Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ebenezer

Czy Czyściec istnieje bo w Biblii chyba nie ma o tym wzmianki?

Polecane posty

Gość khashfksafh
no coż, nikt z obecnych tutaj jeszcze tam nie trafił, także trudno powiedzieć na 100 procent

Gość rtuio
to wymysł tych w sukienkach

Gość jakiś czas temu kościół
ogłosił , iz nie ma czysćca...

Gość *hexe*
nie ma tez mowy o wielu innych rzeczach w ktore motloch wierzy

Gość rtuio
cóż za zmiany w kk ???? a tacy wspaniali ....

no wiesz, moze i nie ma wzmianki o czysccu w biblii, ale rownie dobrze moglaby byc, zreszta pewnie miala byc, tylko czlowiek, ktory ja spisywal zapil dzien wczesniej i wylecialo mu z glowy, albo moze wlasnie specjalnie o tym nie napisal, bo bog mu powiedzial, ze czysciec to bedzie taki ich maly sekret, taka wspolna tajemnica wiary, ale przebiegle glowy kosciola wyczaili podstep i domyslili sie, ze brak wzmianki o czysccu jest najlepszym dowodem na jego istnienie, tak jak brak dowodow na cokolwiek jest najlepszym dowodem na to, ze ktos je ukryl.

a czy to ważne - i tak jest to jedna wielka bajka będąca wytworem czyjejś wyobraźni...

Gość ewrtert
nie ma nic o tym w Biblii - dlatego w to nie wierzę. Biblia nie mówi też na 100% o Trójcy. Tak samo jak Kościół katolicki zmienił ostatnie przykazanie z dziesięciu - "nie będziesz tworzył podobizny niczego co w niebie, na ziemi itd". a dziewiąte "nie będziesz pożądał żony bliźniego swego ani żadnej rzeczy która jego jest" - rozbił na dwoje.

Gość sraczkaqq
i co na to kk? wprowadzac w błąd ? nie ładnie !!!!

Gość poytr
bo nie ma czyścca

Gość Elektryczny mnich
Elektryczny mnich to urządzenie, które ma zaoszczędzić człowiekowi pracy, tak jak zmywarka do naczyń albo magnetowid. Zmywarki załatwiają za niego nudne zmywanie, magnetowidy - nudne oglądanie telewizji, elektryczne mnichy zaś zastępują go w wierze w najróżniejsze rzeczy, uwalniając w ten sposób od prawdziwie uciążliwego obowiązku - wierzenia w to wszystko, w co świat każe mu wierzyć.

noe mial kangury i misie polarne...to sie chlopak nabiegac musial po swiecie... weze mowily.jak kain i abel zalatwili kwestie rozmnazania nastepnych pokolen nie wiem.ks rodzaju - bog stworzyl ludzi z prochu...a potem ktos jednak zmienil zdanie i ewe stworzyl z zebra.i moje ulubione- jak kk pozwolil dzieciom nieochrzczonym isc do nieba.ale prawo nie dziala wstecz, to co z tymi wczesniejszymi?.ciekawe co bog na to, wykonuje \"ustawy\" koscielne?

wybaczcie, pomylilam:I stworzył Bóg człowieka na wyobrażenie swoje: na wyobrażenie Boże stworzył go: mężczyznę i białogłowę, stworzył je. nic o zebrze nie bylo wiadome autorowi.

http://www.voxdomini.com.pl/ Poszukajcie tu.Znajdzcie Vassule Ryden i Marie Simme.One mialy wizje czyscca.nie sluchajcie ignorantow.Oni sie szamocza i nie wiedza co poczac wobec niezaprzeczalnego faktu istnienia Boga.Bog czeka rowniez na nich.Moze niestety -wszyscy mamy wolna wole.Nawet sam Bog jej nie lamie.Decyzja jest suwerenna i podejmuje ja kazdy sam.....

