Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gdybym ja ci miała

co sądzicie o takim zachowaniu kuzynki meza?

Polecane posty

Gość elegancka luzia
ja tez mieszkalam w akademiku... i jakos nie jestem zbytnio zdegenerowana:) moze ma swoj powod i potrzebuje pomocy, a ja zawsze profilaktycznie raz na miesiac polecam sobie i wszytskim przejrzec savoir vivre i nie bedzie problemu z goscmi

luziu moze ty obracasz sie wśród samach eleganckich tak jak ty sama ludzi gdzie nie do pomyślenia jest wyjecie z czyjejś kosmetyczki w łazience pomadki i pomalowanie nia ust bez cienia watpliwosci,ze ktos moglby miec cos przeciw(bo np nie chce dostac opryszki).Przykładów braku ogłady kuzynki moglabym wymienic dziesiatki-ten z plackiem i podpaskami jest najswiezszy...

Gość nie zastaw sie aby postawic
elegancka Ty nawet nick'iem chce4sz udowodnic ,ze jestes az taka elegancka ,w kazdej sytuacji :-)ale kobietko droga ,nie da sie zyc w cigłej serdecznosci i kulturze,czesto potrzebne sa i agresywne zachowania i agresywne słowa...Do sob pozbawionych jakichkolwiek norm dobrego zachowani nie dotrze wysublimowane ,kulturalne zachowanie ale chamskie ,twarde postawienie na swoim...

Gość elegancka luzia
skad ten pomysł? juz lawirujesz miedzy fikcja literacka a faktami... nie mam dzieci i jesli chce komus cos wytłumaczyc to robie to w sposob normalny i dlaczego mnie atakujesz wmawiajac mi hipokryzje w potencjalne wychowywanie dzieci( ktoych nawiazem mwoiac jak wspomnialam nie mam ) i miec nie bede hmm?:)

W tym przypadku to chyba gość powinien przeczytać ta ksiazeczke. Jest róznica w kulturalnym wychodzeniu z sytuacji , a zgodzie na zachowania nieakceptowalne . Nie mam powołania , ani prawa do wychowywania dorosłych ludzi , co nie znaczy ,ze na wszystko musze sie w milczeniu godzić z przymknietymi oczami i zacisnietymi zebami . I tutaj autorce zycze siły i desperacji w opanowaniu tej sytuacji - choc daleko zabrneła i bedzie ciezko , dlatego lepiej reagować od poczatku , bez czekania az taka sytuacja nabierze temperatury wrzenia.

elegancka...ja przez jakiś czas starałam się być gościnna i miła ,ale zadziałoło to na moją niekorzyść...chcę wyciągnąć wnioski i postanowic cos na przyszłość bo jak do tej pory wyżywałam się na mężu,który próbował to obrócić w żart...sam chyba miał z tym większy problem niż ja

Gość elegancka luzia
dlatego odstawmy na bok porady odnosnie wlasnych osob i zastanowmy sie nad rozwiazaniem tego problemu, moj pomysł jest taki bys z nia porozmawiala na ten temat wprost, bo ja sama twierdzisz zabrneło to juz za daleko. Powiedz jej ze zle sie z tym czujesz keidy tak robi i wszytskim bedzie lepiej jesli dostosuje sie do zasad panujacych w domu , z ta ksiazka to nie jest az taki głupi pomysł, a jak chcesz byc WYRAZNIEJ wymowna to posadz ja przed jakims poradnikiem przed komputerem ad. przyjmowania gosci i bycia goszczonym.

elegancka to dlatego,z ejeszcze nei amsz dzieci zachowujesz sie jak ostania ...:-) jak bedziesz miaął dzieci to pogadamy na tematy dobrych manier i elegancji w kazdej chwili :-)

:-) mail to głupi pomysł :-)bo ta osoba pomysli,ze boim,i sie jej i takie tam rzeczy.Nalezy w sposob otwary powiedziec co sie o tym mysli i to w cztery oczy anie za posrednictwem elektroniki

Gość elegancka luzia
jestem niepłodna... wiec chyba Twoimi oczami nie mam juz szans na bycie kulturalnym czlowiekm. milo sie gawedzilo.

nie obchodzi mnie czy bedziesz miaął czy nei dzieci,ale tutaj ,na forum kreujesz sie na zbyt elegancka dame :-) a takie sa najgorsze,bo cigle sa grzeczne,zbyt grzeczne ale jak wybuchna to lepiej byc dalej od Takiej :-)

dobra to taka sytuacjia-przyjezdza do nas za jakis czas i znow cos bierze bez pytania-np.kabanosa z lodówki-dajcie przykład jakiejs celnej odzywki aby jej w piety poszło..

