Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*malwina*

jakie menu na sylwestra?

Polecane posty

Gość jak na diecieto liść sałaty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Właśnie też mam ten dylemat. Na razie staneło na barszczu z uszkami. Ma ktoś pomysła na menu sylwestrowe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja też się zastanawiam. Na razie stanęło na kaczce (bo mam ochotę), piersiach z kurczaka, ale jeszcze nie wiem czy zrobić pieczone w bitej śmietanie czy sznycelki, chyba się zdecyduję na sałatkę z zupek chińskich (tzn z tego makaronu, bo te przyprawy sa dla mnie niejadalne) i może jakieś koreczki co by były na zagrychę. Po za tym chodzi za mną bananowe daiquiri, a szampana to nawet kijem nie tknę bo nie lubię. Aktualnie na myśl o ciastach mam odruch wymiotny, ale jak się znam to pewnie mi przejdzie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mysle, ze na sylwestra sprawdzi sie szwedzki bar i zimne przekaski, duzo fajnych salatek na bazie ryzu, makaronu oraz warzywnych, moze byc salatka jarzynowa lub sledziowa, male kanapeczki \"na raz\", koreczki z wedlina, serem, oliwkami, marynowanym cebulkami, dynia itd, krakersy, paluszki, czipsy, swieze owoce, ciasta, ciasteczka, soki, kawa, herbata i alko jakie kto lubi. Ma byc lekko, smacznie i z fantazja, w koncu na Sylwestra chodzi glwonie o zabawe, taniec, a nie obzarstwo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
widze , ze nie tylko ja mam z tym problem jakies konkrety co do salatek itd. ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to powiem, co an ogół bywa u mnie w domu albo na znajomych Sylwestrowych domówkach. Generalnie prosto, ale smacznie. Na poczatek 1 - 2 ciasta, albo ciasto i ciasteczka. Jakieś chipsy, paluszki itp. i 1 - 2 sałątki (zależy ile ludzi). Jak ktoś zrobi koreczki to też są. Może być też jakieś mięso w galarecie. Krótko mówiąc na stole leży pół na pół słodkiego i niesłodkiego, ale zimne. Soki, woda, alkohol - co kto lubi Po północy, czyli po życzeniach podajemy bigos i grzaną kiełbasę (moze być też barszczyk z uszkami). W każdym razie coś treściwego i ciepłego, zeby dobrze przetrawić alkohol i ogólnie nabrać sił. Taki podział dań - zimny, niezbyt pracochłonny bufet na początku (i potem aż do końca imprezy), a w środku ciepłe danie, ale jednogarnkowe i takie, które można wcześniej przygotować - świetnie się sprawdza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ja jestem chetna
podnosze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podnoszenie tematu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
bo to zalezy od wieku uczestnikow zabawy i pieniedzy wlasnie na koniec nocy i zabawy moze byc bardzo prosta zupa cebulowa - bigos i barszczyk tez sa wspaniale

