Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala olenka19

JAK liczy sie dni plodne i nieplodne bo nie wiem /

Polecane posty

Gość mala olenka19

prosze o pomoc takie dodatkowe zabeczpieczenie

Dni plodnych sie nie liczy. Jesli chodzi o metode tzw kalendarzyka to polega ona na obserwacji sluzu i szyjki oraz pomiarow temperatury. Poszukaj w necie stron o naturalnym planowaniu rodziny, tam dosc dokladnie jest to oipsane.

Gość pomocna bedzie stronka
www.28dni.pl

Gość Paulinkaaaaooo
nie wiem czy temat aktualny jeszcze.. ale ja Ci odpowiem;P no więc.. owulacja(jajeczkowanie) przypada na środek cyklu.. tzn. jeśli Twój cykl ma przykładowo 28 dni, to na dzień 14 przypada owulacja.. mając na uwadze to, iż plemniki są zdolne do zapłodnienia przez kilka dni, od jajeczkowania w 'obie strony' dodaj np.dla pewności 5 dni.. czyli od 9 do19 sa dni plodne.. nalezy pamiętać,ze owulacja moze byc przesunieta stresem,choroba lub po prostu gdy masz nieregularne cykle... nie sugeruj się dniami plodnymi, bo to bardzo zawodna metoda.. jesli to metodą antykoncepcji w ogóle można nazwać, jesli nie jesteś gotowa na dzidzi, pomyśl o porzadnej antykoncepcji;) pozdrawiam

owulacja nie przypada w środku cyklu!...no bo mając 36-dniowe to owu nie będzie w środku..prosze nie mylić bo to istotne a ten przykład z 28 to wyjątek bo tam akurat wypada w środku na stronce o NPR jest wiele inf. na ten etmat...bo to tak w jednym zdaniu się nie da a jesli chodzi o tą metode to rzeczywiście trzeba się jej nauczyć aby była skuteczna

Gość DO Paulinkaaaaooo
dziewczyno, odpuść sobie, nie wypisuj bzdur!

Gość do mądrych idiotek
jak to Paulinkaaaooo nie ma racji??? przeciez owulacja jest w srodku cyklu miesiecznego!!! Wiadomo Ze nie Zawsze ale tak jest teoretycznie!!!! skad wy sie urwalyscie? wielce doswiadczone za 5 groszy, jak sie nei znacie to nie piszcie ze ktos pisze bzdury kiedy ewidentnie ma racje!!! przynajmniej ja mam to samo zdanie co ta dziewczyna. leczcie sie

zastanowcie sie dlaczego wiele kobiet bierze pigulki lub stosuje prezerwatywy? albo sa przerazone jak peknie gumka? tak ... wiem o tym....na stronie npr jest napisane ze to jest skuteczna metoda a czy jesli dzirewczyna bedzie miala akurat ochote na seks w dni plodne to ma sie kochac? ta metoda wymaga tez wstrzemiezliwosci :P albo jak jakies antybiotyki zmienia jej sluz? albo lekarka przepisze jej gliobulki dopochowo na stan zapalny? ta metoda moim zdaniem jest TYLKO dla malzenstw, wkoncu nazwa sie wywodzi o tego prawda? malzenstwo jest gotowe dla dziecko , jesli partnerzy chca autorka powinna taka wiedze posiadac jesli chodzi o kalendarzyk, obserwacje sluzu itd. ale nie polecam jako metody. ja osobiscie mam spirale. do autorki: podaj nam swoj cykl miesieczny, sredni :) swojego czasu mialam taki kalendarzyk ciazowy :P wpisywalo sie dane i wyskakiwal wynik, na jakis styronach tez mozna cos takiego :), bedziesz wiedziala na czym polega :)

nieprawda, ona nie ma racji.owulacja jest zawsze 14 dni przed okresem. ale to nie znaczy że jest w polowie cyklu. tylko w przypadku cykli 28 dniowych to jest połowa, ale już w przypadku cykli 40-dniowych to nie jest połowa. proszę zanim wyzwiesz kogośod idiotek poczytaj na dany temat.

\"do mądrych idiotek\" - zanim zaczniesz wyzywac od idiotek to SPRAWDŹ u żródeł i potem neguj lub potwierdz to co większośc napisała! miałam się wogóle nie udzielac na tym topiku (bo takich już było mnóóóóóstwo!) ale coś mnie skusiło i teraz widzę ze to był błąd... a co do owulacji w\"POŁOWIE CYKLU\" .....no nieźle , nieźle...dobrze ze jestes na pomarańczowo bo byś się ze wstydu spaliła :) a tak to nie będzie widac :) :) :) agatka wszystko wyjasniła...ok. 14 dni (czasem 12-16) licząc od końca cyklu jest owulacja to jest tzw. II faza cyklu (stała) a owulacje sprawdza się też na podstawie śluzu i temp. (poczytaj stronyNPR) jeśli ma ktoś cykle 40-dniowe to owu wypada ok. 26 dc ...no a teraz matematyka 40:2= 20 no i nie chce wyjśc 26 ;)....nie wprowadzaj innych w błąd i nie wyzywaj od idiotek