Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odpis aktu urodzenia

pytanie do tych co wymieniali stary dowód na nowy

Polecane posty

Gość odpis aktu urodzenia

do zlozenia wniosku o wymiane dowodu trzeba dołączyć skrócony odpis aktu urodzenia. czy wie ktoś czy ten odpis ma jakiś termin ważności? bo mam w domu taki ospis, ale z 1989 roku... :P a jeśli musze mieć nowy to ile trwa załatwianie takiego czegoś i ile kosztuje?

Gość nic nie kosztuje
a długość oczekiwania zaley od USC

Gość karta kredytowa może
> Ja tam nie składałam odpisu. Stary dowód powinien wystarczyć.

Gość odpis aktu
no własnie stary dowód nie wystarczy. byłam dzis w gmienie i kazali przyjść z ospisem aktu urodzenia. troche to skomplikowało sprawe bo urodziłam się kawałek od miejsca gdzie mieszkam, nie mam czasu tak jezdzic a wniosek o dowod powiedzieli ze trzeba zlozyc do konca roku... no ale moja wina ze obudzilam sie w ostatniej chwili...

Gość moze taki stary odpis
moze byc co? w koncu czlowiek urodzil sie tylko raz co nie ma sie co przedawniac...

Gość dowodzik
w niektórych miejscowościach odpis aktu urodzenia wydają od ręki

Gość jaktotak*
może być stary Do osoby powyżej - być może nie chcieli od Ciebie odpisu dlatego, ze urodziłaś sie w mieście (gminie), które podlega temu urzędowi. Jeśli ktoś się urodził lub wziął ślub w miejscu, w którym wyrabia sobie dowód to wtedy odpisów nie potrzeba, bo przecież oni mają wszystkie te dokumenty na miejscu.

Gość odpis aktu
dzieki! :) a jutro zadzwonie do gminy zapytac czy stary moze byc, ale chcialam sie upewnic zeby ewentualnie zaplanowac wyjazd do miasta gdzie sie urodzilam... super byloby gdyby taki stary mogl byc! :D jesli ktos niedawno skladal wniosek i pamieta jak to jest z tym odpisem to piszcie. bede wdzieczna. 👄

Gość rany a jakby ktos urodzil sie
za granica? to musi jechac tam po odpis? no przy nowym dowodzie w wieku 18 lat to jeszcze bym to zrozumiala ze jakies odpisy potrzebne ale przy kolejnym dowodzie to juz przesada...

Gość Nałęczowiankę
A przez te lata coś się w twoim "urodzeniu" zmieniło? Matka? ojciec? data? Może być ten "stary" Jaktoten bardzo dobrze wytłumaczył

Gość no tez tak mysle ze
sie nic nie zmienilo w moim urodzeniu :D :P uffff... az mi ulzylo ze moze byc stary!!!!!!!!!!!! :classic_cool: DZIEKI!!!!!!!!!!!!! :D

Gość jaktotak*
pracowałam przez jakiś czas w dowodach osobistych. Na początku jak weszły nowe dowody to zdziwiali, że musi być nowy odpis, bo na starych orzeł był nieaktualny :D ale potem znieśli ten durny wymóg i przyjmowaliśmy też stare odpisy.

Gość P a t r y c j a
Odpis aktu urodzenia tak jak ślubu jest ważny 3 miesiące od daty wydania. W urzędzie załatwia się go od ręki, i do wydania dowodu osobistego jest to bezpłatne!!! powodzenia

Gość no to w koncu jak
wazny 3 m-ce czy wazny ciagle???

Gość nonononononono

Gość trtr
w urzędzie gdzie ja załatwiałam SAMI, tzn z urzędu, ściągają odpis aktu urodzenia! (ja wprawdzie sama go pobrałam i zawiozłam ale to dlatego że urzędniczka poradziła że tak będzie szybciej)

Gość o kurna a ja wiem

Gość no wiec tak dzis skladalam
i przyjeli prawie 20 letni odpis aktu urodzenia. martwili sie czy bedzie tylko wszytsko czytelne. bylo czytelne i powiedzieli ze spoko, ze jak do dowodu to moze byc taki stary odpis! 🖐️

Gość w małych urzędach
odpis wydają od ręki, kosztuje 15 zł i ma zwykle ważnopść 3 miesięcy.

Gość no to moj mial waznosc
prawie 20 lat ;)