Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

onk3

Mam stare dolary

Polecane posty

Własnie jak w temacie dostałam dosć stare dolary i nie mam pojęcia czy one są cos warte jeszcze?

Gość lkuglfgljy
oddaj je mi a napewno będę wiedzieć co z nimi zrobić

ale to nie jest jaks kwota duza tylko pytam poważnie czy wymienią mi je w kantorze?

Osioł ale one sprzed 89 roku nie wiem własnei czy udac sie do kantoru z nimi czy mnei tam nie wyśmieją ech kurcze

Gość w banu też możesz wymienić
:), a jak masz bliżej do kantoru to znajdź numer tel zadzwoń tam i sie dowiedz

a do najbliższego kantoru mam ok 20 km i dlatego pytam na forum

Gość posłuchaj
masz na pewno dolary o dużej wartości numizmatycznej. Popatrz na allegro i będziesz wiedział ile są warte. Możesz wziąć za nie znacznie więcej niż w kantorze. Dolarów nigdy nie wycofywano z obiegu.

naprwdę? bo wiesz nie orientuję sie za bardzo i mysle sobie mzoe one juz sa niewiele warte albo wogóle pocieszylsicie mnie troche bo kobiecina dała mi je z dobrego serca a ja tzrymam w szufaldce myslac ze one nic nie wartaja

---> Onk3 ---> uważaj ! Miałem bardzo stare ( jeszcze kolorowe z koroną ) i pożyczyłem gościowi . Oddał mi bo w banku powiatowym nie mieli takich w katalogu ! i nie chcieli mu przyjąć. Wymieniłem w wojewódzkim . Po czasie dowiedziałem sie , że takie \" chodzą \" na rynku średnio nawet 100 razy drożej od nominału.

Gość posłuchaj
onk, zapewniam Ciebie, że są warte. Pracowałam jakiś czas mając do czynienia z walutą obcą. Pamietam nawet banknoty dolarowa takie wielkie jak gazeta:D znacznie większe niż tradycyjnie i te również były w obiegu, tylko że nikt ich nie wydawał, bo stanowiły ogromną wartość. I jeszcze Ci coś podpowiem...zwróc uwagę na kolor w takim kółeczku, jeśli jest żółty, to już na pewno uniokat o dużej wartości. Najmniejszą wartość numizmatyczną mają te z kolorem zielonym , a są jeszcze z czerwonym.

Gość posłuchaj
właśnie Tycjan, o tym wyżej napisałam. Straciłeś mnóstwo pieniędzy.

Pamiętaj , że Bank USA w czasach kryzysu w latach trzydziestych wypuścił na rynek dolary o nominale milion ! Wtedy za to można było nie tak znów wiele kupić , ale dzisiaj te banknoty dalej mają wartość bankową milion dolarów , a na rynku pewnie i wiecej ! Słynna i nie tak dawna historia o Brazylijczyku co taki banknot znalazł na wysypisku śmieci !

Posłuchaj dziękuje ci bardzo za rady zaraz sprawdze

Gość posłuchaj
Tycjan, tylko że w Polsce najwyższy obiegowy nominał, to setka. Widziałam tysiączek, ale wiadomo, nasze katalogi tego nie zawierają.

Tycjan znając moje szczęscie to na pewno fortuny nie zbije ale dobrze ze w ogole cos sa warte bo myslałm ze pójda do kosza albo bedą lezakowac w szufladzie

acha a mozecie mi pwoiedziec jak mam szukac osób które sie zajmują numizmatyką i kto ewentualnie by je kupił?

Jak Cię bieda nie przycisnęła to niech sobie leżą To jeść nie woła . Poznaj i monitoruj tylko ich aktualną wartość . To dobrze wiedzieć .

acha czyli Tycjan gdzie ja mam sie udac aby mi ocenili wartosc

Tego Ci nie powiem , bo kompletnie się na tym nie znam . Po tej jednej wpadce więcej takich przygód nie miałem .

acha ale Tycjan do jakiego banku mma pójsc do namalnego PKO?

Gość Nałęczowiankę
do banku idź. Najlepiej Narodowego, a jak nie to proponuje PeKaO SA

acha czyli teraz jak ma chyba to jest 100 dolarów to mniej wiecej jaka to wartosc by była nie orientujesz sie przypadkiem?

Gość Onkaaaaaaaaaa
dziewczyno piszesz " ale one sprzed 89 ". przeciez oczywiste ze maja normalna wartość skąd pomysł że nie? w kantorze nie kupują bilonu i zniszczonych banknotów reszte skupja nawet dolary z roku 1970 :)

O ile wiem Bank zrobi to co z moimi : czyli wymieni na nowe zgodnie z nominałem . Tam ich wartość nie rośnie . Dla banku nominal - to nominał . To chyba nie tedy droga....

Gość Nałęczowiankę
A ty Tycjan uważasz, że ona ma numizmaty? Białe kruki sprzed kryzysu? To nawet gdyby - w banku jej powiedzą, że tak jest i skierują do eksperta