Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem mamą.......

od kiedy dziecko na nocnik????

Polecane posty

Gość cheersomeoneup
Może z tą erą przedpampersową to prawda. Założyłam kidyś córce pieluchę tetrową i jak się obudziła to była mokra po pachy. Może dzieciom nie było zbyt wygodnie w pieluchach które szybko robiły się mokre i niewygodne a może po prostu rodzice byli bardziej zdeterminowani. Te pieluchy ktoś przecież musiał prać, suszyć, prasować:)

Gość ag20
Moje dziecko ma 10 miesięcy juz od dobrych 3 miesiecy proboje przekonać go do nocnika, za pierwszym razem siadł ale nawet nie myslał nic do niego zrobić, a szykowało się do kupy. Teraz gdy ma 10 miesiecy probojąc go posadzic na nocniku przeraźliwie zaczyna płakać jakby parzył go w tyłek, cały czas proboje go oswoic daje nawet mu go zeby popatrzył na niego i nawet sie nim pobawił i nic nie daje sobie na niego siąść.

Gość aga 1981
ja mojego synka zaczęłam sadzać jak miał 7 miesięcy i sam siedział...robił kopsko zaraz po spaniu...czasami udało mi się zrobić w ciągu dnia siku...teraz ma 16 miesięcy i od jakiś 2 miesięcy woła na kopę eee....już nie pamiętam kiedy była kopa w pampersie:) Na siku tez mówi eee...ale woła jak już zrobi, bo jak zdejmuje pampersa to jest ledwo ciepły, czasami uda mu się zawołac i zrobić też siku.

Gość kdxzyrzd
ja słyszałam, jak zawitkowski mówił, że od 6 miesiąc dobrze jest dziecko 'trenować' - wyczajać kiedy przymierza się do kupy lub siku (podobno to można łatwo zaobserwować) i zakładać pieluszkę tylko na siku/kupę; dziecko odruchowo skojarzy siku z pielucha, a potem można zastępować pieluchę nocnikiem.

my właśnie "trenowaliśmy" od ok. 9-10 mca. Najczęściej po nocy i po każdym spaniu i jak więcej piła to w ciągu dnia. Widziałam też kiedy zanosi się też na coś "grubszego" więc wtedy hyc na nocnik. Całe szczęście mała nie protestowała, my jej też nie zmuszaliśmy jak nie miała fazy. Na drugie urodziny pielucha też była już tylko do spania i jak chodziliśmy na spacer a była już późna jesień i zima (siku musiało być już i natychmiast). Ale pilnowaliśmy by zrobiła siku przed wyjściem i najczęściej wracaliśmy z suchą pieluchą. Teraz skończyła 3 lata i niestety pielucha została jeszcze na noc. W dzień świetnie funkcjonuje, potrafi 'wytrzymać', ale nocki nie da rady. Czasami prosi by na noc nie zakładać ale budzi się bo mokro :( Nie ma szans wysadzać na śpiocha bo i tak śpi czujnie a później trudno jej zasnąć. Znajoma ma odwrotny problem - nocki od b.dawna suche, a ponad 3 letnie dziecko posikuje w majtki w dzień bo dziecku szkoda zabawę przerywać.. Słyszałam coś o słabym zagęszczeniu moczu w nocy...

Gość gość
Od 6 m-cy zdecydowanie za wcześnie, jeszcze trochę to może po urodzeniu będzie to najlepszy moment...

Mój ma 11 miesięcy i jeszcze nie próbowałam bo to za wcześnie. Spróbuje gdy skończy 2 latka.

Gość maaania1
Powiem Wam dziewczyny ze male dziecko jest madrzejsze od rodzicow:)

Gość aaaona32
mojego syna też zaczęłam sadzam w wieku 7 miesięcy. Zawsze robił o stałej porze, poza tym miał z lekka zaparcia więc na nocniku z pupą wypiętą było mu łatwiej. W wieku 2 lat w dzień nie nosił pieluch. Teraz drugie dziecko, ma 10 miesięcy i wysadzam od miesiąca. Ale ona siada i siedzi z 3 min i ucieka :P no cóż... są różne dzieci, na razie daję spokój, zobaczymy za 2-3 tyg.

