Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość upupy

nie lubie jak niektore z Was pisza moj aniołeczek o zyjacym dziecku

Polecane posty

Gość upupy

jakos tak wydaje mi sie to zarezerwowane dla tych mam ,ktore straciły swoje dzieciatka-mozecie sie wypowiedziec?

Gość o jezu zabraniasz
debilko

A jak do swojego chłopaka mówię mój Aniołeczku to co? Też nie mogę? :o Przecież to, że się kogoś nazywa Aniołeczkiem to nie znaczy, że ten ktoś ma nie żyć. :o

Gość upupy
nie zabraniam-tylko nie lubie debilka nie jestem

Gość mam takie samo zdanie
nigdy nie mówie o swoim dziecku aniołek- to jest zarezerwowane dla dziecka które mnie opuściło.

Gość upupy
po prostu czesto na topikach o srtacie czytam w stopkach" moj aniolek" i gdzie indziej tez-i zwyczajnie kojarzy mi sie z aniołkiem ktory jest w niebie-tak to odbieram prosilam zebyscie sie wypowiedzialy-nie upieram sie przy swojej racji

Gość a ja mówie i nie widze w tym
nic złego!

Gość równie dobrze
można tak mówić o dziecku, które nie sprawia problemów, poza tym dzieci sa tak niewinne, ze nie ma delikatniejszego określenia jak Aniołek ... i nie uważam, ze to zarezerwowane ... raczej dziwna taka rezerwacja ...

Gość upupy
dokładnie chodził mi o to ze niektore z Was maja w serduszkach date i napisane moj aniołek a to dziecko zyje-mi sie kojarzy odwrotnie

Gość teraz nie podam nicka
Nazywanie żyjących dzieci aniołkami jest niestosowne. Zastanówcie się.

Gość upupy
jak jest stosownie pisac /mowic o niezyjacym dziecku?

Gość tak może
ja tam nie mialam takich skojarzen typu " aniolek" to od razu niezyjace dziecko. dopiero wlsnie tu na forum, jak laski zczely uzywac tego okreslenia w stosuknu do swoich zmarlych lub poronionych dzieci zaczelam miec takie skojarzenie. dlatego teraz aniolek faktycznie kojarzy mi sie z dzieckiem zmarlym.

A ja tylko nieśmiale dodam, że Aniołek o żyjących dzieciach pojawilo sie jako pierwsze. Tak mi sie zdaje, bo \'moda\' na Aniolka, jako dziecko, które odeszło, wydaje mi się, że przyszla kilka lat temu dopiero. Poza tym - tak samo możnaby rozpatrywać czy nie jest przypadkiem niestosowanie mówić do dziecka Żabeczko, czy Rybeczko - też sie można przyczepić.

Gość tak może
tak wlasnie Skorpionka masz racje ;)

Przesądy są tyle głupie, ile nieszkodliwe, tak jak czerwona kokardka przy wózku :P JAk kto ma taką potrzebę to sobie wiesza i jest ok. Ja do swoich dziecizawsze mówię aniołku, bo mi się akurat kojarzy, że są (albo powinny) być grzeczne jak aniołki ;)

Gość XXX ..
Dopóki sama nie straciłam dziecka wydawało mi się to zupełnie normalne, ale teraz czuję się dziwnie gdy ktoś mówi lub pisze tak o żyjącym dziecku. Ale to przyszło dopiero ze stratą :(

Każda mama ma prawo mówić o swoich dzieciach na swój własny sposób zarówno o tych, które odeszły jak i o tych, które żyją. Więcej tolerancji. Pozdrawiam

Gość lambadaxxx
Aniolek kojarzy mi sie z cherubinkiem,wesola istotka ze skrzydelkami o slicznej buzce,wiec nie uwazam ze robie cos zdroznego mowiac tak do mojego synka.Kilka miesiecy przed tym jak sie urodzil,przyszla na swiat jego siostrzyczka,niestety martwa,wiec jestem jakby posrodku tematu i nie mam do nikogo pretensji,aniolek,to duszyczka czysta,czyli taka ktora ma kazde dzieciatko:)i niech kazdy nazywa swoje jak chce

Gość przesadzacie dziewczynki
przecież mój aniołku można powiedzieć o poprostu grzecznym dziecku. Bez sensu takie przypisywanie sformułowań do żyjącego czy nie żyjącego... ktoś wygrał przetarg ? Ludzie nasz język jest giętki....

Gość upupy
po prostu dziewczyna na forum miała tak Moj Aniołek 🌻15.12.2006🌻 mi sie skojarzylo ze jej dziecie odeszło

Gość upupy
w sumie to chodziło mi chyba bardziej o ta pisownie niz nazewnictwo ale zaznaczylam ,ze nie upieram sie przy swojej racji -prosze tylko o wypowiedzi w tym temacie

Gość przesadzacie dziewczynki
no dobra, przyznaję, że też by mi się skojarzyło z nieżyjącym dzieckiem ....

Dziewczyny mi również aniołek kojarzy się z maleństwem, które odeszło i jest w niebie..... Po stracie mojego maleństwa \"aniołek\" zmienił dla mnie znaczenie..... Tak szczerze to kiedyś uwielbiałam figurki aniołków.Miały w sobie coś magicznego, czystego i pełnego spokoju......teraz kiedy na nie patrzę to mam łzy w oczach...... Każdy ma prawo mówić o swoich dzieciątkach jak chce.....jednak ja nigdy nie powiem już na żyjące dziecko aniołek...

Gość mama w kwietniu
na mnie mama zawsze mówiła "aniołek", wiec nie mam takich skojarzeń. pierwszy raz sie z tym zetknęłam własnie dzisiaj na forum. moze dlatego ze nikogo z moich bliskich nie dotkneła taka tragedia. dzisaj równiez po raz pierwszy otworzyłam link pod wypowiedzią - z notatką o śmierci dziecka. bardzo współczuje tym których dzieci odeszły i są aniołkami w niebie, ale moje dzieci są dla mnie aniołkami na ziemi, czyli wspaniałymi istotkami

Jestem mamą trzech aniołków:) Dwa nie żyją, ale nie przeszkadza mi to mówić na synka \"aniołku\". Rozumiem, ze ktos może miec inne odczucia, ale mi nie przeszkadza zwracanie sie w ten sposób do dziecka.