Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majka25

Jakie kosmetyki na początek wystarczą, czy trzeba kupować całą serię??

Polecane posty

Gość majka25

Co kupić? Wiem, że coś na odparzenia i chyba zdecyduję się na sudocrem, coś do kąpieli z oliwką i czy to wystarczy czy jeszcze coś? Szkoda mi faszerować małą od początku chemią, chyba że się mylę?

Na poczatek sudokrem, płyn do kąpieli, oliwka, krem do buzi, sól fizjologiczna w zuepłności wystarczy.

Myślę, że to co wymieniłaś wystarczy :) No jeszcze może się przydać jakiś krem ochronny na buźkę :)

Przyda Ci się coś na odparzenia,moim zdaniem najlepiej chroni i zapobiega sudocrem,miałam niveę ale i tak synek mi się odparzał. Uważaj na chusteczki-najlepiej sensitive nieperfumowane. Ja używałam nivea soft creme wydawały mi się najlepsze ale kiedyś miałam katar i nos czerwony, otarty od chusteczek zwykłych do nosa i zamiast kremu przetarłam sobie podrażniony nos tą chusteczką nivea soft creme. Boże jak mnie piekło! Wyobrażam sobie mojego synka jak go pupcia piekła gdy był troszkę odparzony a ja wycierałam go tymi chusteczkami nivea... Staraj się używać jak najmniej chemii...

sudocrem dostaniesz w wyprawce z szpitala ja używam płynu do kąpieli oliwki do ciała i b.rzadko sudocremu to wszystko albo z HIPP albo Bambino tanie a dobre

Gość PŁYN DO KAPIELI
to kiepski pomysł, moze podrazniac

Najzdrowsze wyjście to delikatne mydełko typu bambino i woda do podmywania każdy pediatra Ci to powie.

Sudokrem dają w paczce ze szpitala. Ja zresztą nigdy z niego do tej pory nie musiałam korzystać. Początkowo stosowałyśmy z malutką Linomag na pupcie i mydełko Bambino - i wsio. Potem małej zaczęła się skórka łuszczyć i położna podczas patronażu zaleciła zamiast mydełka Balneum Hermal. I bardzo pochwaliła maść Linomag, że dobry wybór. Tak więc teraz używamy tylko Balneum do kąpieli i Linomagu na pupaska. Na przyszłość (czyt. na większe mrozy) wezmę pod uwagę jeszcze krem ochronny na dziuba.

nam w zupełnosci wystarczają: - oilatum lub oilan do kąpieli - wtedy nie nacieram małej oliwką - krem do buziaka - linomag lub bepanten jak nie ma odparzeń, a jak są to wtedy dopiero sudocrem (za radą polożnej) - sól fizjologiczna na początku, teraz mała ma 1.5 mc i po prostu buziaka myjemy przegotowaną wodą (zwilżam płatki kosmetyczne) - spirytus do pępka - żel do kąpieli i do włosków (bobini lub nivea) - nasza córeczka ma bujną czuprynkę - chusteczki do pupy - mała nie ma uczuleń więc używam jakichkolwiek, ale najlepiej mi pasuje po prostu zwykła ciepła woda, szczególnie do umycia pupy jak mała zrobi kupę.

i jeszcze mozna wodę morską do nawilżenia noska albo wykichania tego co zalega.

Spokojnie moge polecic Ci firmę Babmbino-tania i absolutnie nie odbiega od innych drozszych.Omijaj szerokim łukiem Jonsona-nie znam kobiety,ktorej dzieci tolerują tę firmę(chodzi o noworodki).

oillan to fajne kosmetyki zastępujące oilatum. Oilatum to super hypoalergiczne apteczne kosmetyki dla dzieci malutkich, starszych i dorosłych. Są drogie mydełko ok15- 20 zł,płyn do kąpieli ok 30 zł. Te z oillan są identyczne tylko polskie i tańsze o połowę! Płyn do kąpieli 12-14 zł dla porównania. To są kosmetyki w typie Balneum własnie. Sa fajnebo dla dzieci z wysypką,alergiami-,chorobami skóry. Naprawdę polecam oillan.

Gość majka25
kASIENIU - mi właśnie zależy, żeby było jka najmniej chemi, to wyszystko tak pięknie pachnie ale co z tego. O Johnsonie słyszałam i nie zamierzam sprawdzać ;) 1. Czy to prawda że oliwka bambino barwi ubranka? 2. Co lepsze - oliwka po kąpieli czy jakiś płyn do kąpieli z oliwką i tyle? /słyszałam o plynie Babydream Rossmana, że jest genialny, super natluszcza, ladnie pachnie, jest bardzo wydajny.../ 3. Potem bephanten /na fałdki czy samą pupkę?/ 4. No i czy na buzię jest krem konieczny w domu czy tylko na wyjścia? 5. Chusteczki zakupiłam dzidziuś z promocji - kiedy wycierać pupkę po każdym przewijaniu?