Gość gość
"mojego syna też zaczęłam sadzam w wieku 7 miesięcy" i "wieku 2 lat w dzień nie nosił pieluch. "- to w takim razie gratulacje, nauka potrwała tylko rok i 5 mcy :D Postępy błyskawiczne. Ja sobie odpuściłam, po pierwsze mały robił kupy nieregularnie, a nigdy nie miał zaparć tylko stawał i robił, musiałabym za nim krok w krok chodzić żeby wyczaić co i kiedy. Po drugie, uważam że z nocnika powinien korzystać sam, tzn on go powinien używać świadomie a nie my "łapać kupę", kiedy wie po co nocnik jest, nie do rysowania, czytania itd tylko do załatwiania potrzeb fizjologicznych. Na dodatek musi je umieć kontrolować (poczekać chociaż moment) i sygnalizować (chociażby wołając sii czy biegnąc do nocnika). Nie wierzę że dziecko przed 12-18 miesiącem to umie. Ja odpieluchowałam synka po drugim roku i zajęło to... tydzień.

Gość gość
Jak nie wierzysz to mamę spytaj kiedy sikałaś na nocnik. Bo ja ok roku. Bo w tetrach ani dziecku nie było miło siedzieć ani matkom tyle prać. Teraz maluchom nie robi róznicy gdzie leją.

Gość aaaona32
do gościa z 22:06 tak trwało to długo bo ja mówię też o sikaniu. Nie pamiętam od kiedy wołał, ale jak zaczęłam go wysadzać to ani razy nie zrobił kupy do pieluchy (od 7 m-ca). Poza tym zauważ, że nie musiałam babrać się w kupach bo łatwiej przetrzeć tyłek niż myć tyłek dzieciaka z rozpłaszczoną kupą. Ty, mimo że nauka trwała tydzień, babrałaś się z kupą dwa lata :P Nigdzie nie napisałam, że mam genialne dziecko co mając rok załatwiał się tylko na nocnik, nie, ja go OSWAJAŁAM z nocnikiem od początku. Jestem zdania, że dziecko nie wybrzydza jeśli oswajamy go z nowymi smakami od początku, tak samo z nocnikiem. Dla niego jest to coś normalnego.

Gość gość
Takie jesteście mądre kiedy to dziecko ma siadać na nocnik. Krytykujecie, że ktoś sadza za późno. A co nie wejdę do publicznej toalety to każda deska obszczana i kibel obsrany. Mamusie wiedzą co to higiena doprawdy. Tutaj się przekomarzacie która mądrzejsza a w publicznych jak bydło się załatwiacie szkoda słów

Gość Stop 2 letnim pampersowiczom
Moja córeczka ma 9 miesięcy i praktycznie zuzywamy jedna pieluche na dobę.Od 8 miesiąca robi kupke tylko na nocnik a jak pojechaliśmy do hotelu nie biorąc nocnika to zalatwila się na toalecie przy użyciu nakładki.Od 9 miesiąca siusia praktycznie tylko do nocnika.Owszem wymaga to pracy rodzica ale uważam, że po to właśnie jestem w domu nie w pracy by poświęcić czas na wychowanie dziecka a nie uczenie robienie pod siebie do 4 lat!!!!!!Przeraża mnie jak Rodzice uczą dzieci oglądać tv 24 h na dobę, dają tablety, telefony do grania a potem tak mądremu dziecku zmieniają obsranego pampersa.To nie wina dziecka a leniwego rodzica! Założy pampersa i z głowy.Dziecko wpierdziela schabowe a załatwia się w pampersa.Drodzy rodzice, to czas na wychowanie dziecka a nie czas dla was,więc do roboty i nie hodować dwuletnich pampersowych obesrancow.Mam dwójkę dzieci i obydwie do roku czasu pozbywaly się pampersow.Przypominam,że państwo i pracodawca płaci w tym czasie za wychowanie dziecka a nie za czas wolny rodzica.

