Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość REBUS

praca na wlasnej dzialanosci dla konkretnej firmy oplaca sie?

Polecane posty

Gość REBUS
wlasnie ze nie znam osob taich:(

Gość REBUS
CZY KTOS PRACUJE NA ZASADACH WLASNEJ DZIALALNOSCI I JEST ZADOWOLONY?

Gość REBUS
CZY KTOS PODPOWIE JAK JEST NA DZIALANOSCI BO WIDZE ZE TEMAT UMIERA

Gość REBUS
CZY KTOS PODPOWIE JAK JEST NA DZIALANOSCI BO WIDZE ZE TEMAT UMIERA....

Gość asdasdasdasd
powiem ci tak oplaca sie przy min 5 tys zł.

Gość koooooooleee
Wszystko by bylo ok, tylko zeby zalozyc dzialalnosc, musisz sie przygotowac na conajmniej poltora miesiaca zalatwiania papierow. Poza tym nie bedziesz placil tylko ZUS, ale tez podatek, od kazdego wystawionego rachunku, w Twoim wypadku to 22%. Mysle, ze po prostu firma chce zmniejszyc sobie koszty, bo zatrudnienie pracownika troche kosztuje i to nie jest sprawa tylko oplaty ZUS!

Gość REBUS
ale orientujesz sie moze w jaki sposb oni chca mi placic zus i dac podstawowa pensje,na jakiej zasadzie beda mi to wyplacac bo oferuja ze dadza podstawe i beda oplacac zus a ja mam byc na dzialalnosci?

Gość koooooooleee
Nie mam pojecia jak chca ci placic ZUS, jesli bedziesz na dzialalnosci. Mysle ze albo bedziesz doliczal koszt ZUS-u do swoich rachunkow (wtedy beda placic ci ZUS przy okazji zaplaty za sprzedaz telefonow) albo po prostu zatrudnia Cie jako pracownika, beda Ci placic podstawe, ZUS (jak kazdemu innemu pracownikowa) a reszte zaplaca ci jak im wystawisz fakture za usluge jako dzialalnosc. Musisz sie dopytac dokladnie jak to bedzie wygladalo, bo nie rozumiem jak moga inaczej to zrobic.

Gość asdasdasdasd
wychodzi na to ze chca ci dawac oficjalnie kase i nieoficjalnie (na zus). ja to widze tak. Otwierasz dzialalnosc gospodarcza podpisujesz z nimi kontrakt ze wykonujesz dla nich jakies czynnosci wg jakiejs umowy... w umowie jest zawarte wszytko tak jak na umowie o prace ze jak chca zakonczyc wspolparce z Twoja firma to musza rozwiazac umowe np 3 miesiace wczesniej.... itd. Jest to dobra forma ktore wynikaja dla Ciebie i firmy....mozesz sobie odpisywac rozne rzeczy ...np przejechne kilometry samochodem od czasu do czasu obiady w restauracji, komorka,a nawet ubrania, przez co placisz mniejszy podatek i wiecej kasy masz dla siebie. Jak dobrze bedziesz kombinowl to podatki symboliczne bedziesz placil.

Gość REBUS
tzn ze np jak oni mi proponuja 1500 podstawy to ja mam im wystawic rachunek brutto na 1500 plus 22% vat-u doliczyc sobie bo jak ja im wystawie fakture na 1500zl to jeszcze musze odprowadzic podatek od tego nie,a po drugie na jakiej zasadzie ja mam im wystawic fakture by mi dali podstawe jak bede na dzialalnosci?bo jak bede na dzialalnosci to jak moge byc u nich na jakies umowie?

Gość REBUS
ciekawi mnie wogule jak to ma wygladac bo ja nie mialem nigdy dzialalnosci a nie chcialbym sie wpakowac w cos.oni to lasnie przedstawiaja ale jak ma sie to do kupy.bo skoro bede na dzialalnosci i mam dla nich wykonywac konkretna robote to jak moga mi dawac podstawe i kase na zus obawiam sie ze wszystko musi by na papierze wiec kasa pod stolem nie wchodzi w gre.jest taka mozliwosc jest wogule taka umowa ktora to umozliwia ze bedac na dzialalnosci placa podstawe i zus?czy podpisuje z nimi umowe normalna a dzialalnosc swoja droga bo juz nie kumam? mieliscie z czyms takim do czynienia warto w to sie pchac i zastanowic sie nad tym czy nie?

