Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość za stary

NAJPIEKNIEJSZA KSIĄZKA JAKĄ CZYTALISCIE W ZYCIU TO......

Polecane posty

Gość Marysssia18
"Cierpienia mlodego Wertera"

Gość o jezu..
ktos tu zapodaje tylko lektur szkolne bo innych ksiazek nie czytal:)

Gość frk-0999
:D Werter? Na 100% to był podszyw... Ja tam, proszę Pani lubię Dostojewskiego a najbardziej to chyba Idiotę :classic_cool:

Eh, Idiotą się wszyscy zachwycają od lat, ale literacko to jest amatorszczyzna i akurat najgorsza książka Dostojewskiego, którą napisał na zamówienie, jako tani romans z przydziału, bo nie miał za co żyć, więc musiał coś szybko skrobnąć;) Ale Werter to największy s.z.i.t., jaki nosiła kiedykolwiek celuloza:P Ja mimo swojej miłości do literatury myślałam, ze się posram z wrażenia jak czytałam to dzieło o kimś, kto był większą ciotką niż 12 letnia panna, która okres okres zastał na koloniach z zaskoczenia, a w dodatku nie potrafił się nawet zastrzelić. Tragedia. Nawet moi nauczyciele-poloniści wyśmiewali się z tej książki:P Zaraz jeszcze ktoś doda, ze lubi Orzeszkową:classic_cool:

rincewinde -------> też mam wiecznie problemy ;) Zresztą pan Tolkien też tu ma cos do powiedzenia. Ale \"Wiedźmin\" ma taki ognisty charakterek :D

No tak, jeszcze klasyka - Tolkien. Chociaż akurat wolę bardziej Silmarillion niż Władcę Pierścieni. Choć film już lepszy.

Ja nie mówię o gustach teraz, tylko o stronie literackiej. Dostojewski pisał bardzo dobre i skomplikowane książki, ale jak sam przyznał, Idiota taką książką nie jest. To jest romansidło napisane na zlecenie, po to, żeby zarobić. Dostojewski sam się z tego tłumaczył, bo przecież było mu głupio, że się artystycznie \"zeszmacił\" ale szeroka publiczność właśnie najlepiej odebrała taki romansik pod szyldem wielkiego pisarza jeszcze, więc im się wydaje, że to jest sztuka przez wielkie \"S\";) Nie na darmo Idiota jest jedyną książka Dostojewskiego, którą czytują Amerykanie. W końcu czytać Dostojewskiego to szpan:o

Gość Madlena77
Najpiekniejsza to chyba "Sto lat samotnosci", ale duze wrazenie zrobily tez na mnie "Konkwista", "Paragraf 22", "Rzeznia numer 5" i "Miasto Slepcow". To byly ksiazki, ktorych nie zapomne.

Mogę jedynie powtórzyć to co napisałem. Dla mnie np obrazy Picassa nie są sztuką prze duże S a nawet przez małe ale jakie to ma znaczenie ?

Gość Jestem deska skoncz
madrzyc siei daj sie ludziom wypowiedziec wielka literatka sie znalazla

Gość Madlena77
W "Stu latach samotnosci"? Hmmm, chyba klimat, bajkowosc, "realizm, ktory nie mogl sie zdarzyc" ;-)

Gość jakiminkaaa
"Próchno" i "Ozimina" Berenta, "W poszukiwaniu straconego czasu" Prousta, "Teatrzyk Zielona Gęś" Gałczyńskiego, "Mistrz i Małgorzata" Bułhakova i wieeeeele innych :)

A \"Bóg rzeczy małych\" to było o bliźniakach, rodzinie co miała domową fabrykę przetworów i pięknej kobiecie? Słabo pamietam, bo dano czytałam,ale podobało mi sie. Na pewno duze wrazenie na mnie zrobila ksiażka \"Imię róży\"

>>> Yenny - nigdy bym nie potrafiła streścić tej książki w jednym zdaniu, więc szczerze Ci powiem, że nie wiem, czy myślimy o tym samym utworze ;)

Inferno,Filary Ziemi,Nad rzekami Babilonu,Ptak Slonca i Serce w ogniu.Obecnie czytam Spisek Franczkanow-bardzo fajna i Pachnidlo kilka dni temu zaczelam:-))

\"Czerwony smok\" \"Milczenie owiec\" (Thomas Harris) \"Hannibal\" \"Zielona mila\" (Stephen King) \"Lot nad kukułczym gniazdem\" (Ken Kesey) z wczesniejszego okresu, gdy bylam nastolatka to ksiazki Małgorzaty Musierowicz

Gość 55555
Mgły Avalonu - cudo :)

Gość jak dla mnie
Dziewczyna z perłą Wyznania gejszy

Gość jsfhgiwsehisfhjchcvd
Paragraf 22 Sowa córka piekarza Pasja życia Świat według Garpa Malowany ptak

Gość mindy_smith
"po prostu gotuj " - tego Francuza Pascala.

Ja tam uwielbiam \"Pożegnanie z Afryką\" Karen Blixen. Ale najpiękniejszą???? Chyba nie umiem wskazać.