Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Łowca Jeleni

Zbrodniarze czy kozły ofiarne?

Polecane posty

Chodzi tu o sprawę zabicia afgańskich cywili przez naszych \"wojaków\". Rodzi się pytanie: czemu chciano tę sprawę zatuszować i czemu armia odżegnuje się od swoich ludzi? Czy był to syndrom \"wietnamski\" czy ten ich dowódca rozmyślnie kazał zmasakrować tę osadę a może była to jakas upiorna pomyłka? Tak czy siak mamy przesrane. Jesteśmy splamieni jak Jankesi, Ruscy, Szwaby, Angole.... To najdobitniejszy dowód na to że nie powinniśmy ani tam ani do Iraku wysyłać nawet jednego człowieka z bronią.

Gość mordercy dzieci
naćpane prostaki, które powinny kible czyścić w Irlandii a nie na wojne jechać

Gość a_dusia
nie czemu, ale kto? - to jest właściwe pytanie

Gość niestety ale
raczej o pomyłce nie ma mowy. Ja uważam, że po prostu to już taki typ ludzi. Specjalnie wyszkoleni, tak aby móc zabijać, bez wyrzutów sumienia. Dla mnie - zbrodniarze. Ale chyba bardziej winne wojsko, niż oni sami osobiście. Bo się ich szkoli żeby byli tacy. I też uważam, że nie powinniśmy żadnych wojsk wysyłać. Po cholerę się mieszać w to? Po to żeby się "podlizać" Amerykanom?

Gość byłaś na wojnie
wiesz jakie tam są emocje ? myślisz ,że w takich przypadkach myślisz racjonalnie?

Gość mordercy dzieci
jak sie nie nadają do wyjazdów na wojne to niech nie jeżdżą. Ale przecież tatuś był wojskowym, to czemu synek ma nie być? Przecież wcześniejsza emeryturka i wogóle, załatwi się synkowi. A potem wychodzi, że synalki jak usłyszą strzał, robią w gacie i przestają się racjonalnie zachowywać :o

Gość niestety ale
właśnie dlatego że tam są takie emocje to po co wogóle wysyłać tam ludzi? Zachciało się rządowi wysyłać wojska, a teraz są efekty.

Gość a_dusia
no cóż wojsko rządzi się własnymi prawami. tych, którzy wypisują te bzdury o tym, że to zbrodniarze a nie żołnierze pytam: czy wiećie czym żołnierzowi grozi odmówienie wykonania rozkazu w czasie pokoju? - sąd wojskowy a czym w warunkach wojennych? - czapa oni poszli na wojnę....

Gość dla mnie to koniec
niedługo sam zgłoszę sie na wojnę bo chcę postrzelac. do kogos z broni :)

Gość do a_dusia
ale do czego zmierzasz?

Gość byłaś na wojnie
pieknie się wszytko komentuje siedząc w cieplutkim domku ,gdzie największym zagrożeniem jest to ,że ci się paznokieć złamie albo braknie prądu. Nigdy nie zrozumiesz co się dzieje w sytuacji ekstremalnego zagrożenia , gdzie w każdej chwili jakiś talib może w imię swoich zasad ostrzelać twój konwój gdzie możesz zginąć a najbezpieczniejsze miejsce jest oddalone o od ciebie o kilka tysięcy kilometrów :o

Gość a na dodatek nikt im tego
nie powiedział. Oni myśleli, że jadą tam przeprowadzać staruszki przez ulicę :o

Gość wojna nie ma sensu

Gość niestety ale
I co, uważacie że to ich usprawiedliwia? Że to usprawiedliwia fakt, że zabili niewinnych ludzi? Dzieci? Jak dla mnie to żadne usprawiedliwienie. Upodlili się i tyle.

Gość
nasze wojska nigdy nie powinny się znaleźć w Iraku, z powodu takiego stanu rzeczy cierpią cywile, którzy są najmniej winni, a na których miejscu możemy się znaleźć już niebawem :o

Gość byłaś na wojnie
dopóki nie zapadnie wyrok sądu są niewinni ,chyba o tym zapominacie

Gość Kapitan Kloss Hans
Juz armia zrobi porzadek z tym glupim pismakiem co bzdury wypisuje i mysli ze wojna to czterech pancernych i pies

Gość kobiety się wypowiadają
o wojsku i wojnie buhahahahah , gówno wiecie

Gość kobiety się wypowiadają
ja dużo grałem w Doom'a i uważam się za znawce :classic_cool:

Gość niestety ale
Ja wiem jedno: nasze wojska nie powinny brać udziału w tej wojnie. Bo wogóle nie było nam to potrzebne. Wtedy by nie było takich kłopotów.

