Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość priwiettt

po jakims czasie nauki j.Rosyjskiego wiedzieliscie, ze cos juz potraficie?

Polecane posty

ucięło mi wcześniejszą wypowiedź...miało być że są tam i słówka i gramatyka i czasy...:)

Gość diet maroz
jak poznasz cyrlice na tyle zeby biegle czytac to juz dasz rade sie dogadać🖐️

Gość priwiettt
Ondyna -->znasz jeszcze inne jezyki perfekt? cii->podziwiam:) tez chcialam sie hiszpanskiego kiedys nauczyc ale najpierw myslalam o niemieckim ale to oczywsce po tym jak opanuje rosyjski;p;pjakie plany, oby dalo sie je zrealizowac.

Gość priwiettt
cyrlice znam bardzo dobrze ale to nie zmienia faktu, zegdy jest nowe slowko to dukam je okropnie:Obleh.

Pozdrawliat' to rzeczywiście raczej "składać życzenia", ale w jęz. polskim słowo "pozdrawiać" również wyjściowo oznaczało przekazywanie komuś życzeń zdrowia :) W sumie "pietedawat' priwiet" jest najpoprawniejszą formą.

Gość ja po prostu
uwielbiam język rosyjski

Gość priwiettt
:)

Perfekcyjnie raczej nie. Ale dobrze znam angielski, całkiem nieźle łacinę, liznęłam trochę hiszpańskiego i francuskiego. Głównie sprawadza się to do tego, ze jestem np. w stanie wyłapać część tekstu piosenki, czy obejrzeć film bez napisów i połapać się o co w nim chodzi.

Gość ja po prostu
priwiet:) priwiettt, zachęcam Ciebie do nauki tego języka. Nie jest trudny i taki dźwięczny, a piosenki w tym języku to już cud.:D

to cacy :) ja chcę znać dobrze hiszpański -w rok- potem włoski-w rok- niemiecki angielski to wiadomo no i myślałam że może potem francuski i rosyjski :)

Gość priwiettt
w rok? da rade?ja mam wrazenie, ze mi nauka jezyka zajmie z 9 lat:O nie wiem, moze dlatego, ze uuczylam sie angielskiego 9 lat i nic z niego nie potrafie, bo tak to wyglda nauka w szkole no i ja sie do tego zbytnio nie przykladalalm.zastanawia mnie czemu nie moge nauczyc sie tego jezyka skoro jets taki prosty z jednej strony, zero deklinacji, koniugacji i niewiadomo czego.. wlasnie czytam pewne forum i ludzie tam pisza, ze w jezyku rosyjskim najwiecej problemu sprawia im nie pisanie, nie mowienie a wlasne czytanie!ha! czyli nie ejstem jedyna, ja tez jak widze tekst po raz 1 czy 2 to wyslowic sie nie moge:O:)

Gość priwiettt
o wlasnie, mozecie polecicie jakas piosenki w j.rosyjskim?:D

Gość ja po prostu
Chór Akleksandrowa, Vitas, Valerii Maladze, N. Baskow jestem kobietką w średnim wieku;)

kwestia nawyku. Jesli będziesz czytać wyłącznie teksty podręcznikowe, podobnie jak inni wypowiadający się na tym forum, zapewne, to umiejetność szybkiego przekładania tekstu na znaczenie słów i fonetykę się nie rozwinie. Najlepiej jest czytać sobie np. książeczki dla dzieci. Jeśli mieszkasz w dużym mieście, to bez trudu znajdziesz księgarnie rosyjskie, jest tego trochę. W Warszawie mogłabym od ręki podać Ci dwa dobre adresy :)

Gość Babcia Drypcia
Tylko, ż eteraz po co komu j. rosyjski, ja tez nienajgorzej zanm ten język, i własciwie nic z tego nie mam :P

myślę że dam rade :) w końcu język hiszpański jest dosyć łatwy ...a ogólnie języki składają się z gramatyki czasów i słówek :) gramatykę już w sumie opanowałam ...tylko sobie powtórzę,zostają czasy i słówka...a to już nie jest takie straszne :)

przydaje się na pewno:D no i np. będziesz mogła pojechać do Rosji jeśli będziesz miała ochotę :)

Ja wolę \"młodszy\" repertuar i nieco bardziej offowy. Choć folklor towarzyszy mi od dzieciństwa i śpiewam rosyjskie romanse i ballady ludowe od wielu lat /zgodnie z wykształceniem/. To jest to, co lubię na smutki: http://pl.youtube.com/watch?v=WkQtEo3Vm2Q&feature=related http://pl.youtube.com/watch?v=P-rISwdm92s http://pl.youtube.com/watch?v=0aDRH2ic3Mw&feature=related Lubię stary rock z lat 80-tych, Kino, Coja, B.G. i Akwarium, Nautiliusa Pompiliusa, DDT. Lubię Nol\', Zemfirę. A z nowszych Glukozę na przykład: http://pl.youtube.com/watch?v=Xz_ocKwUQYI http://pl.youtube.com/watch?v=t1wj6l1V5zI&feature=related http://pl.youtube.com/watch?v=iOPvXLTtsXU&feature=related http://pl.youtube.com/watch?v=B6GAOEKGL_8&feature=related W sumie dużo rzeczy lubię, łącznie z Baczurinem, Wasilewym i Iwaszczienko, Okudżawą, Matwiejewą, Wysockim i paroma innymi... Można tak wyliczać i wyliczać :D

Gość priwiettt
ciii-->a co z wymowa?sa jakieszasady, ktorych trzeba sie wykuc, czy czytasz tak jak jest napisane?i tyle.?

nie no czytam tak jak się powinno czytać :) zasady nie są trudne :) ja po 30 minutach potrafiłam już wszystko przeczytać :P np. w częściach que gui u jest nieme :) wymawiamy ke ki :) H na początku wyrazu się nie wymawia :) a g na początku nie raz wymawia się jako h np. imię Gerardo wymawia się Herardo :) tylko tak nie do końca wyraźnie :P

Gość priwiettt
jak rozumiec wyrazenie repertuar offowy? repertuaz bez zadnego konkretnego tematu czy jak?

wymowę i akcenty opanowuje najszybciej w językach...tak samo niemieckiego nie znam ale jako tako potrafię wymawiać :)

Gość priwiettt
tzn z tym zdaniem"czy czytasz tak jak jest napisane?i tyle.?"mialam na mysli, ze w j.hiszpanskim czyta sie po prostu tak tak jak jest napisane:) a nie, ze ty czytasz po swojemy;p zle to ujelam.

produkcje offowe, to te na przeciwległym biegunie od popu, zazwyczaj bardziej niszowe, nie kierujące się sprzedawalnością tego, co robią. Choć taka Glukoza jest całkiem komercyjna :D Ale wdzięku jej to nie ujmuje, no i teksty i klipy sa rozkoszne :classic_cool:

czytam tak jak trzeba a nie po swojemu :P :) tylko w jednej części hiszpanii np. ll wymawia się normalnie jak j a w innej bardziej jako ż np lloras -płaczesz jako żioras albo joras :)

Gość priwiettt
fonetyka j hiszpanskiego byla tak dobrze wytlumaczona na tej stronce? czy wiesz to z innych zrodel?

Gość priwiettt
aha, dzieki;D, czyli po prostu takie niekomerycjne tak? wlasnie przesluchuje.;)

Gość ja po prostu
ondyna, świetne te kawałki, które podałaś Niektóre znałam, a niektóre sa dla mnie nowością. Zostawiłam pracę przedświąteczną i słucham:D