Gość asdasdasdasd
przeiez jak masz firme i jak ktos cos zleca to spisujecie umowe ze tym im cos zrobisz oni ci zaplaca i potem wystawiasz fakture " za wykonanie uslugi opisanej w umowie z dnia ...."

Gość REBUS
no dobra ale jak np nie wykonam planu a kase na zus mam dostac i podstawe to jak oni mi maja za to zaplacic na jakiej podstawie.bo niby przez pierwsze dwa miesiace maja dawac podstawe bez warunku na to czy sie plan wykona czy nie wiec chodzi mi o to jak oni mi ta kase chce wyplacac,spotkaliscie sie z takim czyms? np pierwszy miesiac nie sprzedam nic a podstawe mam miec to co wystawiam im fakture na kwote podstawy plus vat niby jakby za jakas usluge? czy jak?

Gość koooooooleee
Jezeli bedziesz na dzialalnosci, to prawo nie zabrania ci jednoczesnie podjecia normalnej pracy. Mysle, ze (jak juz pisalam wczesniej), albo Cie zatrudnia normalnie, a dodatkowo beda ci placic kase jak im wystawisz fakture, albo (i to jest chyba ten przypadek) bedizesz pracowal na dzialalnosci, dostaniesz 1500 zl netto ( do tego doliczysz podatek 22 %) plus 250zl za ZUS (okolo). Ty ten podatek bedziesz musial zaplacic do urzedu skarbowego. Ja to widze tak. Mam kilku znajomych; ktorzy pracuja na dzialanosci, bo chcieli pracowac w wygodnym dla nich czasie. Poza tym firma ma mniejsze koszty, wiec moze nawet chetniej kogos na dzialanosci zatrudni.

Gość REBUS
ale jak firma ma miec mniejsze koszty skoro oni i tak zus musza za mnie zaplacic? tzn wedlug tej frugiej teorii tzn ze ja mam im wystawic fakture na 1500zl plus vat i dodac 250zl na zus i np na kote 2000zl wystawic im fakture by mi tyle dali wpisujac na fakturze ze wykonalem usluge? bo jak oni chca mi dac normalna umowe i placic za mnie zus i podatki to jak sie im ma oplacac to ze ja bede na dzialalnosci gdzie tutaj tansze koszty?

Gość koooooooleee
jezeli firma rzeczywiscie jst gotowa Ci zaplacic podstawe, nawet jesli nie wyrobisz normy, to zwroc uwage, zeby to bylo zawarte w umowie! A jak bedizesz im wystawial faktute, to po prostu napiszesz w tytule " usluga jakas tam " i tyle.

Gość koooooooleee
O kochany, o wiele taniej ich to wyjdzie niz jakby mieli cie normalnie zatrudnic. Kiedy ja zarabialam 2400 zl netto, firma musialla wyplacic ponad 3500 zl, jesli nie nawet okolo 4000. Jest wynagrodzenie netto (to, co pracownik dostaje do reki) i brutto, czyli wynagrodzenie plus cala reszta (ZUS plus inne skladki).Do tego jeszcze dochodzi koszt za liste plac w ksiegowosci za kazdego pracownika. Czyli jak widzisz, firma musialaby nie tylko zaplacic za ciebie zus ale tez inne skladki (np. urlop, chorobowe itd). Jak pracujesz na dzialalnosci, to nie mozesz wziac urlopu platnego, jak bierzesz urlop, to nikt ci za to nie zaplaci. Stad tez wynika, ze firma ma sporo kosztow przy zatrudnieniu pracownika.

Gość REBUS
to ma byc tak ze oni mi przez 2 miesiace maja dac podstawe a pozniej mam wyrabiac plany np 60% i jak nie wyrobie to wtedy moja podstawa sie zmniejsza a jak wyrobie i zarobie wiecej to mam miec 30% od utargu wiec wystawaim im fkture na 30% swojego utargu myslusz ze to jest ok ze to sie kalkuluje?i jezeli moj utarg przewyzszy podstawe to mam to co mi sie nalezy a jak nie to mam podstawe ale pod warunkiem ze wyrobie plan a jak palnu nie wyrobie to podstawa ma sie mi zmniejszac o to ile mniej wyrobilem planu.myslisz ze to jest ok ze to sie oplaca i jest to wporzadku z prawem?