Gość Kapitan Kloss Hans
a ja sluzylem w LWP i naprawde gowno wiecie

Gość Kapitan Kloss Hans
osobiście polerowałem bile wodza Stalina. Wojsko to naprawdę ciężka służba, rozkazy trzeba wykonywać, a wspomnienia pozostają do końca życia. Do dziś pamiętam ten serowo-cebulowy zapach :classic_cool:

Gość dla mnie to koniec
wojna jest... cool !!! przynajmniej tam będę mógł postrzelać do tych " wrogów kosmitów" czuję ze jestem bogiem i rozwalę wszystkich " wrogów" wreszcie spełnie swoje marzenie i postrzelam z broni palnej :) mam gdzieś czy zginę moje życie jest juz gówno warte a ich o ile powiem ze też jest" to jest!!!" nie wiem czy mnie dopuszczą :( ? jeżeli nie/ to......lepiej /nie napiszę/ co zrobię../../../../ będzie jak w grze/ tylko w realu ../../../..N.S

Gość a_dusia
do czego zmierzam? otóz: żołnierze Ci nie ostrzelali tej wioski dla zwykłego widzi mi się czy dla zabawy, oni wykonywali rozkaz! kto go wydał, tego nie wiem, ale wiem z doniesień prasowych, że rozkaz taki padł i że w pierwszej wersji zołnierze ci zeznawali zupełnie coś innego niż teraz, byli jednomyślni a raczej jednogłośni w swoich początkowych zeznaniach a więc, co za tym idzie nauczyli sie jakiejś jedynie słusznej wersjii na pamięć, teraz zaczynają mówić jak było naprawdę kogo kryją?kto wydał rozkaz i dlaczego? to powinien ustalć sąd. powinien, ale czy ustali.....skoro potraktowano ich już na wstępiej jak zwykłych pospolitych przestępców :O widzieliście te sceny z doprowadzania ich do prokuratury?- żenada!!:O jak tak można traktować żołnierzy wojska polskiego? bez honoru, bez godności, i....dopóki sąd im tego nie udowodni - niewinnych :O

Gość maly gwarny tubylec
A naszych zolnierzy wyslal do Afganistanu niejaki Stolzman vel Kwasniewski.To on powinien odpowiadac za to.Ten czlowiek wyslal polskich zolnierzy znow na wojne.A my-Polacy moglibysmy sie od tego powstrzymac.Wystarczajaco duzo polskich mezczyzn zginelo na frontach II Wojny Swiatowej.Polski zolnierz oddawal swoje zycie wszedzie, tam gdzie innym ani sie snilo walczyc.To powinno byc uzywane dzis jako powod odmowy wysylania naszych polskich mezczyzn gdziekolwiek.

Gość kobity powinni wysyłać
bo siedzą tylko na kafe i pieprzą głupoty

Gość a_dusia
neurosa1 - ten temat dotyczy Afganistanu :) o Iraku podyskutuj sobie na innym temacie 👄

mały gwarny --> fakt że Kwas wysłał wojsko do IRAKU, a do AFGANISTANU wysłał Lech Kaczyński, przy gorącym poparciu swojego brata, a w obydwu przypadkach także Platfusów i kleru kat. - jeszcze do ciebie nie dotarł? A poza tym jak gdyby wszystko się zgadza. Ja też z góry nie osądzam, czekam na śledztwo mediów pozamainstreamowych. Ale jeżeli potwierdzi się że był to nieuzasadniony atak, czekają nas ciężkie chwile.

Jesteśmy splamieni ? Czy komuś sie wydaje że wojna to manewry harcerskie i czy podchody ? O_O Najwyraźniej autor topiku zna wojnę ( tak jak i ja ) z filmów wojennych. Z tymże że nie ze wszystkich. Na niektórych filmach o drugiej wojnie światowej już się trochę pokazuje prawdy. Przemycane są scenki jak to rozstrzeliwuje się (nie dosłownie) poddających się Niemców np. itd. itp. Oczywiście nie pochwalam strzelania do niewinnych cywilów ale nie pochwalam tez żadnych działań militarnych. Wygodnie mi z tego miejsca było by potępić w czambuł tych żołnierzy. Ale do odpowiedzialności pociągnął bym również tych, którzy wysłali tam osoby słabe psychicznie na tyle by w panice ostrzeliwały wioskę.. IMHO są winni (tak podejrzewam) zarzucanego im czynu.. ale na tym polega wojna. Na zabijaniu. No i chyba nikt nie ma wątpliwości że w każdej wojnie giną niewinni cywile.

Ustalmy jedną rzecz: jeżeli nie było tak, jak się oficjalnie przedstawia to mozna to wybaczyć. Ale jeżeli po prostu zrąbali tą wioskę tylko po to żeby się zemścić, mimo że nikt im nie zagrażał, to nie powinni wyjść z pierdla do końca świata, ze wskazaniem na tego co nimi dowodził. A obydwa kontyngenty należy niezależnie od tego natychmiast wycofać. Chyba że komuś zależy na tym żeby wyleciało w powietrze któreś polskie lotnisko czy coś w tym rodzaju. I wtedy poznamy wojnę live, drogi Myrevinie. Ale chyba nie o to chodzi? Poki co jesteśmy podwójnymi okupantami, co i tak już jest wystarczającym złem. Nie w moim imieniu! Good Night and Good Luck.