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W tym roku postawie na coś szybkiego i smacznego.Najlepiej zrobić coś pare godzin wcześniej a potem do piekarnika i gotowe :) Więc: 1.przegryska: - koreczki (z warzyw w zalewie -korniszony + cebulka + papryka+pieczarka) oraz koreczki ze świeżych produktów czyli ser żółty+papryka+kabanos+korsniszony -na talerzu pokrojone różne kawałki serów np żółty łagodny i ostry,pleśniowy - idealny dodatek do wina -panierowany ser -ser kroje w kostke (aLE taką większą,do roztrzepanego jaja dodaje pieprz kolorowy.Do bułki tartej dodaje mielone orzechy laskowe.Ser maczam w jajku,potem w bułce z orzechami i smaże z 2 stron.Potem kłade na ręcznik by odciekł tłuszcz.Zamiast orzechów można dać sezam,migdały :) 2.Główne danie to szasżłyki ja robie z karkówki,boczku i cebulki oraz zrobie skrzydełka na 2 sposoby -2 łyżki ostrej musztardy mieszam z 10 łyżkami oleju,solą,pieprzem i oregano.Maczamy w tym skrzydełka(ta porcja wystarcza na niecąły kilogram skrzydełek) i wkładam do lodówki na min 2 godzinki a najelpoiej na całą noc.Pieke ok 15-20 minut w piekarniku -2 łyżki miodu,łyżka oleju,3-4 ząbki czosnku,1 łyżeczka imbiru mielonego ,5 łyżek sosu sojowego , 4 łyżki cherry wiśniowego , 1 szklanka bulionu.Skrzydełka krótko obgotować ( ok. 5 min.). Miód i olej przesmażyć, dodać czosnek, imbir sos sojowy, cherry i bulion. Podgotować, cały czas mieszając. Włożyć skrzydełka – nie przykrywać – gotować, aż sos odparuje, a skrzydełka będą miały chrupiącą skorupkę. Dobre i na ciepło i na zimno 3.sałatka -tą ostatnio jałam i jak dla mnie rewelacja :) udka smażymy (oczywiście przyprawione) kiedy będa zimne mięsko kroimy.Na suchej patelni leciutko rumienimy płatki migdałowe,natke pietruszki siekamy,winogron biały jak jest mały dajemy w cąłości a większy kroimy na pół.Robimy sos-sok ze świeżej pomarańczy łączymy z majonezem.Doprawiamy do smaku.Pamiętać o tym by sok był wlewany do majonezu powoli i trzeba mieszać dośc szybko by nic się nie zważyło. 4.Dodatkowo - 2 ciasta+paluszki+chipsy+krakersy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co jeszczeeee
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robię takie \"slimaczki\" z ciasta francuskiego. mieszam posiekaną cebulę, szynkę w kostkę i ser, dużą łyżkę smietany, jedno białko i pietruszkę, trochę soli i pieprzu, nastepnie wykładam ten farsz na ciasto, zawijam i kroję w plasterki, potem do piekarnika, mniam :) A może ktoś ma przepis na coś oryginalnego i szybkiego ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baska60
ja zupę cebulową robię tak;2-3 cebule obrane pokroić w plastry umoczyć do mąki i usmażyć na złoto na oleju ,przełożyć do garnka zalać 1,5 l wywarem lub wodą z kostką rosołową i pogotować do miękości i zmiksować,podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami z bułki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam mój przepis na cebulową, to moje popisowe dane jedno z niewielu którymi się szczycę. Ja zupy nie miksuję i uważam , że na tym nim polega jej urok. 4-5 cebul pokroić w talarki lub kosteczkę i dusić na oliwie ( na małym ogniu) 30-40 minut. Od czasu do czasu podlewać bulionem lub białym winem. Cebula ABSOLUTNIE nie może się przypalić. Pod koniec duszenia cebulę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. ja daję Ziarenka Smaku. W między czasie gotujemy 3-4 litry bulionu warzywnego. Gdy cebula jest już pięknie zeszklona oprószamy ją mąką, dusimy jeszcze kilka minut i wkładamy do bulionu. Całość powinna się jeszcze gotować na małym ogniu 10-15 minut. Ja dodatkowo dodaję 2-3 łyzki koncentratu pomidorowego, wtedy zupa ma bardziej wyrazisty smak. Zupę podaję z grzankami firmy Mamut (takie małe kosteczki) albo z maleńkimi zapiekankami z bagietki z zółtym serem. Pychota. Na Sylwestra zrobiłam też: Galaretkę z kurczaka Pomidory pod pierzynką czyli pomidory zalane sosem czosnkowym i zasypane starym żółtym serem Pomidowy z mozarellą, będą kanapki na krakersach. barszcz biały, ziemniaczki pieczone i sos z krabów i krewetek. szampan, Cinzano i czrwone wino. Udanej zabawy. Iwona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baska60
polecam sałatkę; seler konserwowy ze słoika -pokrojony,kukurydza z puszki, ananas z puszki pokrojony,szynka konserwowa w kosteczkę wymieszać z majonezem dać do salaterek schłodzić i udekorować ,można przygotować dzień prędzej. Fajne są też grzanki z bagietki- pokroić w kromki posmarować z obu stron masłem ,zrumienić krótko w piekarniku 250oC zrobić pastę z sera żółtego np.gouda zetrzeć na grubych oczkach dodać majonezu podzielić na pół do jednej części czosnek zmiażdzony a do drugiej ostra papryka w proszku smarować zimne grzanki -pychotka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hejhooo
sema83 :) podalabys mi dokladny przepis na te slimaczki?? bo chetnie zrobilabym takie! :))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 op ciasta francuskiego 15 dkg gotowanej szynki 1 cebula zielona pietruszka 2 łyz kwaśnej śmietany 1 białko 15 dkg żółtego sera pieprz i sól szynke cebulę i ser pokroić w kostkę, wymieszać z resztą składników.ciasto rozwinąć na papierze, wyłożyć nadzienie, zawinąć, kroić w plastry o grubości 2 cm i układać na blasze. piec 15-18 min w 200-220 stopniach. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja lubie sajgonki :) robi się je szybko pół kg miesa mielonego marchewka pokrojona w słupki pędy bambusa kiełki pieczarki ugotowany makaron sojowy kapusta pekińska Wszystkie warzywa daje ,,na oko" Potem dodaje 1 jajko,2-3 łyżki sosu sojowego,sól,p[ieprz.Mieszam. Maczam papier ryżowy,nakładam farsz i zwijam jak krokiety.Smaże w głębokim tłuszczu na złoty kolor.A potem odgrzewam w mikrofalii. Póxniej można polać sajgonki sosem słodko-kwaśnym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja z sajgonkami idę na łatwiznę i kupuję mieszankę chińską z Lidla, Rozmrażam, przyprawiam, dodaje jajko i mielone i to zawijam w papier ryżowy. Hmmm zjadła bym :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ależ Wy macie fajne przepisy...mniamiiii:) a ta sałatka z kurczaka i wingoron, boże