Gość elegancka luzia
nie kreuje sie, mam zdrowe podejscie do zycia, nie zamierzac truc siebie jadem i wszytskich wokol

Gość acoja mam powiedziec
ja uwazam ze to jest kwestia wychowania, mi nie przeszkadza ze ktos mi zaglada do lodowki, pod warunkiem ze jest to ktos komu wczesniej na to pozwolilam, np kolezanka siedzi u mnie i zachcialo nam sie kanapek to robimy je razem (bliska kolezanka) i wiadomo ze np podaje maslo czy cos tam z lodowki,co nie oznacza ze juz zawsze jak przyjdzie to ma pierwsze co zaglądać do lodowki, i jakos kolezanki tak nie robią ( tzn nie zaglądają przy każdej okazji sprawdzajac co mam) a ta siostra męża robi to ciągle, czasem u nas nocuje to ok, niech sobie zagląda, ale czasem wpadnie na 5minut pogadaci tez zagląda!!!! to chyba lekka przesada! Najlepszy jest tekst "nic nie macie" zaraz po tym jak wróciliśmy dzień wcześniej z wielkich zakupów, i wg, mnie jest pełna lodówka:):):)ja sobie tylko z tego żartuje bo nic mi nie pozostało innego.

do ozesz w morde: może powiedz tak: yyytego kabanosa zjadłas??? on był dla pieska sąsiadów zostawiony, nie był za świeży:)

raczejnie,ale może drugi raz spyta chociaz czy świeże:)

a moze-widze,ze Agniesia lubi sama się obsługiwac...pewnie ona to jakos zripostuje na co ja powiem,ze ja wole sama obsługiwac gosci-tylko czy to nie za slabe?

elegancka ,nei trzeba pluc jadem aby komus cos powiedziec.na tym polega zycie aby byc kultularnym a zaraem dbac o swoje interesy .autorka i inne kobiety w podobnej sytuacji powinny bez ogrodek powiedziec co mysla o takim niegrzecznym zachowaniu i tyle.Tylko przyszła mi jescze jedna mysl,ze te kobiety moze boja sie tak prosto z mostu przedstawic sparwe ze wzgl na swoich partnerow zyciowych ,bo mzoe Ci partnerzy by sie obrazili,ze Ich rodzinke w taki a nie inny sposob sie traktuje.Jezli tak jest to wspołczuje,bo widac,ze nei ma partnerstwa w rodzinie,tylko jeden partner nad drugim trzyma wąłdze,bo takie naganne zachowanie gosci powinno byc pietnowane przez obydwoje domownikow.

Gość elegancka luzia
nie chce mi sie z Toba juz wymieniac pogladow bo Ty nie czytasz nawet co dokladnie jest napisane

sory,ale moja rodzina nie jest patriarchalna.Wzasadzie nawet bardziej niz partnerska-ja nie boje się męża -tylko wiem,ze on bardzo szanuje moja rodzine i nigdy zlego słowa nie powie nawet jesli komus zdarzzy sie zachowac niestosownie.oczywiscie mowie mu co mnie wkurza w kuzynce.Ale wiem,ze on ma pozytywny stosunek do takich nawet ludzi jak ona-powieja tez uwazam to za zle zzachowanie , al taka i taka rzecz u niej jest fajna-jesli poklocim sie mozemy troche stracic

Ide stad i nie moja sprawa co zrobisz a,le radze Ci prosto z mostu powiedziec kuzynce co o jej zachowaniu w czasie jej gosciny w Twoim domu myslisz i to bez przeprazania ,ze nie chce Jej obrazc i tam takie,tylko twardo powiedz,ze nie zyczysz sobie wiecej takiego zachjwania i tyle.Jezli mas zmadra kuzynke to zrozumi ,przeprosi za zachowanie i sie nei obrazi,jezli kuzynka nie grzeszy inteligencja po prostu sie obrazi,ale to chyba bedzie mała strata dla Was.Pa miłego rozwiaznia sprawy.

Gość Plamkaa
Ale się uśmiałam:) ja generalnie też mam pozytywny stosunek do różnych dziwaków, ale przypuszczam ze tez bym się wkurzyła bo bardzo nie lubię jak ktoś z butami się wpycha na moje osobiste terytorium.. Tak tylko wspomnę, że są pewne ogólne zasady gościnności, że nawet oznajmienie: "czujcie się u siebie w domu" nie daje gościom prawa szperania po szafkach. Wkładki i podpaski bym przeżyła, krem od biedy tez..ale perfumy i kosmetyki do rzeczy osobiste, to tak jakby gość ubrał się rano w moje majtki, rajstopy i garsonkę i tak siadł do śniadania :D

Gość Rębajło
Jest bezczelna do granic. Za kudły i wystawić za próg.

Co tu się więcej rozwodzić.... Masz rady, zamiast tracić czas na bicie piany i powtarzanie w różnych konfiguracjach, że kuzynka zachowuje się niekulturalnie, proponuję przyjąć te rady i je zastosować. Myślę, że warto to zrobić w pełnym porozumieniu z mężem. Nie dobrze, jakby mąż chował głowę w piasek, a potem miał pretensje. Siądź z nim na spokojnie i powiedz o problemie. Zapytaj, co on o tym myśli i ma w planie z tym zrobić i co sądzi o poważnej rozmowie z nią. A potem na spokojnie z kuzyneczką pomów. Dostałaś rady jak to zrobić od kilku osób. Papierowe nożyczki prezentowała te delikatne i żartobliwe. Nie wiem czy dziewczyna to załapie. Na pewno dotrze do niej jak powiesz jej to konkretnie. Jeśli będzie to bez agresji, oskarżeń i krytyki osobistej myślę, że może nawet wasze relacje zyskają. Poważnie. Oczywiście mogę się mylić. Jestem 27 letnią starą panną bez dzieci;)