Ty chyba sobie jaja robisz...o czekaj czekaj idzie wizja... cholera nie ma boga...dammit:P

Czyściec w wizjach świętych Wizje św. siostry Faustyny Heleny Kowalskiej. ...zapytałam się Pana Jezusa, za kogo jeszcze mam się modlić? Odpowiedział mi Jezus, że na przyszłą noc da mi poznać, za kogo mam się modlić. Ujrzałam Anioła Stróża, który mi kazał pójść za sobą. W jednej chwili znalazłam się w miejscu mglistym, napełnionym ogniem, a w nim całe mnóstwo dusz cierpiących. Te dusze modlą się bardzo gorąco, ale bez skutku dla siebie, my tylko możemy im przyjść z pomocą. Płomienie, które je paliły, mnie nie dotykały. Mój Anioł Stróż nie odstępował mnie ani na chwilę, l zapytałam się tych dusz, jakie jest ich największe cierpienie? l odpowiedziały mi jednogłośnie, że największe dla nich cierpienie to tęsknota za Bogiem. Widziałam Matkę Bożą odwiedzającą dusze w Czyśćcu. Dusze nazywają Maryję \"Gwiazdą Morza\". Ona im przynosi ochłodę. Chciałam więcej z nimi porozmawiać, ale mój Anioł Stróż dał mi znak do wyjścia. Wyszliśmy za drzwi więzienia cierpiących. Usłyszałam głos wewnętrzny, który powiedział: Miłosierdzie Moje nie chce tego, ale Sprawiedliwość każe. Od tej chwili ściślej obcuję z duszami cierpiącymi. (Dz 20) Wyjątki z książki Miłość Boga i Ojczyzny w życiu sługi Bożej, Wandy Malczewskiej. Dziś w nocy gdy się przebudziłam, usłyszałam głos płaczliwy: Zmiłujcie się nad nami przynajmniej wy, krewni i przyjaciele nasi, gdyż bardzo cierpimy w więzieniu czyśćcowym. Wy, żyjący nie macie pojęcia jakie tu męki ponosimy. Cierpimy moralnie, bo się rwiemy do oglądania Pana Boga, a osiągnąć tego nie możemy, bo najmniejsza plamka grzechowa, pokutą_ nie zmazana, przeszkadza nam do wyjścia stąd. Cierpimy fizycznie, bo te same prawie męki ponosimy, co potępieni w Piekle, z tą tylko różnicą, że my cierpimy do czasu, a tamci na wieki. My sami nic dla siebie zrobić nie możemy, ale wy możecie zrobić dużo, ofiarujcie za nas słuchanie Mszy Ś w., różne modlitwy odpustowe, ofiarujcie - dajcie jałmużnę - a najskuteczniejszą pomoc nam dacie, gdy się postaracie o odprawienie Mszy Św. za nas. Krew Pana Jezusa we Mszy Św. przez kapłana ofiarowana zgasi płomienie czyśćcowe... O jakże szczęśliwi, którzy za żywota pamiętają, aby się tu nie dostali. Zachowują przykazanie Boskie i Kościelne, unikają grzechów, spełniają dobre uczynki, odbywają często Spowiedź, słuchają Mszy Św. i nauk w kościele, dają jałmużny na kościoły i ubogich, i nikpgo nie krzywdzą. Biada tym, co zapominają o przestrodze Pisma Św., że cudzołożnicy, przeklętnicy, pijacy i złodzieje Królestwa Bożego oglądać nie będą... Jak liście z drzewa w jesieni, tak dusze tych grzeszników lecą do Piekła. A jeżeli przez szczerą Spowiedź i pokutę Piekła uniknęli, to tu do Czyśćca na długie straszne męki są skazani, bo nic nieczystego nie wejdzie do Królestwa Niebieskiego. Teraz to poznajemy, ale już za późno... \"Powiedz to żyjącym na ziemi\"... Skoro się rozwidniło poszłam do kościoła, gdzie już śpiewali wigilie za zmarłych. Po wigiliach otrzymałam Komunię Sw., którą ofiarowałam za dusze moich rodziców i krewnych i usłyszałam głos wewnętrzny: \"Wielu z nich jest już w Niebie, o tych wiesz, inni jeszcze czekają na modlitwę o pomoc dla nich\". Podczas sumy w czasie ofiarowania pokazał się Pan Jezus w modrej sukni z Krzyżem drewnianym, na którym był ukrzyżowany, z Ranami otwartymi i rozkrwawionymi w Boku, Rękach i Nogach. Obok klęczeli Aniołowie z różnymi narzędziami użytymi podczas męki Pana Jezusa i usłyszałam głos: \"Za tę cenę wydobyłem was z niewoli szatana... Tę cenę ofiarujcie dziś za więźniów czyśćcowych\". Po podniesieniu, gdy kapłan modlił się w cichości za zmarłych, obok Pana Jezusa zjawiła się Najświętsza Maria Panna w ciemnej sukni i zasłonie na głowie, trzymając w ręku Serce mieczem przebite i mówiła: \"Do ceny ofiarowanej przez Mojego Syna na wykup dusz z Czyśćca daję Serce Moje, które wycierpiało wszystkie męki\" - i widziałam, opowiada dalej nasza ekstatyczka, jak (gdy kapłan śpiewał: Requiem satarnum) jeden Anioł z ampułki złotej puszczał krople łez Matki Boskiej do Czyśćca, a drugi puszczał krople Krwi Pana Jezusa, ogień gasł, a dusze w dużej liczbie bielusieńkie wychodziły, składały hołd Panu Jezusowi i Matce Boskiej i unosiły się do Nieba. Po odśpiewaniu przy katafalku modlitw widzenie zniknęło. Objawienia św. Brygidy Św. Brygida opowiada nam w Objawieniach Św. Brygidy, że Matka Boża posiada tytuł Matki Dusz Czyśćcowych. \"Jestem\" - powiedziała świętej - \"Matką tych wszystkich, którzy znajdują się w miejscu odbywania pokuty. Moje modlitwy łagodzą kary nałożone na nich za ich grzechy\".

