Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak ja się cieszę D

JESTEM W CIĄŻY!!!!!!!

Polecane posty

Gość jak ja się cieszę D
dzieki dziewczynt za slowa otychy :) Dzisiaj byłam u ginekologa:D i wiecie co mi powiedział, że (jestem jak dla mnie )już w 5 tyg ciąży :) i widziałam bijące serduszko mojego dziecka ,ponieważ mialam USG dopochwowe :) jejku jaka ja jestem szczęśliwa, moja mama już wie i się ucieszyła to jej słowa: "to nie do wiary naprawde, nie no super tylko że.... ja nie chciałam być taką młodą babcią, najwyżej będzie od mnie mowić po imieniu" a ja , że jasne pierwsze słowo jakie naucze moje dziecko to będzie babcia hehe.No ale niestety jest biedna bo będzie miała 39 lat jak już zostanie babcią hehe:P

masz jakiegos wybitnego lekarza :classic_cool: 5 tydzień ciąży Tarcza komórek zarodka zagina się i przybiera walcowaty kształt, w którym otwiera się długa szczelina. Jej brzegi powoli schodzą się i tworzą rurkę zwaną cewką nerwową, stopniowo cewka zatapia się w ciele zarodka. 2/3 rurki stworzy mózg, 1/3 ? rdzeń kręgowy. Grudki komórek gromadzą się w miejsce mózgu, serca, kręgosłupa. Pod koniec piątego tygodnia zarodek ma długość 2 mm ? jest wielkości pestki jabłka. Widać kulisty zawiązek głowy.

Twoje dziecko Witamy... zarodek W wieku dwóch tygodni od zapłodnienia Twoje dziecko zyskuje oficjalne miano zarodka. Zaczyna tworzyć się łożysko, dzięki któremu dziecko będzie się odżywiać. 21 dnia po poczęciu rozpocznie pracę malutkie serduszko, które będzie rytmicznie pompować krew.

TYDZIEŃ 5 (3. tydzień po poczęciu) A może jesteś w ciąży? Uwaga ! Każda ciąża jest inna, dlatego podawane przez nas fakty pełnią jedynie funkcję orientacyjną. W razie jakichkolwiek wątpliwości, skontaktuj się ze swoim lekarzem. Twój okres się spóźnia Mijają kolejne dni. Aby sprawdzić swoje przeczucia, możesz wykonać domowy test ciążowy. Ale uwaga ! Jeśli zrobisz to zbyt wcześnie (przeczytaj dokładnie instrukcje wewnątrz opakowania) możesz otrzymać fałszywy wynik negatywny. Jeśli natomiast Twoja ciąża została \"naukowo\" potwierdzona - gratulacje ! Nadszedł czas, aby odwiedzić lekarza. Po pierwszej wizycie potwierdzającej ciążę, nastąpią kolejne - początkowo co miesiąc, a następnie częściej, w miarę zbliżania się do daty porodu. Przy pierwszej wizycie lekarz zleci zapewne badanie krwi, zważy Cię i przepisze odpowiednie preparaty witaminowe. Wybór lekarza - osoby kompetentnej i której możesz zaufać - to sprawa bardzo ważna, dlatego przemyśl ją dokładnie. Ty Na tym etapie ciąży możesz odczuwać ból piersi, wahania nastrojów, mdłości i zmęczenie Niektórym kobietom dokucza dziwny, metaliczny posmak w ustach oraz konieczność częstego oddawania moczu. Twoje myśli zaczynają krążyć wokół nowej sytuacji. Mimo, że jeszcze nie masz pewności dotyczącej poczęcia - nie możesz przestać myśleć. Być może szukasz natychmiastowej odpowiedzi, dotyczącej swego stanu. A może chcesz pozostawić wszystko swojemu biegowi ? Już wkrótce wszystko się wyjaśni. Twoje dziecko Tworzy się kręgosłup dziecka - powstają zaczątki 33 kręgów. Powstają zawiązki układu nerwowego oraz zawiązki mózgu.

Gość jak ja się cieszę D
4-tydzień- Kończy się proces zagnieżdżania. Matka poprzez swoje naczynia krwionośne łączy się z zewnętrzną warstwą ścianki zarodka i tak powstaje zaczątek łożyska i pępowiny. Zarodek ma 6 mm długości. Serce zaczyna bić w 25 dniu. Zaczyna rozwijać się język. W 26 dniu pojawiają się zawiązki kończyn. 5 tydzień- Zarodek ma 13 mm długości. Zarysowuje się zewnętrzny kształt uszu. W 31 dniu widać ręce i barki, dwa dni później pojawiają się zarysy palców. Zaczynają się kształtować nos, szczęka górna i żołądek. chyba masz złe źródła informacji :D

Gość jak ja się cieszę D
i jak tam buszmenko? zdziwiona:P

ja tez w piatym tyg na USG widzialam juz bijece serduszko:) GRATULUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość jak ja się cieszę D
mini55- no to fajnie:) ale widac że na kafe niektórzy ludzie na siłe starają Ci udowodnić ze się nie znasz i że on/ona wie lepiej od lekarza... ojoj

Gość jak ja się cieszę D
no to sie buszmenka zaczyta ale i tak dalej nie uwierzy moge sie zalozyc ze powie iż nasze źródła informacji są złe i że z jakich my strok kożystamy...

to chyba zalezy od tego czy piaty tydzien od zaplodnienia czy od ostatniej miesiaczki......ja miałam w piatym tyg od zapłodnienia USG czyli w 7 liczonym przez lekarzy:)

Wasze linki nic nie wnosza, po lekturze tego forum wiem, ze bijace serduszko mozna zobaczyc w 7 i pozniejszym tygodniu. Buszujac po necie nie znalazlam wypowiedzi lekarza, ktory stwierdzilby w 5 tygodniu bicie serduszka, dlatego napisalam, ze masz wybitnego lekarza :) ps. cieszy mnie, ze potrafisz znalezc info w necie :classic_cool:

Gość jak ja się cieszę D
no lekaz mi powiedzial ze w 5tyg ciąży od zaplodnienia a nie od ostatniej miesiaczki... no to jak jest tak jak piszecie to macie racje:) a ja że jeszcze młoda jestem i wczoraj się dowiedziałam a dzisiaj lekarz to potwierdził to teraz staram sie wyszukiwac jakiś informacjii na ten temat.

a wiec widzisz, ze podajac nieprawdziwe info, mozna naraziec sie na niedowierzanie. A jesli chodzi o zaczytanie, to Cie rozczaruje, juz jestem zaczytana, bo korzystam z neta codziennie, a ksiazki sa moim przyjacielem........ale to juz nie na temat :classic_cool:

i jeszcze jedno, zaden lekarz nie okresla ciazy po zaplodnieniu, tylko po dacie ostatniej miesiaczki, ale to juz szczegol :P :classic_cool:

Buszmenka dlaczego nie prawdziwe ??wg USG wyszlo jej ze jest w piatym tyg wiec o co chodzi ?? a ze lekarze licza od okresu ostatniego to nie znaczy ze nie mozna od zapłodnienia

Gość jak ja się cieszę D
no i dobrze każdy robi to co luibi :P moimi lekturami teraz staną się książki o ciąży o tym jak sie odrzywiać czego unikać jak się orzygotować na przyjście dziecka na świat :) no ale jeszcze mam troche czasu :) ale jakby nie patrzeć prawie o 2 miesiące bliżej do porodu :P

Gość jak ja sie ciesze D
ok ja ide do przyjaciółki papa