Krem na buzka na spacerek tylko. Jak najmniej perfumowanych kosmetyków,najlepiej wybierać sensitive bo perfumy w prod.dla dzieci są zbędne dla dziecka przecież a dziecko niech pachnie dzidzią i świeżością. :-) Przecież to najpiękniejszy zapach na świecie! Polecam Ci płyn do kąp. oillan po nim nie trzeba stosować oliwki czy balsamu. Ważne!!!! Wietrz pupcie dziecka jak najczęściej tego nic nie zastąpi nawet najlepszy kosmetyk!!!!

majka, 1. nie wiem, ale chyba mozliwe jak nie wsiąknie a ty nałozysz body to bedzie tłuste. 2.zamiast oliwki naprawdę weź oilan albo oilatum i nie bedziesz musiała używać oliwki, a jak skóra bedzie nadal sucha to my smarowaliśmy oilanem od razu na skórkę. 3. można też i na fałdki które są pod pieluszką i mogą mieć kontakt z siuskami 4. jak buziak nie jest suchy to wystarczy na wyjscie, czasami smaruję czoło bo ma wrazenie ze po czapce jest wysuszone. 5. wycieramy pupę po każdym przewijaniu, siuśki też trzeba zatrzeć. Ja często pupę po kupie myję przegotowaną wodą (pieluszką lub takimi wiekszymi płatkami kosmetycznymi)

Sudocrem Oliwka (ostatnio mala miala na brzuszku jakąś malą wysypke i nie wiem czy to nie od oliwki wlasnie) Penaten (krem) (gdy uzywam oliwki, to wtedy juz nie krem) Płyn do kapieli Nic więcej.

Gość majka25
Dzieki za pomoc 🌼 Pytań pewnie jeszcze z milion dwieście się nasunie chyab bede zapisywać na kartce i kogoś molestować :D ;)

wszystko sama zobaczysz jak juz bedzie maluch.ja nakupowalam tyle tego ze przesada i uzywam tylko sudocrem i linomag, oilatum do kapania i krem nivea na kazda pogode na wyjscia ,czasem smaruje ja w domu kremem oilatum bo ma sucha buzke.a chusteczek zadnych nie uzywam ,myje woda z mydelkiem i to szarym:) nie zadnymi nawet dla dzieci bo moja jest strasznie wrazaliwa.a chcialam zimny chów miec i chowac bez przesady a ma odparzona dupke ;/ a teraz bylam u lekarza i okazalo sie ze ma bakterie stad te kupy i odparzenia:/

mi też powiedzieli w szpitalu, ze sudocrem tylko jak już coś wyskoczy a zapobiegawczo linomag maść - rewelka, smaruję po każdej kupce, ani śladu odparzenia jak dotąd poza tym stosuję oilatum do kąpieli i to chyba wszystko.. aha, chusteczki mokre - po zrobieniu kupki i krem do twarzy na wyjście jak jest mróz. Poza tym sól fizjologiczna do przemywania oczek i do zakraplania noska. i to wsjo

a ja mam: - do pupy na odparzenia bepanthen,sudokrem tez mam ale wole bepanthen - chusteczki Huggis - do kapieli mydelko Mustela i do buzi ochonny krem tez Mustela - sol fizjologiczna do noska i to wszystko :)

Gość a ja mam tylko krem
do mycia uzywam wacikow i cieplej wody, a kapac polozna tez raczej zalecala na poczatku w samej wodzie, bez niczego, zeby skory dziecka nie podrazniac. chusteczki do wycierania pupy sa tylko 'na wyjscia'. no i mamy krem do pupy, ale na razie nie uzywamy, bo nic sie nie dzieje. a zamiast oliwki mozna uzywac zwykla oliwe kuchenna (swoja droga polozna doradzala stosowanie oliwki tylko jak dziecko ma sucha skore).

Gość alabamaa
To jak kupywać kosmetyki czy tak jak wpis wyżej - MYĆ WODĄ Z SZARYM MYDEŁKIEM i ... tyle??

Gość a ja mam tylko krem
ale ja nawet szarego mydla nie uzywam - moj maly ma tydzien, do tego urodzil sie prawie miesiac za wczesnie, po co mu chemia? polozna doradzala czysta, ciepla wode i wystarcza spokojnie. tylko pupe mu zaczelam smarowac kremem na odparzenia, bo ciagle popuszcza i zaczela sie mu pupa czerwienic. na poczatku nie ma co szalec, dzieci maja bardzo wrazliwa skore, po co im jeszcze utrudniac?

Gość alabamaa
Też tak uważam :) Jaką wodą myjesz dzieciątko - przegotowaną czy normalnie zkranu??

Gość a ja mam tylko krem
normalna z kranu (ja mieszkam w anglii, juz widze mine poloznych, jak bym ja jeszcze gotowala... :D tutaj sie dzieci raczej zimno chowa i nie przesadza z rzeczami typu sterylizacja wszystkiego).