wiem ze o zebrze jest tez:P chodzi mi o to ze jest mnostwo niescislosci w biblii a nie powinno byc z zasady prawda? a co do wizji...bede brutalna, ale dawno temu nie znano pojecia schizofrenia albo kwas:P no i wlasnie te wizje osob wierzacych...skoro bog wszystkich tak kocha to machnal by komus niewierzacemu, same plusy-nawrocilby sie, wiecej kasy na kosciol dawal...

Gość jesli chodzi o mówiącego węża
to szatan za niego mówił, szatan też ma dużą moc. w czysciec nie wierze i inne bzdury ktore kk wymysla! kiedys sie zastanawialam jak NOE wzial do arki te wszystkie robaczki, owady... itp. strasznie duzo tego musialo byc. albo skad wzieli sie murzyni i inne rasy? choc to podobno ktos tam mial dziecie z ktorych kazde wygladalo inaczej. a kain i abel to mieli jeszcze chyba siostry i z nimi mieli potomstwo. wtedy jeszcez tak mozna bylo.

mnie zastanawia co innego...myslac bardziej globalnie. jak ktos sie urodzil w katolickim kraju to mu wpoili chrzescijanstwo. ale np muzulmanie, buddysci. tez maja \\\"niezbite dowody\\\" na istnienie swoich bogow. jakby wattcher urodzila sie w gdzie indziej to wierzylaby w innego boga i inne historyjki.

Gość jesli chodzi o mówiącego węża
a w ogole to moze adam i ewa byli murzynami lub azjatami???

