Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Chemical

Jak Wasze dzieci zniosły szczepienie szczepionkami skojarzonymi?

Polecane posty

Napiszcie, proszę, którą szczepionką szczepiłyście i jak Wasze maluszki się po tym czuły. Co z odczynami poszczepiennymi? Jakie były? Dziękuję za odpowiedzi!

hej :) my juz po wszystkich szczepieniach na blonnice tężec krztusiec szczepilam infanrixem i nic sie nie dzialo. Mala byla spokojna nic jej nie bolalo. :)

Mój ma przeszło 2 latka i jak narazie prześliśmy przez wsyztski szczepienia - infanrixem . Synek nie gorączkował, miejsce ukłucia było idealne. Pamiętam że przy 1 szczepionce (już nie pamiętam jaka to była) był przez cały dzień bardzo senny.

Gość ciotka a
jestem przeciw....

A którym Infanrixem szczepiłyście? Infanrix-IPV+Hib czy Infanrix Hexa? Jeżeli ktoś jest przeciw, to niech też napisze dlaczego, każda opinia jest ważna.

Chemical, nie jestem w stanie ci powiedziec jak się nazywała szczepionka bo mieszkając w UK szczepienia skojarzone są w standardzie i moja Mała miała narazie pierwszą serię, dwa ukłucia po jednym w każde udo - DiTePer, Polio, Hib i drugie przeciw pneumokokom. Jula tego dnia po szczepieniu i nastepnego była płaczliwa i chciała żeby ją nosić. Aha, po szczepieniu podałam Callpol od 2 miesiąca i potem wieczorem podałam drugą dawkę bo temperatura się podniosła, poza tym ok. A, i jeszcze, w tym udzie, w które dostała szczepionkę przeciw pneumokokom, było potem takie zgrubienie ale już zniknęło, i okolica szczepienia była zaczerwieniona, po szczepionce DiTePer, Hib i Polio czegoś takiego nie zauważyłam. Nie wiem czy interesuje cie to co napisałam ;)

Ziarnko - a czy w tej szczepionce DTP+Hib+IPV było też WZW B? No skoro w UK te szczepionki są refundowane, to to nie może być szmelc dla nadgorliwych rodziców. U nas pewnie jak zwykle o kasę chodzi, a raczej o jej brak. Dla mnie to, że w innych krajach te szczepienia są w standardzie to BARDZO ważna informacja! Dziękuję!

Ja szczepiłam synka Infanrixem Hexa. Bardzo dobrze zniósł szczepienia , nie gorączkował , nic mu nie było.

moja corcia tez byla szczepiona Infanrixem Hexa i tez jej nic nie bylo nie goraczkowala i byla spokojna troszke spuchlo jej miejsce ukucia na udzie ale posmarowalam zelem i bylo ok

Ja początkowo myślałam o Infanrixie-IPV+Hib, ale ostatnio skłaniam się ku Hexie... O ile nie wyjdą na jaw jakieś naprawdę tragiczne fakty, to na nią się zdecyduje. Ja byłam kłuta w tym wieku raz, i myślę że to wystarczy. Serce mi pęknie, gdy będę musiała to malutkie ciałko trzymać do 3-krotnego kłucia, w obie rączki i nóżkę... :(

Aha, i jeszcze jedno pytanko. Chodzi o WZW B. Szczepi się na to 3 razy: po urodzeniu, po 6. tygodniach i po pół roku od pierwszej dawki. To by wychodziło, że raz powinno się szczepić Infanrixem Hexa, a potem już tym 5 w 1, no i gdzieś w wieku 6 miesięcy stawić się na WZW B? W schemacie 6w1/5w1/5w1/WZW-B. Trochę zamieszałam, mam nadzieję, że zrozumiałyście coś z tego bełkotu. :D

Hym, na to wygląda, że szczepiąc Infarixem Hexa dziecko dostaje 5 dawek WZW B zamiast 3. No to chyba jednak wybierzemy Infanrix-IPV+Hib.