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość parke
Proponuję danie ciepłe na wejście-w naczyniu żaroodpornym pieczone ziemniaczki, surówka jakaś (np.z białej kapusty)lub gotowany brokuł, a do tego jakiekolwiek mięso-polecam piersi z kurczaka owinięte w szynce szwarcwaldzkiej i usmażone,przełożone do garnka.Na patelni zrobić sos-nalać śmietanki 18% rozpuścić w niej kawałek sera pleśniowego i gotowym,gęstym sosem zalać te "roladki" i w misce podać na stół (gorące). Po daniu ciepłym podać zimne przystawki,które będą aż do końca imprezy:2-3 sałatki (nie-jarzynowe bo takie majonezowe się później rozpływają i są za ciężkie).Polecam sałatkę grecką na bazie kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej z fetą,oliwkami i pomidorami.Sałatkę włoską z tarkowanym serem,kukurydzą i szynką. Sałatkę gyros (z kurczakiem,pomidorami,kukurydzą) lub sałatkę hawajską(z szynką,ananasem,kukurydzą i jajkiem i szczypiorkiem). Do tego półmisek zimnych mięs-kotleciki mielone + schabowe,wędliny,sery.Chipsy,napoje. Ciast nie polecam. A z napojów alkoholowych warto zakupić shakera barmańskiego i samemu stworzyć niesamowite drinki.Przy dużej ilości ludzi i tak każdy przynosi inny alkohol,więc wcześniej można się umówić,że jeden przynosi biały rum,ktoś inny gin itd.Ważne jest wtedy żeby mieć różne soki-ananasowy,bananowy,żurawinowy itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robiłam jakiś czas temu PYSZNE pulpeciki, zupełnie inne niż te tradycyjne, bardzo oryginalne :) Niestety nie znam przepisu dokładnego z proporcjami, ja robię tak "na oko". A więc kroimy pierś z kurczaka, surową, na niewielkie kawałki,2x2 cm tak mniej więcej. Następnie kroimy paprykę, najlepiej jedną czerwoną, zieloną i żółtą, żeby było różnorodnie, w drobną kostkę. Dodajemy pokrojoną dużą cebulę, także w kostkę. Łyżkę oleju, 1-2 łyżki majonezu. Starty żółty ser, ok 30-40 dkg. Wbijamy 2 jajka. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, dwie łyżki mąki pszennej. Doprawiamy, np vegetą czy inną przyprawą tego typu. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy tłuszcz roślinny w jakimś rondelku. Tłuszczu powinno być tak dużo, aby uformowane pulpeciki nie dotykały dna, a na nim pływały - inaczej będą przywierać. Pulpeciki formujemy łyżką, kładziemy na tłuszczu, musi być bardzo rozgrzany. Ser musi być przyrumieniony, należy jednak uważać, bo łatwo je przypalić. Będą gotowe gdy da się je wyciągnąć w jednym kawałku, a nie będą się rozsypywać :) Pierwsze smażenie najlepiej zacząć od jednego pulpecika, gdyż trzeba nabrać wprawy, początkowo przewracanie jest dość trudne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×