Gość gość
10.51 nie ekscytuj się tak tymi sikami i kupami w nocniku czy pampersie bo dostaniesz wylewu :)

Gość gość
Na moim nocniku Co kupilam corce jest napisane od poltora roku. Jak tu czytam ze dzieci siadaja od 6 miesiaca na nocnik to jestem w szoku

Gość gość
Dostaję wylewu jak widzę kupę w pampersie u dzieci ,które są takie mądre bo przesuwa palcem po tablecie heheh często spotykane niestety

Gość gość
Zaczęłam sadzać córkę, jak jeszcze samodzielnie nie siedziała, ok 5 m-ca. Wołać zaczęła, jak miała 11 m-cy. Z synem postąpiłam tak samo. Ma 6 m-cy i już kilka razy w nocy, daje znać, że chce siku. Oprócz tego, zawsze wysadzam o 22.00 z czasem zacznie trzymać całą noc.

Gość gość
Moja córka za tydzień skończy 8 miesięcy. Nocnik traktowałyśmy jako element zabawy. "Łapię" kupy na nocnik od miesiąca. Raz z lepszym a raz z gorszym skutkiem. Od tygodnia córka robi kupę tylko wtedy, gdy posadzę ją na nocnik. Połowę siuśków też łapiemy. "Trenujemy" co 1h-1,5h. Nie robię tego na siłę. Jeżeli dziecko chce, to czemu nie. Pieluch "bombowych" brak ;)

Gość gość
Moja corka ma 9miesiecy i sika zawsze rano do nocnika tylko rano i reszte dnia w pampersa bo przecież nie bede caly dzien z nocnikiem za nia biegac czy tam kupy lapac :D bedzie miala rok to sama skorzysta ile razy bedzie chciala

Gość Bolikko
Zaczelam sadzac gdy syn skojarzyl ze robie siku do toalety. Potem zauwazylam szybko ze jak zrobil siku latajac bez pieluchy przystanol i powiedzial siiii.. dla mnie byl to sygnal ze mozna zaczac przygode z nocnikiem. Finalu jeszcze nie ma bo dziecko prezy sie na widok nocnika.. zaluje ze nie sadzalam wczesniej. W tej chwili po przebudzeniu robi siku na nocnik i za dnia coraz czesciej komenda sii laduje w nocniku. Powodzenia :)

Gość Bolikko
Aa zapomnialam dodac ze syn mial rok jak zaczelismy trening kiedy skojarzyl. W trj chwili ma rok i miesiac

Gość gość
o matko, moja corka ma prawie dwa lata i ja jeszcze jej nocnika nie kupilam

Gość Stop 2 letnim pampersowiczom
Żartujesz? Dwa lata i nie masz nocnika? A pewnie mądre dziecko masz co?? Tylko z Tobą coś nie tak

Gość Doami
Ja starałam się sadzać córkę na nocnik kiedy tylko skończyła roczek. Wprawdzie trochę to trwało, ale nauczyła się wołać i odeszliśmy od pieluch (dłużej zakładane były na noc). Ale od trzeciego roku życia nie nosi już zupełnie pieluszek, za to moczenie nocne (teraz ma prawie sześć lat) ciągle się zdarza. Czasem jest to raz na dwa miesiące, czasem dwa razy w tygodniu. Czy powinnam się tym przejmować?

Gość gość
Córkę, jaki syna zaczęłam wysadzac od 5 m-ca. Córka zaczęła wołac w 11 m-cu9od tej pory była w dzień bezpieluch. Syn zaczął wołac w 8 m-cu, potem zrobił przerwę w 10 ponieważ zajął się chodzeniem. Zaczął chodzic w 12 i tydzień później zaczął wołac. Oboje siadali mając 8 m-cy. Żaden koncern pieluchowy ani sponsorowany przez niego portal nie będą doradzały w ten sposób. Każą czekac do 2,5 roku!!! Telepie mnie, jak wiedzę i słyszę wypowiedzi typu"dziecko w tym wieku jeszcze niczego nie rozumie" - jak mu pozwolisz to zrozumie. Wystarczy je obserwowac

Gość gość
Co wy piszecie, że w wieku dwóch lat! Dwuletnie dziecko jest w pełni odchowane, wystarczy poświęcic mu trochę uwagi! Żadne zwierzę, żaden ssak nie sika pod siebie ani w obrębie swojego legowiska. Kota i psa potraficie nauczyc w kilka miesięcy po urodzeniu a piszecie, że dziecka się nie da? Co to za moda, żeby dziecko przestawało nosic pieluchę w wieku 2-3 lat?

Gość gość
Na nocnik za wcześni ale słodyczami umazane od razu!