Gość ciekawa jestem też

Castaya - zobacz do kalendarza szczepień. Kieruję się tym najnowszym, który dostałam w szpitalu: 1. WZW B - po narodzinach 2. Infanrix hexa - w 2 miesiącu 3. Infanrix hexa - w 3/4 miesiącu 4. Infanrix hexa - w 5 miesiącu 5. Infanrix hexa - w 16/18 miesiącu Razem 5-krotne szczepienie na WZW B. W planie klasycznym jest: 1. WZW B - po narodzinach 2. WZW B - w 2 miesiącu 3. WZW B - w 6 miesiącu I wklejam jeszcze komentarz specjalisty (zgapiony z innej strony): \"Jest zatwierdzony przez sanepid schemat potrójnego szczepienia Infanrix Hexa w 1. półroczu życia + dawka przypominająca po roku. Inna sprawa, że głównie ze względów ekonomicznych, rzadko jest wykorzystywany, jako że schemat: 1. szczepienie Infanrix Hexa, a następne Infanrix- IPV- HiB jest poprawny, wystarczający i mniej kosztowny. Jeśli jednak ktoś zaszczepi dziecko 4 x Infanrix Hexa nie popełni błędu, również jeśli chodzi o ilość dawek szczepionki przeciw WZW B. W sumie będzie ich 5 ( rozłożone na 2 lata). Wiemy jednak, że 3 dawki są na ogół wystarczające do uzyskania odpowiedniego poziomu przeciwciał ( co również ma wpływ na mniejszą popularność schematu szczepienia, o który Pani pytała). Pozdrawiam! Dorota Goszczyńska, lekarz rodzinny, NZOZ Puls-Med Lublin\"

ja szczepilam moje dziecko Pentavax ( DTP+polio+HIB ) oraz jednoczesnie Prevenar ( pneumokoki ), jestesmy po drugiej dawce; mieszkam we Francji, tutaj sa to szczepienia obowiazkowe, WZW i BCG sa dodatkowe; po szczepieniu zagoraczkowala wieczorem, dostala czopek z paracetamolu i bylo ok, poza tym odczyny w miejscu uklucia, zniknely po kilku dniach, najsilniejszy odczyn w miejscu iniekcji i goraczka po Prevenarze prawdopodobnie; szczepienia byly w oslonie z kremu EMLA :)

my ostatnia szczepionke mielismy latem, teraz maly ma 20 miesiacy i czkemay na bilans 2-latka wszystkie szczepienia przeszedl ok, pamietam ze po 1 szczepionce lekko mi zagoraczkowal, ale nie byl marudny itp najbardziej balam sie tej potrojnej ktora byla najbardziej znana i sprawiala wiele kontrowersji ale bylo wszystko super :) my tez mielismy ta z hibem :)

Gość a czy ktoś
szczepił szczepionką skojarzoną MMR i czy ktos cos na ten temat wie?

Gość karolkaGG
Evi wlasnie o niej pisala - potrojna szczepionka moj syn tez zniosl ja dobrze a tyle slyszalam o niej zlego ze wyobrazalam sobie nie wiadomo co :-o

Chemical > jest dokładnie tak jak napisalaś. Infanrix Hexa podawany jest 4 razy. Jeżeli chodzi o MMR to u nas też odbylo się bez jakichkolwiek problemów.

Chemical- \"Witam! Przeciw WZW B szczepimy 3 x , tj. w 1. dobie po urodzeniu, następnie - 2. dawka - po 6 tygodniach ( 1. szczepienie w przychodni) i 3. dawka - pół roku po 1. dawce. I tak jest niezależnie od tego, czy stosujemy szczepionkę skojarzoną czy pojedynczą. Jeżeli jako 1. była podana szczepionka Infanrix Hexa (6 w 1), to następnie należy podać np. Infanrix- IPV-HiB ( 5 w 1) - 2 takie dawki w odstępie 6 tygodni w 1. półroczu życia i dawkę przypominającą po roku. Przypominam skład wymienionych szczepionek: Infanrix Hexa zawiera szczepionkę przeciw WZW B, błonicy, tężcowi, krztuścowi, polio, HiB. Infanrix-IPV-HiB jak poprzednia, ale bez WZW B.\" Pozdrawiam! Dorota Goszczyńska, lekarz rodzinny, NZOZ Puls-Med Lublin a wiec widzisz ze Infanrix- IPV-HiB nie zawiera szczepienia przeciw WZW B takze mniej szczepien bedzie stosujac Infanrix Hexa

chodzi o to ze szczepienie hexą (6w1) jest drozsze od szczepionki IPV-HiB ale za to mniej razy dziecko jest szczepione poniewaz hexa zawiera szczepionke przeciw WZW B a IPV-HiB nie wiec jesli chcesz by dziecko bylo mniej razy szczepione to tylko hexa tak tez mi polecil pedjatra

Tak, Castaya, wkłuć sumarycznie jest mniej, bo taka jest idea szczepionek 6 w 1, ale nie o to mi chodziło. Chodziło mi o to, że szczepiąc Infanrixem hexa dziecię dostaje sumarycznie 5 dawek WZW B, podczas gdy w planie refundowanym tudzież skojarzonym standardowym tylko 3. Taka ilość wystarczy, szczepiąc 6 w 1 funduje się dziecku dodatkową ekspozycję na wirus Hepatitis B.