Gość REBUS
to ma byc tak ze oni mi przez 2 miesiace maja dac podstawe a pozniej mam wyrabiac plany np 60% i jak nie wyrobie to wtedy moja podstawa sie zmniejsza a jak wyrobie i zarobie wiecej to mam miec 30% od utargu wiec wystawaim im fkture na 30% swojego utargu myslusz ze to jest ok ze to sie kalkuluje?i jezeli moj utarg przewyzszy podstawe to mam to co mi sie nalezy a jak nie to mam podstawe ale pod warunkiem ze wyrobie plan a jak palnu nie wyrobie to podstawa ma sie mi zmniejszac o to ile mniej wyrobilem planu.myslisz ze to jest ok ze to sie oplaca i jest to wporzadku z prawem?

Gość koooooooleee
Mysle, ze jezeli tak wlasnie napisza w umowie, to jest to zgodne z prawem. Inna sprawa, gdybys byl normalnym pracownikiem. Jesli jestes na dzialalnosci, to mozecie ustalic sobie warunki jakie chcecie. oni moga dac ci 30 % utargu (uwazam, ze to sporo) albo tez 5% i oba przypadki beda zgodne sprawem. A propos pomniejszania Ci podstawy, to po prostu przez 2 miesiace beda chcieli ci placic, zebys mogl sie troche rozpedzic i w razie porazki, zebys chociaz toche zarobil, ale potem zabezbieczaja sie, ze jesli nic nie zarobisz, to nie beda ci placic za nic nie robienie. Musisz to sam przemyslec, sam najlepiej wiesz czy masz predyspozycje dobrego handlowca i latwo ci przychodzi sprzedac cos lub nie. Popatrz moze w internecie czy sa osoby z firmy, ktora cie chce zatrudnic, moze w google wpisz cos i poszukaj. Albo moze masz mozliwosc porozmawiania z kims, kto tam pracuje. Jezeli zalozysz dzialalnosc, a okaze sie, ze nie wyszedles na tym dobrze, to zawsze mozesz poszukac innej pracy, np. jako handlowiec i pracowac na dzialalnosci. Albo tez zamknac dzialalnosc.

Gość koooooooleee
Mam nadzieje, ze ci troche rozjasnilam sprawe. Nie wiem co moge ci wiecej doradzic.

Gość REBUS
z tym 30% to ok skumam pracuje zarobie 1000zl 30% moje i wystawiam im na taka kwote rachunek tylko tyle ze ja od tych 30% musze zaplacic jeszcze podatek tak? wiec zarobie ogolnie mniej niz 30 nie? ale nie rozumie jak oni mi maja placic ta kase na zus i podstawe bo na dzialalnosci nie da sie placic podstawy bo jak a jak mnie zatrudnia to przeciez nie sporzadza ze mna umowy na 2 miesiace ze stala pensja nie?

Gość koooooooleee
Pracowalam kiedys w firmie, gdzie zatrudnialismy handlowcow ( jako normalnych pracownikow ale tez tych na dzialalnosci). Kazdemu byla wyplacana podstawa plus premia, czyli procentowy utarg. Moze po prostu slowo "podstawa" jest tu troche mylne i niewlasciwe. Chodzi po prostu o kwote "gwarantowana". I oczywiscie, bedziesz musial zaplacic od tego wszystkiego podatek. Np. 1500 plus 1000 = 2500 zl plus 22%. Ale mozesz sobie zawsze wliczyc w koszty firmy dojazdy, paliwo, faktury za telefon itd. Czasami jest tak, ze np. masz do zaplacenia 500 zl podatku, ale jak odejmiesz od tego wartosc podatku z faktury telefonu czy paliwa za caly miesziac, to wyjdziesz na zero albo nawet na plus, wszystko zalezy czy bedziesz mial wdatki czy nie.

Gość REBUS
ja rozumiem ze sobie mozna wliczyc w koszty ale skoro oni mi gwarantuja podstawe 1500zl netto plus kase na zus to ja mam im wystawic fakturke za to na kwote 1500zl plus kwota na zus plus 22% vatu i na ta cala sume mam im wystawic fakture bym mial na czysto te 1500zl i kase na zus?tak to wyglada.ja im wystawiam rachunek na ta kase np za cos tam? i doliczam sobie do tego podatek bo skoro mam zaplacic od tego podatek to musze wystawic im fakture plus te 22% vatu tak?

