Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość priwiettt

po jakims czasie nauki j.Rosyjskiego wiedzieliscie, ze cos juz potraficie?

Polecane posty

bufsiegda budiet soncie, bufsiegda budiet nieba Buwsiegda budiet mama, buwsiegda budu ja

co Ty ganiasz po to pikach, słychać nawet jak umykasz. Może jesteś w kwieciec wieku ? Co tak bardzo lubią poeci

Obrzydliwy jezyk.Poza tym my-Polacy mamy z nim podobne skojarzenia,jak z niemieckim.....

Gość wattcher..........
Dlaczego obrzydliwy? To piękny język. A niemiecki? ........Mów za siebie a nie za wszystkich Polakow. "My Polacy". Też coś. Myslisz ,że każdy Polak to taki świrnięty, pelny nienawiści ksenofob jak ty?

i pier... oli smety,dawaj meila,dawaj meila bo sie spiesze, nie zdaze.Jak zwykle nie ma karty,ale na smsa Zadzwon szybko to ma zawsze!

ukraiński -----> jeśli chodzi o trudności związane z samą cyrylicą, to Czika ma rację. Wystarczy krótki kontakt z językiem, żeby odbierać ją jako zwyczajny alfabet. Rosyjski nie jest trudnym językiem, choć z pewnością trudniejszym od angielskiego /więcej trudności nastręczają odmiany/. Pewne słowa czy zwroty pochodzą z tego samego źródła /starosłowiańskiego/, więc dla osób obeznanych z polskim archaicznym czy folklorystycznym /np. Sienkiewicz, piosenki ludowe w dialektach itd/ będzie tym łatwiejszy. Ukraiński znam pasywnie, głównie w nim śpiewam, z tekstami pieśni ludowych nie ma problemu. Kiedyś dostałam od kogoś "Księgę przysłów irlandzkich" po ukraińsku i też dało się czytać bez bólu :classic_cool: Bardzo trudny nie jest, choć wydaje mi się, że chyba łatwiej jest nauczyć się najpierw podstaw rosyjskiego, a potem dopiero ukraińskiego :) Mam kilkoro przyjaciół Ukraińców i rozmawiamy raczej po rosyjsku, większość z nich jest dwujęzyczna. Jeśli miałabyś kłopoty ze zrozumieniem zawsze możesz przejść na angielski ;)

Gość ukraiński
Ondyna, bardzo dziekuję za opinię:). Dodam tylko, że znajomość j. ukraińskiego będzie mi potrzebna tylko w stopniu komunikatywnym, więc mam nadzieję, ze jak się przyłożę solidnie, to w kilka miesięcy dam radę:D Jeszcze raz dziękuję za opinię, no i cieszy, mnie fakt, że kosmiczna cyrylica nie jest taka zła:D

Gość rosyjski piękny język
Czechowa, Tołstoja, Aksjonowa, ....... Wysockiego, Okudżawy, ........ Poza tym dobrze i praktycznie jest znać język sąsiadów - zwłaszcza jak to sąsiedzi, którzy lubią często odwiedzać i czasem się zasiedzą ;-) kilkaset lat. To ostatnie to cytat nie wprost z L. Wałęsy, który bardzo mi się podoba (cytat oczywiście).

Gość rosyjski piękny język
A wg mnie ukraiński to coś pośredniego między rosyjskim a polskim. Dla mnie bardziej podobny do polskiego.

ja studiuje filol ros od podstaw, niedlugo bedzie 4 miesiac nauki i wydaje mi sie ze w stopsniu w miare komunikatywnym to sie moge dogadac :) ale nie przesadzajmy.. język jak język. w tydzien nie zrobi sie podstaw ;)

:D nie, na szczęście nie jest taka zła i znacznie mniej kosmiczna, niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Co to jest w porównaniem z takim hebrajskim... :classic_cool: Wsiem druz'jam i nieznakomym żelaju scziast'ja, liubwi goriacziej kak krużka glintwiejna w moroznuju nocz', kriepkowo zdorowja i gromadnowo mieszka dienieg na mielkie raschody... Z Prazdnikom was :) http://www.youtube.com/watch?v=LdJB1oHMQLY&f eature=related