Te jak piszesz-\"niescislosci\"przemawiaja na korzysc a nie na niekorzysc Biblii.Poza tym,te wizje czyscca sa jak najbardziej prawdziwe.Nie maja one niczego wspolnego z jakimis chorobami.Siostra Kowalska zmarla tuz przed II Wojna Swiatowa.Wtedy znano juz pojecia takie jak schizofrenia.Malo tego.Wiekszosc mistykow,swietych itd.,szczegolnie tych,ktorzy mieli wizje,byla badana przez psychiatrow,aby wykluczyc wlasnie choroby. Wszystkie opisy czyscca,podobne jak opisy innych rzeczy wzajemnie sie pokrywaja.Waznym argumentem jest tutaj tez to,ze osoby te wzajemnie sie nie znaly.W duzej czesci byly malo wyksztalcone,czesto niepismienne.Wykluczono tez mozliwosc wymyslenia przez nie tych historii.Jak zatem widzisz-badano te sprawy na rozne sposoby. Kto czyta,ten wie.Czytajac duzo,zdobywasz taka wiedze,ktora pozwala tobie porownywac,sprawdzac,kojarzyc itd.To tez jest bardzo wazne.Duzo czytac.

Wattcher--ten wattcher,czyli on.Nie ona.Pisze przez dwa t,poniewaz jakis zlosliwy baran ukradl mi jeszcze pomaranczowy nick,pisany poprawnie... Ponadto,wiara nie wychodzi z nas.Pochodzi od Boga.jest darem.trzeba o ten dar prosic.Wolna wola.

widze ze traktowanie blizniego protekcjonalnie i zlosliwie jest zgodne z Twoja wiara?rozumiem tez ze zaprzeczasz istnieniu ewolucji na korzysc kreacjonizmu, chociaz zawsze sie mozesz tlumaczyc ze noe nie wzial dinozaurow do arki bo za duzy scisk juz byl. a powiedz mi w takim razie co z \"niezbitymi dowodami\" innych wiar? wszyscy sie myla tylko Ty masz racje. i nie tlumacz sie tutaj badaniami psychiatrow, bo przed II wojna ta nauka dopiero sie rozwijala patrz freud.

inne pytanie- co powiesz na zadziwiajace podobienstwo mitologii egipskiej z chrzescijastwem? tak wiem szatan wiedzial ze chrzescijanstwo nadzejdzie, wiec podlozyl swinie wczesniej, zeby moc je kwestionowac.

jeszcze jedno (wybacz ze sie tak rozdrabniam). wielki, kochajacy, milosciwy bog utopil sobie cala rzesze ludzi bo grzeszyli.w dzisiejszych czasach nazwalibysmy to zbrodnia na ludzkosci. to gdzie ta wolna wola mowisz? \"macie wolna wole, ale jak bedziecie niegrzeczni to was utopie\". super.

Gdzie ty tu widzisz jakies zlosliwosci?Ponadto schizofrenia nie wchodzi tu w gre.Wy-niewierzacy,czy wrogowie Boga,zawsze bedziecie tlumaczyc wszystko wszystkim,byle nie Prawda jaka jest Bog. O smierci klinicznej i doznaniach dusz poza cialem mowicie,ze to skutek niedotlenienia mozgu i zwiazane z nim halucynacje.O wizjach czyscca,czy piekla mowicie,ze to schizofrenia itd,itp.Nie na darmo jest napisane w Biblii,ze beda sluchac,ale nie uslysza,beda widziec,ale nie zpbacza..... Z tego tez powodu Bog nie robi tak,jak piszesz,czyli nie daje znakow.Byloby to bezcelowe i nieskuteczne wobec natury niektorych z nas.....

http://hardkor.wordpress.com/2007/12/16/nauka-religia-i-prawda/ to jest kwintesencja wiary. nauka szuka dowodow i konstruuje wnioski, religia wysuwa wnioski a potem wymysla dowody.ja nie mowie ze nie istnieje jakis bog/sila.ale niekoniecznie ma zwiazek z jedyna sluszna wiara. skoro w niej tyle niedopracowania, to rownie dobrze mahomet moze byc prawdziwym bogiem.albo czarodziejka z ksiezyca. wszystko mozna wcisnac ludziom przyjmujacym dogmaty, a nie myslenie.a jaka kase sie trzepie:D kosciol jest najbardziej dochodowym przedsiebiorstwem, chyba sama historia tego dowodzi...panstwa istnieja lub nie, kosciol zawsze znajdzie wierzacych zlosliwosc- ze trzeba czytac. lubie czytac, szczegolnie pozycje dotyczace psychiatrii...