od czasow \"piaskownicy\", sprawdzonych w roznych okolicznosciach, takich, ktorym ufam i z ktorymi moge na kazdy temat pogadac, nawet skrytykowac i uslyszec kazda prawde o sobie, a nie tylko \"nice, fantastic, wonderful.\" Wszystkim, ktorym emigracja do USA sie marzy, to nie jest najlepszy okres, ekonomia podupadla mocno w ostatnich kilku latach i jesli ktos nie ma pewnej pracy to teraz sie trzesie. A dolar ostatnio jest wart...hm niewiele.

Delia - ty mnie nie pouczaj...:/ dobra ? ;) mam siostrę w stanach i żyje prawie jak gwiazda chociaż jest prawnikiem mam gdzieś co ludzie sądzą co jest tam jak nawet tam nie byli :o z siostrą mam dobry kontakt i wiem wszystko o stanach :classic_cool: to zależy też w jakim jest się stanie bo to to samo co polska/anglia no moze nie aż tak ale różnice są . zresztą narazie jeszcze jestem tu w anglii a do usa mogę pojechać zawsze.nie powiem też jak ale dostanę obywatelstwo dzięki siostrze i będę prawdziwym amerykaninem. no to dobranoc wyśpijcie się bo jutro nowy dzień i praca na zlewie za 400 złociszy doceniam ludzi z poczuciem humoru marzących no ale wszyscy nie mogą być wszędzie prawda :classic_cool:

Ja cie nie pouczam, a ostrzegam przed rozczarowaniem. Na jakiej podstawie chcesz to obywatelstwo dostac??? Bylam we wszystkich 50 stanach, a mieszkalam w 3 i wiem jak gdzie zycie wyglada. Powodzenia w Nowym Jorku!

Polaku- Angliku: Odnosnie twojej wczesniejszejwypowiedzi jeszcze dodam, ze amerykanskiej emerytury mozesz sie nie dorobic. Skarb panstwa oglosil pieniedzy na emerytury zakilka lat zabraknie i ci, co placa w tej chwili podatki na fundusz emerytalny nic najpewniej z Social Security nie dostana. Bedziesz musial sam sobie odlozyc. Ciagle mnie ciekawi na jakiej podstawie chcesz ta zielona karte dostac?

co cie tak interesuje moje życie ??? :D wizę to mogłem dotać już 5 lat temu bo tam miałem plan wyjazdu ale losy sie potoczyły inaczej.widocznie za dużo tv i polsatu niektórzy oglądaja i myśla że wiedzą wszystko.niech im będzie ale to nie ja jestem w zlewkach ameryka nie będzie dla mnie obca bo mam tam rodzinę i jestem z tego dumny.osiade na pewno tam bo mimo że w anglii jest nizle to ten kraj osobiście jest poebany do życia na stałe :p to teraz wszysto już jasne :D a ja muszę znikać z netu bo mam zajęcie aha !!! pozdrawiam wszystkich bezdomnych przemierzających usa :classic_cool:

To milo, ze pozdrawiasz bezdomnych, ja im zawsze daje pare dolarow. Nie bede tu nikomu udowadniac kim jestem i na co mnie stac, bo to nie ten temat. Twoje zycie nie interesuje mnie wcale, rob z nim sobie co chcesz. Pisze, bo smiesza mnie wypowiedzi zadufanych w sobie pozerow, ktorzy szpanuja na necie, jak to sa ustawieni, ile to maja kasy i jak pojada \"zawojowac Ameryke\". Spotkalam takich zbyt wielu, po prostu. Zalosny widok. Oj, naogladalam sie roznych historii przez te lata tutaj. Chcialam cie ostrzec, ze nie wszystko jest takie latwe i proste. Jesli ktos ma bardzo konkretny plan i pracuje w kierunku jego realizacji, jak my z mezem, to moze sie udac. Ale takie pojade, bede mial duzo kasy, dadza mi obywatelstwo i bede zyl 500% lepiej, sorry, brzmi smiesznie.

Gość milusinskalusinska
A ja mieszkam w Stanach od 10 lat i powiem tak ze jak jade do Polski to juz nie czuje sie jak w domu. Dopiero jak wracam tutaj to wtedy mowie "wszedzie dobrze ale w domu najlepiej". Mam przyjaciol i polakow i amerykanow oczywiscie polakow wiecej. Nie narzekam bo wiem ze duzo ma gorzej odemnie. Jak jade do Polski i napatrze sie na ten wyscig szczurow i znajomych ktorzy jeszcze siedza w POlsce i ich ciaglne narzekanie to marze tylko o samolocie aby juz wyjechac. Oczywiscie ze amerykanie sa falszywi ale kto nie jest. My polacy tak samo tylko ze w troche inny sposob. A Dalia nie zgodze sie z Twoja opinia jak to tutaj ludzie reaguja na to co powiesz. Jedz do POlski i tam postaraj sie cos zalatwic. Dopiero zobaczysz spojrzenie ludzi i chec wlozenia ci noza w plecy jak tylko sie odwrocisz do niech plecami. Szkoda gadac. Ide spac PAPA

Gość bez widokow jestem zadnych
w ogole nie naleze wyjezdzac

Gość PerFactoR
Stoje tak samo przed tym dylematem. Sprawa nie jest taka prosta. Rodacy w kraju narzekaja na brak kasy, pracy, peryspektyw itp. - wiele z tych ktorzy wyjechali (w tym ja) i po jakims czasie zaczeli dobrze zarabiac badz po prostu zarabiac i nie zalowac sobie zycia, zaczyna tesknic za Polska. W momencie w ktorym pieniadze nie sa podstawowym problemem pojawia sie tesknota z wszystkim co Polskie - rodzina, przyjaciolmi, wspomnieniami w kazdej uliczce.... Kolejna sprawa to inne podejscie do zycia osob ktore wyjechaly i czesto musialy zaczac od "zmywaka" - stalismy sie przyslowiowa "kobieta pracujaca" - zadnej pracy sie nie boiimy. Tak wiec dylemat jest wielki a czy jest jedno dobre rozwiazanie !? Jedno jest pewne, ze juz zawsze bedziemy porownywac kraj w ktorym nie mieszkamy i zastanawiac sie czy zrobilismy dobrze zostajac. Na pytanie osob ktore pytaja co bedziemy robic w Polsce - nie narzeka i zabrac sie do pracy, wiem ze nie jest latwo, ale jesli myslicie ze na zachodzie jest tak latwo to sie mylicie. Pozdrawiam i zycze sukcesow wszsytkim w kraju i na emigracji.

przyszły rok ma być pod względem gospodarczym trudny, z tego, co przewidują telewizyjni ekonomiści, więc na twoim miejscu jeszcze trochę bym wytrzymała