Gość koooooooleee
Dokladnie tak! Nic dodac nic ujac. Musisz wyjsc na czysto, czyli te 1500 zl do reki. Co do skladki ZUS, to 250 zl jest to kwota przyblizona.

Gość REBUS
ale jest mozliwosc by oni dali mi normalna umowe i bym byl na dzialalnosci?tzn bym mial umowe na podstawe i zus czy to jest niemozliwe? bo ta podstawa i kwota na zus to musi to byc na fakturze jakos nazwane skoro mam im taka fakture wystawiac, co wpisujesz np co usluga i tyle? a jak wyglada kwestia z pozniejszym poniejszaniem kwoty za podstawe jak nie wykonam planu musi to byc jakos w umowie zawarte bo jak ja mam pozniej sobie to obliczac.u ciebie w tej firmie mieliscie tak ze zatrudnialiscie na umowe i na dzialalnosc razem czy byla to umowa albo dzialanosc? bo ja powiem ci szczerze nie wiem jak to mozliwe by oni dali mi normalna umowe skoro podstawe mam miec tylko przez 2 miechy stala a pozniej to od mnie zalezy jak bede sprzedawal wiec typowa umowa chyba nie wchodzi w gre.ogolnie powiedz mi warto sprubowac takiego czesgos,duzo firm placi pracownikom zus na dzialalnosci?

Gość REBUS
kolego a jakie sa koszty prowadzenia takiej dziallnosci ktore musze sam ponosic oprocz placenia podatkow.zalozenie dzialalnosci ile kosztuje? i jakie sa koszty?,musze miec jakies biuro rachunkowe ktore mi bedzie rozliczalo koszty tak najlepiej bo sam sie na tym nie znam i cos jeszcze mi dochodzi?

Gość koooooooleee
My nie zatrudnialismy osoby jednoczesnie na umowe i na dzialalnosc. Bylo albo tak albo tak. W Twoim wypadku na fakturze wpiszesz "usluga marketingowa" albo np. "usluga handlowa", wpiszesz ogolna kwote na fakturze, nie bedziesz jej rozdrabnial na zus itd. Firma mowi, ze Ci zaplaci za Zus, to po prostu do podstawy to doliczysz i tyle. My tak robilismy. Nie moglismy okreslic dokladnej kwoty (podstawa plus zus), poniewaz ZUS moze sie lekko zmieniac, czasami jest roznicz kilkudziesieciu groszy. Jest sporo firm, ktore tak placa pracownikom.

Gość REBUS
ale jak ma wygladac pozniej sprawa z redukcja podstawy,musi to byc okreslone jasno jakos.czyli jednym slowem firma godzi sie zaplacic mi kase za podstawe i zus plus ten vat czy vat sam sobie musze od tej sumy zaplacic bo moze jest w tym jakis chaczyk? bo moze ja od kwoty zusu i podstawy mam odprowadzic podatek a wtedy to nie jest tak halooo? u ciebie w firmie wiecej osob godzilo sie na umowe czy na dzialalnosc,ogolniej na dzialalnosci sie lepiej wychodzi czy nie zawsze?

Gość koooooooleee
Co do podstawy, to trudno im bedzie okreslic konkretna sume, bo skladka zus jest nierowna, pewnie w umowie bedzie 1500 zl, a Ty juz sam bdziesz doliczal zus, najwyzej zapytaj sie ich czy 1500 zl o jest suma netto, zebys byl pewien na 100 %, ja mysle ze tak wlasnie jest, ale nic cie nie kosztuje zapytac. U mnie jak byly osoby, ktore mialy dzialalnosc, to wolaly na dzialalnosci pracowac. Byly takie osoby, ktore akurat chcialy zamknac swoja dzialalnosc i prosily nas o normalne zatrudnienie. Nie zawsze lepiej wyjdziesz na dzialalnosci, bo w razie choroby czy cos, to nic nie zarobisz, a zus bedizesz musial i tak zaplacic. Co do dodatkowych kosztow, to prowadzenie ksiegowosci takiej dzialalnosci w Warszawie kosztuje mniej wiecej 100 zl miesiecznie, w innych miastach ceny moga byc nizsze.